Ravnateljica KIC-a vrši mobbing i opstruira rad Galerije Forum

Psihičko i verbalno zlostavljanje ravnateljice Kulturno informativnog centra u Zagrebu (KIC) Gabrijele Krmpotić Kos, mlada je povjesničarka umjetnosti Marija Borovičkić trpjela devet mjeseci.

Danas je o tome progovorila na konferenciji za novinare u HDLU-u, gdje su je solidarno poduprli kolege i svjedoci mobbinga, umjetnik Siniša Labrović i njezin mentor, voditelj Galerije Forum Antun Maračić.

– Dvoumio sam se, ali na kraju sam, mislim, ispravno zaključio da je sudjelovanje na ovoj konferenciji za novinare jedini ispravan i pošten način da ispunim svoje radno vrijeme kao voditelja ove Galerije, jer se ovdje radi upravo o Galeriji, o njezinom položaju i budućnosti – rekao je Antun Maračić, voditelj Galrije Forum, koji je na današnju konferenciju za novinare u HDLU došao kršeći ravnateljičinu izričitu zabranu da to učini.

Marija Borovičkić je ispričala kako je, dok je devet mjeseci ove godine radila kao asistentica voditelja Galerije Forum (koja administrativno pripada KIC-u), bila je izlagana netrpeljivom, grubom ponašanju ravnateljice Kos. Kad je početkom godine počela raditi u Galeriji, obećano joj je stažiranje, ali usprkos obećanjima, ravnateljica je nikad nije prijavila u taj državni program, a njoj je govorila da je to učinila. Borovičkić je potom sama predala dokumente u Zavod za zapošljavanje i u lipnju joj je stažiranje službeno odobreno. No, ravnateljica i dalje nije činila baš ništa po tom pitanju, a nije pristajala ni na sastanke. Na kraju je Mariju Borovičkić otjerala iz galerije, lažno je prijavivši policiji za krađu ključeva Galerije.

Njezine je navode potkrijepio i Antun Maračić.

– Divio sam se kolegici Borovičkić koja je šutke i strpljivo podnosila verbalno i psihičko zlostavljanje. Ravnateljica je prema njoj permanentno izražavala animozitet, i to ne samo neprimjereno, nego i brutalno – rekao je.

Sličan tretman doživjele su i bivše kustosice galerije KIC, Dubravka Gasparini i Lea Vene: u pismu koje je Labrović danas pročitao novinarima, izložile su kako im je ravnateljica oduzela izlagački projekt koje su same osmislile, i to nakon što ga je Ministarstvu kulture financijski poduprlo, te kako je ravnateljica taj novac odlučila “prenamijeniti”.

Antun Maračić i Siniša Labrović zabrinuti su za integritet Galerije Forum zbog ravnateljičina represivnog režima kojim dovodi u pitanje održavanje galerijskog programa. Maračić je ispričao kako mu je zabranila kontakt s ministarstvom i u posljednji čas zabranila plakat za Kožarićevu izložbu, a strahuje i da će stati na put već zakazanim izložbama koje trenutno priprema. Labrović ima dojam da Gabrijela Krmpotić Kos doživljava Galeriju Forum samo kao sredstvo za izvlačenje novca od Ministarstva, a realizacija programa joj predstavlja problem.

Koliko god smo je danas uporno pokušavali dobiti na mobitel, ravnateljica KIC-a Gabrijela Krmpotić Kos se ne javlja. U KIC-u kažu da se razboljela.

 MH

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More