Mučki provokator na dodjeli nagrada hrvatskog glumišta

Nikad još nisam bio na dodjeli nagrada hrvatskog glumišta. Činilo mi se to teška smorana, sjedit dva sata u gledalištu i gledat kako se hrvatski glumci nabrijavaju kao da je to dodjela Oskara, pa tamo nabrajaju u zahvalama svu svoju užu i dalju rodbinu i sve redatelje koji su im omogućili da dođu do kruha. To je kao da ti netko na književnoj večeri dva sata čita iz telefonskog imenika.

Ali ovaj put sam se dao nagovoriti jer mi je Čadež rekao da se Frljić sprema napravit nekakav novi skandal na toj dodjeli. Dakle, bazdilo je na akciju.

Došli smo tamo, sjeli u parter. Ništa se nije događalo. Uobičajena smorana. Provokativni skečevi između uručenja nagrada, u kojima su glumci voditelji Filip Jurčić i Amar Bukvić bespoštedno potprcavali jedni druge, bili su jedina svijetla točka. Umirao sam od smijeha na te skečeve koji su se tako beskompromisno, a opet i lucidno poigravali s glumačkim taštinama. Nisam mogao vjerovat koliko su ti glumci i dramaturzi zapravo suludo odvažni kad se usude jedni drugima govorit takve stvari kroz te skečeve, skoro ko Bitorajac i onaj drugi u Tvoje lice zvuči poznato. Skužio sam da zapravo u ovoj usranoj Hrvatskoj samo u teatru vlada istinska sloboda. I to u onom teatru s velikim T kojeg je glumac Zvonimir Boban mesijanski dozivao u svom kilometarskom govoru pri preuzimanju nagrade za životno djelo. Na primjer ono kad su Filip i Amar jedan drugog potprcavali na foru kao da im nije stalo do nagrada, a onda su kroz skeč vrlo otvoreno pokazali da im je zapravo jako stalo i da im nagrade itekako znače. Umirao sam od smijeha dok su se oni tako na pozornici kerempuhovski sprdali s vlastitom taštinom. Pa da, pomislio sam, tako i treba. Bespoštedna sprdnja samih sebe dovodi do oslobađajuće katarze. Trebali bi to počet upražnjavat i političari.

Čadež se pak jebeno dosađivao. U svojoj kritičarskoj karijeri on se takvih skečeva nagledao, navikao se već na taj suvišak slobode. Njemu su trebale sve jače i jače provokacije… Kao narkomanu sve jača droga. U toj dosadi dosjetio se opstrukciji za koju bi kasnije, kao teroristi nakon obavljenog zadatka, preko interneta mogli poslat objavu da iza toga stoji Frljić. Nabrijao me da na ceduljicu nabrzinu napišem jebeno provokativan skeč koji će on otić podmetnut tamo u prostoriju u koju Filip i Amar odlaze po te papire s kojih na pozornici čitaju te skečeve. Čadež je bio siguran da će Anja Šovagović dobit nagradu za najbolju dramsku ulogu, pa je htio da napišem skeč koji će dvojica vragolastih voditelja pročitat prije njezinog preuzimanja.

Odmah me opalila inspiracija. Pod svjetlosti mobitelnog ekrana velikim sam slovima ispisivao skeč kojim će pitanje glumačke slobode bit dovedeno do ruba usijanja.

FILIP: Opa, u konkurenciji za najbolju dramsku ulogu su Anja Šovagović i Nina Violić…

AMAR: Violić-Šovagović. Ovo zvuči kao obračun dvije ministrice kulture…

FILIP: Ajmo, stari, bacit okladu… Ono, koja bi od njih dvije mogla dobit… Baš mi treba love.

AMAR: Ja sam zadnji put izgubio kad sam se kladio… Misllio sam da se kladim na nogomet, a kladio sam se na utrku konja…

(grohotan smijeh u publici)

FILIP: Okej, ja se kladim na Anju Šovagović

AMAR: Kaj, ideš na sigurno… Ono, pa svi znamo da bu ona bila nova ministrica kulture… Ak je ne prevedu žednu prek MOSTA

(smijeh)

FILIP: To niš te ne mora značit. Mi u kazalištu smo gundulićevski slobodni. Mi uostalom imamo dobru lovu od snimanja reklama… Nismo ko oni jadni pisci i izdavači kaj su se odmah počeli ulizivat bivšoj ministrici Zlatar Violić kad su skužili da bu ona postala ministrica. Odmah su joj brže bolje dodijelili Kiklopa za neku tam knjigu eseja… Dok se jadna Nives Celzijus itekak morala nazajebavat prije nek su joj dali zasluženog Kiklopa za najprodavaniju knjigu.

AMAR: Je, bormeš dobro kažeš, kompa… Kod nas glumaca se može dogodit da baš zato što će uskoro postat ministrica, da baš zato ne dobije nagradu. Lucidan si ti kit, kak da si jedini od svih nas glumaca fakat od početka do kraja pročital Glembajeve, a ne naštrebal samo svoju ulogu u njima.

FILIP: He, he… Evo, dobil sam papir s dobitnicom nagrade za najbolju dramsku ulogu…

(Napeto se nadviruju nad papir kao ovisnici u kladionici nad novi izvještaj o nogometnim rezultatima. Amaru se lice snuždi.)

AMAR: Preveslal si me… Zašprehal si me da se kladim na totalno gubitnički tim… Ko da sam u tekmi Dinama i Cibalije sve bacil na Cibaliju…

FILIP (ekstatično, ozareno): Dobitnica za najbolju dramsku ulogu je… Anja Šovagović!!!

 

Pokušao sam se s tim papirom potajno uvuć u prostoriju sa pripremljenim skečevima, ali su me presrela braća Navojci. Izveli su me iz kazališta pod kafkijanski neutemeljenom optužbom da sam Frljićev gej provokator poslan iz Rijeke da opstruiram dodjelu nagrada hrvatskog glumišta. Osvrnuo sam se dok sam izlazio; na pozornicu se baš penjala Anja Šovagović.

Književna Groupie

KUPI GROUPIE ZA 69 KUNA! Naruči Književnu Groupie, kultnu knjigu Pavla Svirca, o kojemuu superlativima piše i The Guardian, i plati je po akcijskoj cijeni od 69 kuna. Komplet od oba nastavka, (na genijalnih i zabavnih 520 stranica), sad je dostupno za samo 139 kuna, a uz besplatnu ekspresnu dostavu poklanjamo i zgodni arteistov blokić. Naruči na info@arteist.hr!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More