Razlog zbog kojeg biste trebali kupovati knjige, a ne ih posuđivati

Pedeset nijansi siveIdući put kada vas privuče neka izrazito popularna erotska novela, možda biste trebali razmisliti o kupnji vlastitog primjerka, umjesto da ga posudite u lokalnoj knjižnici. Ili, ako vam manjka novca, barem nosite zaštitu.

Razlog koji stoji iza našeg upozorenja? Herpes. Tragovi ovog virusa, naime, pronađeni su u knjižničkom primjerku knjige Pedeset nijansi sive. Do ovog otkrića došli su bakteriolozi i toksikološki stručnjaci koji su na analizu poslali deset najposuđivanijih knjiga iz knjižnice u belgijskom Antwerpu.

Ali herpes, koji je također pronađen i u primjerku knjige Tango autora Pietera Aspea, nije jedini dragulj kojeg su otkrili – svih deset knjiga bilo je pozitivno na kokain.

‘Razine pronađenog kokaina ne bi imale farmakološki učinak. Vaša svijest ili ponašanje neće se promijeniti kao rezultat čitanja ovih knjiga’, objasnio je toksikolog Jan Tytgat, ali ističe da bi testovi pokazali da su oni koji su pročitali ove knjige bili pozitivni na kokain.

‘Današnje metode testiranja toliko su osjetljive da bi tragovi droge koje ste zaradili čitajući kontaminiranu knjigu bili pronađeni u vašoj kosi, krvi i urinu’, objašnjava profesor Tytgat.

Autori ovog istraživanja nisu propustili priliku da upozore ljubitelje knjiga kako je količina herpesa pronađenog na bestselerima toliko malena da ne predstavlja nikakvu prijetnju po zdravlje.

Pedeset nijansi sive, koju je Amazon nedavno proglasio najprodavanijom knjigom svih vremena, priča priču mlade studentice Anastasie Steele koja se zaljubi u problematičnog milijunaša Christiana Greyja. Prva knjiga iz ove trilogije uskoro će biti i filmski ekranizirana.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More