“Renesansni vrt” oživio perivoj ljetnikovca Bunić-Kaboga

Mnogobrojna je publika u petak 12. kolovoza prošetala dijelom perivoja koji okružuje Ljetnikovac Bunić-Kaboga u Rijeci dubrovačkoj za scenskoga kolaža Renesansni vrt, čiji koncept i umjetničko vodstvo potpisuje Ivana Jelača, režiju Frana Marija Vranković, a kostime Duška Nešić-Dražić.

U ulozi gospodskog vrtlara Marojica Bijelić dočarao je okupljenima nekadašnji bogati društveni i kulturni život dubrovačkih ljetnikovaca, gdje su se okupljali humanisti, filozofi, slikari, književnici i glazbenici. U perivoju su zasvirale vile, članice komornog ansambla udruge Sve ostalo je glazba: flautistica Andrea Dizdar, klarinetistica Vedrana Dizdar i violinistica Ana Dražinić, a u samome Ljetnikovcu su im se priključile violončelistica Nastasja Palčok te pijanistica Ivana Jelača.

Renesansni vrt. Marojica Bijelic u ulozi vrtlara

Na programu su bila isključivo djela hrvatskih skladatelja, čime se pokazala ljepota i raznolikost djela iz naše glazbene baštine, a koja se rijetko izvode, poput Dijaloga za flautu i klarinet Iva Lhotka-Kalinskog, Concertina in modo antico Borisa Papandopula, te ostalih izvedenih skladbi Blagoja Berse, Božidara Kunca, Antuna Sorkočevića, Dore Pejačević, Rudolfa Matza, Adalberta Markovića i Frana Lhotke. Glazbu su popratile projekcije video snimki rijeke Omble, Ljetnikovca Bunić-Kaboga te perivoja ljetnikovca Nikole Gučetića u Trstenom, koje je snimila Frana Marija Vranković uz naraciju Sebastijana Vukosavića, te fotografijama Katarine Karakaš-Spiroski. Publika, koja je uz sjedeća mjesta, popunila i sva stajaća mjesta, članove je Udruge Sve ostalo je glazba na kraju glazbeno-scenskog kolaža vratila na poklon čak četiri puta.

Glazbeno-scenski kolaž Renesansni vrt nastavak je ciklusa Perivoj od muzike, koji već treću godinu zaredom realizira udruga Sve ostalo je glazba u suradnji s Fondacijom Caboga Stiftung i pokroviteljstvom Grada Dubrovnika.

***

Udruga Sve ostalo je glazba osnovana je krajem 2012. godine u Dubrovniku s misijom promicanja izvedbenih umjetnosti, s naglaskom na klasičnu glazbu. Misiju pokušava ostvariti osmišljavanjem i izvođenjem glazbenih, scenskih i glazbeno-scenskih kolaža, glazbenih predstava i koncerata edukativnog karaktera. Kolaži na koncertnu pozornicu donose igrane scene, u kojima kroz priče čistačica, vrtlara, kuharica, knjižničarki i služavki publika doznaje informacije o skladateljima i skladbama koje će biti izvođene unutar kolaža, kao i o periodu u kojem su skladatelji živjeli i skladali. Projekti udruge Sve ostalo je glazba od 2013. godine dio su Programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More