Protuotrov za bezidejni sezonski kič

U predbožićno se doba svake godine iznova aktualizira problem zagrebačkog nagnuća prema kiču: štandovi na sajmu u centru grada, šatori (kakve aktualni gradonačelnik baš voli i ne preza od toga da ih podigne tik do spomenika bana Jelačića, kao simbol trijumfa šunda nad urbanim, gradskim) i drvene kućice „kopipejstane“ iz toliko žuđenog, a nikad dosegnutog Beča – svi ti elementi narodskog neukusa pretvaraju u prosincu hrvatsku metropolu grad šarenih pilula za lilule.

U onim kućicama, u kakvima se u Beču prodaju rukotvorine s dušom i umjetničkim „štihom“, u Zagrebu se uglavnom prodaju „šareni artikli“ napravljeni u prijateljskoj Kini; one blesave iritantne svjećice s melodijom „Jingle Bells“ i druge jeftine drangulije za jednokratnu upotrebu.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) prepoznalo je i prije nekoliko godina odlučilo odgovoriti na nasušnu potrebu da se Zagrepčanima ponudi protuotrov za overdose Bandićevim bezidejnim kičem iz centra. Tako je nastao Artomat, nekonvencionalni sajam umjetničkih predmeta u Džamiji.

Prvo je izdanje te manifestacije prošlo više-manje ispod radara, drugo je izazvalo nešto pažnje medija i publike, dok je ovaj tekući, koji traje do 23. prosinca, konačno počeo ostvarivati svoju misiju: dom likovnih umjetnika postao je prostor bujne kreativnosti, optimizma – rječju, prostor „umjetnosti za sve“ kako stoji u podnaslovu manifestacije. Na sajmu izlaže gotovo sedamdeset izlagača koji pokrivaju sve aspekte primijenjenih umjetnosti, od izrade nakita i odjeće do fotografije i izrade lutaka. Izloženi su uglavnom unikati, rukom rađeni domišljati predmeti, ukrasi za bor, torbe, ogrlice, haljine, namještaj za djecu, kolijevke za lutke…

www.krogerfeedback.com win free Kroger Digital coupons using this site

Cijene su veće nego na kineskim štandovima, ali, kako kaže Bossa Noga, jedna od izlagačica koja na sajmu predstavlja kolekciju unikatne ženske odjeće, „ovo nisu tvornički proizvodi“. Kome je preskupo iskeširati sto kuna za kožnu narukvicu, dvjesto za krpenog dinosaura ili pedeset za ručno rađen magnet, na Artomatu će barem moći ispoljiti kreativnost u radionicama koje čine bitan dio programa: one se odvijaju u popodnevnim satima, vode ih likovni umjetnici koji podučavaju svemu, od izrade nakita do izrade čestitki, a namijenjene su svim uzrastima. Jednu od njih, onu koja (razumljivo) privlači najviše pažnje, vode bivše radnice bivšeg Kamenskog.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More