Proširite svoje kreativne horizonte – Dramske radionice nisu namijenjene samo djeci

Dramske radionice za odrasle opuštaju nakon posla i sjajan su mehanizam za oslobađanje stresa. Odraslima pomažu u karijeri jer jačaju samopouzdanje i govorničke sposobnosti, i još važnije, povezanost unutar grupe, a samim time i unutar društva.

Dramska pedagogija izvrsna je za razvijanje inteligencije, pamćenja i govornih sposobnosti, što uvelike pomaže kod jačanja kognitivnih sposobnosti odraslih. Budući da je za sve korištene tehnike neophodan grupni rad, kazališne vježbe služe i za jačanje grupne dinamike i suradnje. Omogućuju bolje opuštanje i upoznavanje drugih te postupno dovode do osjećaja sigurnosti i uzajamnog poštovanja unutar grupe. Dijeleći kroz zajednički odgojno-obrazovni proces i stvaralački rad, probleme, napore te zadovoljstva zbog stjecanja znanja i postignutih učinaka, članovi skupine uzajamno se osnažuju stvarajući tako pretpostavke za sljedeći korak, a to je drama kao javni čin, predstava i kazalište. Usvajanjem različitih postupaka predstavljanja i pripovijedanja, unoseći sebe i svoje iskustvo u predstavu, sudionici stvaraju društveno relevantan oblik kojim aktivno sudjeluju u kulturi, stvaraju je i žive. Kroz rad na razvoju likova također razvijaju i svijest o sebi samima, te jačaju toleranciju, budući da im ta metoda omogućuje da osvijeste život i probleme drugih ljudi.  Kako starimo tako smo emotivno stabilniji, samim time bolje razumijemo naše kognitivne procese i bolje analiziramo društvenu situaciju i psihologiju. Možemo sve emocije razmotriti objektivnije.

Praktikum – centar za djecu i mlade provodi dramske radionice za djecu, mlade i odrasle. Voditelji radionica su vrhunski dramski pedagozi s iskustvom rada u vodećim dječjim i kazalištima mladih i teatrima, glumci  i filmski voditelji s dugogodišnjim iskustvom u području filma i glumačkim školama. Kroz školsku godinu sa svakom se dramskom grupom rade osnovne kazališne vježbe. Počinje se vježbama upoznavanja, prihvaćanja unutar grupe, te dramskim igrama. Slijedi razvijanje svijesti o tijelu i glasu, upoznavanje s likovima, kreiranje improvizacija, te naposljetku razrada i produkcija završne predstave.

Metode i ciljevi rada dramskih radionica:

  • Edukacija polaznika o pojmu kazališta te primjena kazališnih metoda u svakodnevnom životu
  • Upoznavanje s dramskim metodama (osvješćivanje tijela, rad na glasu i pokretu, rad na dramskim situacijama i karakterima te kreiranje improvizacija, Forum teatar, rad na scenama iz dramskih tekstova)
  • Razvijanje svijesti o ljudima i životu oko sebe te pojačavanje tolerancije i osjećaja pripadnosti kod djece i mladih
  • Razvijanje svijesti o važnosti kazališta i upoznavanje s amaterskim kazalištima
  • Edukacija o primjenama kazališnih metoda u poticanju kreativnosti čime se otvaraju putevi za kreativno razmišljanje i u ostalim djelatnostima te u svakodnevnom životu
  • Jačanje verbalnih i motoričkih sposobnosti

Program je namijenjen i prilagođen dobnoj skupini, a radi se u grupi jedanput tjedno blok sat u trajanju od 120 minuta.

Za dodatne informacije i prijave pišite na: info@udruga-praktikum.hr

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More