Pun internet “princeze srca”: Diana je vječna enigma, inspiracija, ali i – bankomat

Tri dokumentarca na Netflixu, nova sezona "Krune" i pravna bitna na BBC-ju oživjeli su uspomenu na obožavanu princezu Dianu, ženu koja i 23 godine nakon tragične smrti izaziva reakcije, a mnogima i - donosi lovu.

Osim što je sebi osigurala materijalno lagodan život, princeza Diana je svojom životnom pričom nahranila tisuće novinara, fotografa i kraljevskih biografa, pokrenuvši dolaskom u Kraljevsku obitelj dotad neviđenu medijsku mašineriju koja je za vrijeme njezina vjenčanja i razvoda od princa Charlesa poprimila neviđene razmjere, a danas, gotovo 23 godine nakon tragične prometne nesreće u kojoj je izgubila život, i dalje donosi profit. U “prometu” su, naime, čak tri dokumentarna filma o princezi od Walesa, a kad tome dodamo i novu sezonu “Krune”, posve je jasno da je Diana i dalje prava inspiracija – za brzu lovu.

Za početak, javnost se podijelila oko “Krune”, serije koja je u četvrtoj sezoni napokon došla do najzanimljivije epizode u vladavini neuništive Kraljice Elizabete II. Dok mnogi uživaju u dramatičnom prikazu Dianina života, dive se interpretaciji glumice Emme Corrin i zapažaju sve povijesne i modne detalje uspješno prenesene u seriju, veliki broj gledatelja, a onda, očekivano, i Kraljevska obitelj, smatraju da je princeza od Walesa nepravedno prikazana kao nestabilna, depresivna i neodlučna glupača. Smjestiti pravu osobu u okvire scenarija znači naglasiti neke osobine, izdramatizirati neke postupke i odluke, a pokojna princeza tu nije najbolje prošla – unatoč svom zagonetnom osmijehu, neodoljivom šarmu i humanitarnom radu, u “Kruni” je stalno nesretna, jadna i zabrinuta. Tu je, naravno, i dramatična scena s povraćanjem.

Pobuna Kraljevske obitelji na “netočan sadržaj” sakriva licemjerje jednako kao i pokušaji njezinih “prijatelja” da je pred kamerama i za velike novce “opravdaju” pred javnosti. Seriju je, naime, producirao Netflix, pa Dianini sinovi, prinčevi William i Harry, moraju paziti do koje će granice negodovati i blatiti produkciju. Nakon što je prestao biti aktivni član Kraljevske obitelji, riđokosi pobunjenik Harry je sa suprugom Meghan Markle (kakva tek nju ekranizacija očekuje u “Kruni”…) ušao u veliku suradnju s Netflixom, odnosno, potpisao višemilijunski ugovor koji ga obvezuje na produciranje dokumentaraca o gladi, zatopljenju i drugim globalnim (ne)prilikama.

Netflix će kraljevska braća zato pustiti na miru, ali te sreće neće biti BBC, koji ovih dana pokreće istragu o Dianinu intervjuu s kontroverznim novinarom Martinom Bashirom. Sumnja se, naime, da je novinar koristio krivotvorene dokumente kako bi zadobio naklonost princeze i, u godini kad su joj intervjue nudili Oprah Winfrey, Diane Sawyer i Barbara Walters, jedini dobio mogućnost da pred kamerama popriča s Dianom. Njezini sinovi u tu se priču rado uključili, pa “javno podupiru” istragu u BBC-ju kako bi se doznalo je li princeza bila nasamarena kad je sjela pred kamere. Značaj ovog procesa nije poznat, jer nitko ne tvrdi da su je pred tim istim kamerama prisilili da govori o preljubu, razvodu i svim drugim detaljima koji su od intervjua s Bashirom napravili svjetsku senzaciju.

Audio intervjui su “najbolji dokaz”

U moru sadržaja o Diani, upravo je onaj prepričan njezinim riječima daleko najvjerodostojniji, pa i najzanimljiviji. Svakako najpotresniji, ali i najtočniji uvid u njezin život donosi dokumentarni film “Diana: In Her Own Words”, sastavljen od dosad neobjavljenih razgovora koje je princeza 1991., za potrebe pisanja vlastite autobiografije, vodila s Andrewom Mortonom. Za razliku od drugih filmova, u kojima je tumačenje njezinih poteza prepušteno scenaristima ili, još gore, “kraljevskim stručnjacima”, u filmu “Diana: In Her Own Words” Dianina tuga gotovo da probija kroz ekran, iako je zapravo uopće ne vidimo dok priča (riječ je o audio intervjuima). Ipak, u njezinu glasu čak i oni koji su joj najmanje skloni mogu osjetiti tugu i nezadovoljstvo žene koja se u tinejdžerskoj dobi zatekla u utrobi kraljevske obitelji, ali i industrije.

