Prva virtualna Noć muzeja: Više od 170 muzeja ovog petka nudi odličan program

Umjesto šetnje gradom i nagurivanja u muzejima, ove godine - surfanje uz rakijicu i nadu u bolje sutra.

Iako je u virtualni svijet preseljena najviše iz “novonormalne” nužde, 16. Noć muzeja zapravo je lijep i poseban događaj – umjesto nekoliko postava koje možete obići u vašem gradu, ove godine moći ćete zaviriti u čak 171 muzejsku instituciju, pritom ne napuštajući vaše računalo ili mobitel. Naravno, nedostaje tračeraj, naguravanje i rakijica, ali organizatori su se, sudeći prema najavama, potrudili “izbombardirati” dobrim izložbama i na nekoliko sati ponuditi bogati sadržaj.

Ovdje pogledajte ponudu 16. Noći muzeja

16. Noć muzeja održava se 29. siječnja od 18 sati do 1 sat iza ponoći, do kad će posjetitelji moći pretraživati atraktivne sadržaje putem digitalne platforme, društvenih mreža, digitalnih aplikacija i stranica pojedinih ustanova. Organizatori dodaju i kako HRT priprema poseban program u kojem će predstaviti najatraktivnije virtualne programe i sadržaje u hrvatskim i nekim inozemnim muzejima.

Primjerice, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu pripremio je devet programa među kojima su predstave, dokumentarni filmovi i restauracije umjetničkih djela. Muzej grada Šibenika prikazivat će stare dokumentarne filmove o gradu, njegovim običajima i poznatim lokacijama, a u Splitu to će temeljito odraditi osam institucija, među kojima su Arheološki muzej, Galerija umjetnina, Hrvatski pomorski muzej, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Zvjezdano selo Mosor i drugi.

Riječka Galerija Kortil u sklopu ovogodišnje Noći muzeja donosi dvije izvedbe performansa “(Ne) mrzimo baš sve?” autorice Martine Hrlić Rogić. Performans se bavi temom govora mržnje trajno fiksiranog šaranjem grafita po riječkim fasadama, koji je tako postao dijelom životnog prostora grada, svakodnevnog govora i sustava (bez)vrijednosti. Nebrojeni kvartovski grafiti jasno i glasno pozivaju na mržnju, ubojstvo, gaženje, progon i nestanak onih drugih, drugačijih, različitih, pripadnika manjinskih etničkih skupina, spolnih orijentacija, mjesta rođenja, gradova, nogometnih klubova, jezika, naglasaka, uostalom, svega onog što nismo mi. Suština ovog performansa jest, riječima političkog establišmenta, locirati, identificirati, fiksirati i pobrisati takve poruke. Fizički sa zidova i metafizički iz kolektivne svijesti i iskustva.

“Sudjelovanje u šesnaestoj po redu Noći muzeja, prijavilo je 171 ustanova (muzejska, baštinska, obrazovna, znanstvena i vjerska institucija), što nas iznimno raduje i potvrđuje opravdanost kreiranja kulturnih sadržaja i komuniciranja tih sadržaja publici i najširoj javnosti i u otežanim uvjetima. Posebnu zahvalnost dugujemo svim medijima, pokroviteljima, partnerima i sponzorima, kao i svim gradovima, općinama i mjestima koji su i ove godine potvrdili važnost opstojnosti ove kulturne manifestacije”, poručuju organizatori.

Inače, Hrvatsko muzejsko društvo organizira ovu manifestaciju od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje su akciju pokrenule kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More