Re: ADU: Snima li gospođica Woolf tango?

Tko se boji Virginije WoolfAkademija dramske umjetnosti u Zagrebu ponovo otvara svoja vrata novom manifestacijom nazvanom Revija ADU (Re:ADU). Za razliku od dosadašnjih festivala KRADU (Kazališne revije ADU), FRKE (Filmske revije kazališne akademije) i DeSADU (Javno čitanje tekstova studenata dramaturgije te radio-dramska slušaonica), na RE:ADU će biti prikazana najbolja ostvarenja s kazališnih i filmskih odsjeka.

U četiri dana, od srijede 23. do subote 26. siječnja s početkom u 20 sati, u sklopu prve Revije, na pozornici ADU prikazat će se najuspjelije nastavne produkcije iz protekla dva semestra. Iako su ispitne produkcije Odjeka glume, koje se trenutno odvijaju na ADU otvorene za javnost, kao i produkcije Odsjeka kazališne režije, Re:ADU donosi mogućnost stjecanja uvida o trenutnoj kazališnoj i filmskoj nastavnoj produkciji na ADU u svega četiri dana.

Tko se boji Virginije Woolf? iz pera Edwarda Albeeja u izvedbi prošlogodišnje klase aktualnog dekana Borne Baletića i glumice Marije Škaričić moći čete doznati prve revijalne večeri, 23. siječnja. Riječ je o postavljanju antologijske komedije, prepune cinizma i spletkarskih igrica, kao ispitne produkcije iz glume studenata 3. godine BA i 1. godine MA studija održanom 31. svibnja 2012. godine, kada smo imali prilike upoznati bračni par, Georga i Marthu, nazvanima prema predsjedniku Washingtonu i njegovoj ženi, koji čežne za vlastitim djetetom. Nakon jedne od zabava na kojoj su bili k sebi u goste pozivaju mladi bračni par Nicka i Honey te im ne daju da dođu do riječi neprestano govoreći o svom sinu polako ih opijajući. Kako se odvija Valpurgina noć i tko istjeruje duhove te što se dogodilo s Georgeovim i Marthinim sinom i postoji li on upoće doznajte u izvedbi Tihane Lazović i Ivana Grčića kao Marthe i Georga te Adriana Pezdirca i Hrvojke Begović kao Nicka i Honey.

Druga revijalna večer, koja će se održati 24. siječnja, spaja film i kazalište donoseći na scenu ovosemestralni ispit iz scenskoga pokreta 3. godine BA studija glume pod mentorstvom koreografkinje Ksenije Zec i redatelja Saše Božića, održanom 22. prosinca 2012. Ispit je inspiriran i naslovljen po animiniranom kratkom filmu Tango poljskog redatelja Zbigniewa Rybczyńskoga, koji je nagrađen Oscarom 1982. godine.

Petak je idealan dan za filmsku večer i s toga će na ADU biti prikazano pet višestruko nagrađivanih filmova studenata filmske i TV režije. Prvi će biti prikazan kratkometražni film Terarij Hane Jušić, u kojem susrećemo dvoje društveno neprilagođenih bratića Tinu i Maksa koji su prisiljeni na suživot u malom stanu brinući se o zajedničkoj baki. Film je dobitnik Zlatniih kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice na Zagreb film festivalu. Nagradu za najbolje ženske uloge na Danima hrvatskog filma 2012. osvojile su Marina Redžepović i Karla Brbić za uloge u kratkometražnom filmu Ja sam svoj život posložila Sonje Tarokić, u kojem upoznajemo srednjoškolku Silviju, njenu prijateljicu Danicu i njezinu stariju sestru Željku te u kojem je prikazana nezavidna pozicija starije sestre.

Prva dama Dubrave Barbare Vekarić, kratkometražni je film prikazan i na Filmskom festivalu u Sarajevu te Motovun film festivalu, koji donosi portret Amre, atraktivne i talentirane tinejdžerice koja istodobno mora čuvati mlađu sestru i snimiti potencijalni rap hit Girl from da hood.

Nakon tri igrana filma, biti će prikazan dokumentarni film o tradicionalnom vjenčanju, Veliki dan Đure Gavrana, prikazan na ZagrebDoxu.

Posljednji film sa smotre, kratkometražni dokumentarni film Benjamin Matije Vukšića, govori o pokušaju integracije u širu zajednicu sedamnaestogodišnjeg Roma Benjamina, državnog prvaka u geografiji. Film je osvojio Grand prix na Međunarodnom studentskom festivalu u Sofiji u Bugarskoj, a prikazan je i na Međunarodnom festivalu filmskih škola u Poitiersu u Francuskoj.

Nakon prikazivanja uradaka studenata filmske režije, zadnjega dana 26. siječnja na pozornici Akademije odigrat će se Gospođica Julija Augusta Strindberga u režiji studenta kazališne režije i radiofonije Ivana Planinića, nastala kao produkcija redateljskog praktikuma 2012., koja je također gostovala na nekoliko studentskih festivala u inozemstvu.

Ova prva smotra Re:ADU, koju možemo sažeti pitanjem: Snima li gospođica Woolf tango?, pruža mogućnost upoznavanja mladih kazališnih i filmskih umjetnika te im daje mogućnost da se i oni upoznaju sa svojom budućom publikom i prepunim gledalištem.

Frana Marija Vranković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More