Reakcije na nove drastične mjere: “Ne otkazujte predstave, nikada nisu bile izvor zaraze”

Jedni otkazuju, drugi predstave sele na internet, treći spremaju prosvjed... Dramatičan tjedan za domaću kulturu.

Nove epidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite protutnjile su domaćom kulturnom, zabavnom i ugostiteljskom scenom poput nekog užasnog potresa – predstave se otkazuju, koncerti (opet) premještaju u drugi dio 2021. godine, klubovi se zatvaraju… Ipak, NEOKAZ (Udruga neovisnih kazališta u osnivanju) poziva sve kazalištarce da svoj repertoar održe na životu, ističući da su “kazališne predstave kategorizirane kao događanja s minimalnom mogućnošću zaraze”.

Senka Bulić: “Kazalište nije umjetnost koju se može preseliti na internet”

“Udruga neovisnih kazališta RH NEOKAZ u osnivanju apelira na sve lokalne zajednice, na gradove i općine diljem Hrvatske, na turističke zajednice i sve druge organizatore kulturnih događanja da uslijed novih mjera Stožera civilne zaštite ne otkazuju kazališne predstave.

Na linku u nastavku nalazi se i najnovije priopćenje Ministarstva kulture i medija RH u kojem se navodi ‘da se ograničenja okupljanja više od 50 ljudi ne odnose na djelatnosti čije je obavljanje propisano posebnim preporukama’ te da ‘posebne preporuke za kulturno umjetničke djelatnosti i dalje ostaju na snazi’:
https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/obavijest-vezana-uz-okupljanja-i-obavljanja-kulturno-umjetnickih-djelatnosti/20140

Posebne mjere za kulturno umjetničke djelatnosti o kojima se govori u priopćenju Ministarstva propisuju obavezno nošenje maski i po sjedalo razmaka među posjetiteljima (osim onih iz istog kućanstva) te time za kazališne predstave omogućuju korištenje 50% kapaciteta gledališta.

Naime, budući da gledatelji na kazališnim predstavama ne govore niti su u ikakvoj bliskoj rizičnoj interakciji, kazališne predstave kategorizirane su kao događanja s minimalnom mogućnošću zaraze o čemu svjedoči i činjenica da one nikada nisu bile izvor i žarišta zaraze.

Smatramo stoga da je u ovim zahtjevnim vremenima posebno važno, kako zbog održavanja kontinuiteta društvenog života tako i zbog psihološkog zdravlja zajednice, održavati bar ona događanja koja ne predstavljaju zdravstveni rizik, a to su, među ostalim događanjima niskog rizika, upravo kazališne predstave.

Usprkos teškim vremenima i baš zbog njih građanima je potrebno ponuditi kulturne sadržaje koji će im pomoći lakše se nositi s pritiskom stvarnosti.

Mi, kazališni djelatnici, s radošću i krajnjom odgovornošću prihvaćamo tu svoju misiju i veselimo se obostrano obogaćujućim susretima s publikom diljem Hrvatske teškim vremenima usprkos.”

Planet Art kombinira teatar i TV

Kombiniranje predstave uživo s naplatom gledanja online prijenosa jednadžba je kazališta Planet Art, koje kreće u projekt nazvan “On line kazalište uživo” – live prijenos predstava koje se održavaju pred ograničenim brojem posjetitelja, i to s pet televizijskih kamera.

U 150. izvedbi predstave “Ritina škola” glavnu ulogu po prvi put, umjesto Nataše Janjić Medančić, igra Vanda Winter

“On line kazalište uživo – omogućit će tako posjet kazališnim predstavama svima onima koji se zbog korone ne usuđuju ići na mjesta masovnog okupljanja, onima koji zbog ograničenog broja mjesta ne mogu doći do ulaznica, ali i onima koji se i inače teže kreću kao i svima diljem Hrvatske i svijeta, našim iseljenicima u dijaspori te svima u susjednim zemljama s kojima dijelimo jezik kojim se razumijemo. Dakle, Novo kazalište otvoreno je svima koji nemaju mogućnost fizički prisustvovati kazališnim predstavama, a voljeli bi to”, poručuju iz Planet Arta.

Marko Torjanac: “Zabrinjava me kukavičluk intelektualaca koji sve vide, a šute”

On line predstave uživo održavat će se svake nedjelje u 20 sati počevši od 25. listopada, a ovdje možete pronaći raspored izvođenja i informacije o prodaji ulaznica za streaming. U isto vrijeme, predstave je moguće gledati i uživo u samoj kazališnoj dvorani u Kazalištu Mala scena, odakle se predstave prenose.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More