Public Image Ltd U Tvornici: Prvi dolazak u Hrvatsku legendarnog Johna Lydona

John Lydon, iz doba Sex Pistolsa poznat i kao Johnny Rotten, nastupit će u srijedu u zagrebačkoj Tvornici kulture sa svojim ponovno obnovljenim bendom Public Image Ltd.

Premda je Lydon daleko veću slavu pobrao s Pistolsima, kreativni vrhunac njegove karijere svakako je bio PiL-ov album Metal Box. Uz pomoć basista Jaha Wobbla i gitarista Keitha Levenea, Lydon je – samo dvije godine nakon što je pokrenuo punk – uspio kreirati još jedan glazbeni pravac. U nedostaku bolje riječi nazvan je post-punk, iako sa samim nazivom, osim vremenske odrednice, baš i nije imao previše zajedničkog.

Na žalost, PiL neće nastupiti u punom sastav s obzirom da se Wobble i Levene s Lydonom mogu vidjeti samo preko suda. Dok je Lydon reformirao PiL, dvojac je krenuo s projektom Metal Box in Dub, a sujetni Lydon pokušao ih je spriječiti u zarađivanju na staroj slavi. “Dao sam im karijeru. Oni su bili ništa. Uzeo sam ih iz ničega i dao sam im nešto. A sada i to pokušavaju ukrasti od mene”.

Doduše, i njegov povratak zvuči kao još jedan u nizu onih izazvanim novčanim problemima, no stvari za publiku ipak nisu tako loše. Aktualni album This is PiL dobio je podijeljene ocijene, ali Lydonu nitko nije osporio da se u nekim trenucima približio najboljim ostvarenjima grupe. Očito je poslušao kritičare, tako da na koncetrima izvodi isključivo pjesme koje mogu podnijeti teret naslijeđa PiL-a.

U svakom slučaju, Lydon na raspolaganju ima kvalitetan repertoar, a kako će zvučati uživo možete provjeriti za 170 kuna u pretprodaji, dok će na dan koncerta ulaznica će biti 20 kuna više.

KrogerFeedback awarding $25 Gift Cards win today free

Inače, Lydonu će se sutra uručiti jedna od najnevažnijih nagrada koju jedan glazbenik može dobiti, Porin za posebna dostignuća u glazbi.

 

Daniel Radman

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More