Uobičajene kraljevske mistifikacije u ovom filmu nema ni u tragovima – iako su je smatrali sramežljivom i povučenom, Diana je novinaru, zapravo, ispričala svaki najmanji detalj dotadašnje kraljevske zbrke, posebno se osvrnuvši na raskošno vjenčanje i sve nemile događaje koje su ga pratili. Dok je svijet gledao vrhunsku bajku, Diana je gledala u nevjernog princa Charlesa, potpuno svjesna činjenice da je već tada ljubovao s Camillom Parker Bowles, “starom prijateljicom” koja će mu nekoliko godina nakon Dianine tragične smrti postati i suprugom. U filmu priča i kako se suočila s muževom ljubavnicom, ali u raljama kraljevske obitelji, bulimije i neviđenog medijskog interesa nije se uspjela “izboriti za supruga”, već je, kaže, shvatila da sve svoje kraljevske dužnosti može obavljati sama, da je svijet obožava i da je njihova bračna farsa jednostavno postala – nepotrebna.

Bulimija prodaje novine i dobro “figura” u traileru

Od svih ponuđenih dokumentaraca i drugih interpretacija, Diana je najhrabrija i najsmislenija upravo u onome u kojemu sama priča svoju priču. Pogledate li, primjerice, još jednu priču o princezi u Netflixovoj ponudi, dokumentarni film “The Story of Diana”, u priči “stručnjaka i poznavatelja” zateći ćete je puno nesigurniju, besmisleniju i – potpuno nepromišljenu. Na zbunjenu curicu koja je slučajno upala u Buckinghamsku palaču svode je njezin brat Charles, novinari i fotografi, kraljevski biografi, svi odreda ističući da je, unatoč nezapamćenom interesu medija i brojnim dupeliscima bila sama, depresivna, bulimična i prepuštena na milost i nemilost princa Charlesa i njegove dominatne majke.

Upravo je Elizabeta II., zahvaljujući svojoj rekordno dugoj vladavini, glavna tema još jednog dokumentarca u koji se opet uvukla i Diana – riječ je o filmu “The Royal House of Windsor” u produkciji britanske televizije Channel 4. Dostupan je i na Netflixu, a prati uzbudljivih stotinu godina vladavine Windsora u koje, dakako, spadaju i peripetije s “princezom srca”, ženom koja je neočekivano estradizirala Kraljevsku obitelj te zbog svoje ljepote, stila i nepatvorene mladenačke energije od princa Charlesa i ekipe napravila rock zvijezde.

DESET MANJE POZNATIH DETALJA O “VJENČANJU STOLJEĆA”

1) Prije samog vjenčanja, Diana i Charles sreli su se ukupno 13 puta

2) Diana je od 1660. godine prva britanska građanka u braku s prijestolonasljednikom

3) Vjenčanje Diane i Charlesa prvo je u Katedrali Sv. Pavla još od 1501. godine

4) Vjenčanje se prenosilo u 74 zemlje svijeta, a uživo ga je pratilo oko 750 milijuna ljudi

5) Vjenčanje je koštalo nekadašnjih 48, a današnjih 137 milijuna dolara

6) Na svadbi je posluženo 27 torti

7) Charles je zaboravio poljubiti Dianu nakon izmjene zavjeta.

8) Plašt Dianine vjenčanice bio je dugačak više od sedam i pol metara

9) Dizajneri su u vjenčanicu sakrili konjsku potkovu od 18-karatnog zlata

10) Diana je vjenčanje prozvala najgorim danom u životu

Taj se detalj, naime, provlači kroz sve filmove i tumačenja Dianina života – apsolutno nitko nije očekivao da će ljubav između princa Charlesa (kojem su u ranim tridesetima i slučajni prolaznici vikali “Oženi se više!”) i tada jedva punoljetne Diane postati najveća svjetska medijska senzacija. Deseci fotografa koji se (doslovno) tuku za što bolju fotografiju postali su Dianina stvarnost prije nego što su uopće objavljene zaruke – dok je još radila u vrtiću. Sedamnaestogodišnja ljepotica koja se na putu do posla u malom crvenom automobilu probija kroz more ljudi tek je prva crtica u nezapamćenom medijskom stroju koji je već tad, sredinom osamdesetih, imao puno iskustva u stvaranju, a onda i gaženju ikona – Elvis Presley zapamćen je kao pijanac, Marilyn Monroe kao depresivna narkomanka i kurva, Liberace kao peder lakog morala…

Na njezinu sreću i zadovoljstvo istinski joj bliskih ljudi, princeza Diana neke je stvari ipak uspjela izgovoriti, snimiti, zapisati i prekinuti razna dramatična tumačenja. Dok Kraljevska obitelj i dalje ne zna što bi s njezinom ostavštinom, pa Dianu razvlače svi koji imaju internet, kameru i budžet, ova upečatljiva žena velikih očiju i još veće blagosti svoju priču priča i dalje – puno duže nego što su mnogi očekivali. Upravo zahvaljujući svemu što je izgovorila i zapisala sama, u ovoj “bogatoj ponudi” biografija o velškoj princezi lako je procijeniti što je istina, a što narativ koji brzo i efikasno podebljava holivudske bankovne račune.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More