[VIDEO] “Čime smo zaslužili to prijateljstvo?”: Proglašeni pobjednici Subversive Festivala

Nagrađene filmove, kao i ostatak igrane i dokumentarne konkurencije, još danas možete pogledati na online platformi volimdokumentarce.net.

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer u zagrebačkoj Kinoteci završen je filmski dio 13. Subversive Festivala koji se nastavlja sljedećeg tjedna s teorijsko-konferencijskim dijelom ovogodišnjeg programa naslovne teme Kreativni neposluh. Dokumentarna i igrana konkurencija 13. Subversive Film Festivala donijela je dvadesetak recentnih i provokativnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu, a najbolje filmove proglasio je tročlani žiri u sastavu Panos Kotzathanasis, David Lušičić i Sabine Putorti.

Žiri je najboljim filmom u igranoj konkurenciji proglasio iranski film “Pusta zemlja” redatelja Ahmada Bahramija o distopijskoj zajednici smještenoj u tvornicu opeka u kojoj vladaju predrasude, rasizam i nasilje jer “skreće pozornost na način na koji tradicija nasilno nestaje pod egidom efikasnosti i logistike suvremenog globalnog društva, te na ljude koji pritom ostaju iskorijenjeni“. Posebno priznanje žirija u igranoj konkurenciji osvojio je “Oblak u njezinoj sobi” kineske sineastice Zheng Lu Xinyuan i to zbog “jedinstvenog vizualnog pristupa koji komunicira osjećaj usamljenosti i melankolije na iznimno sofisticiran način, te brojnih aktualnih društvenih i filozofskih komentara koji su vješto inkorporirani u gotovo apstraktnu i nadrealističku naraciju”.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “Space Dogs” u režiji Else Kramer i Levina Petera. Riječima žirija, “autorski dvojac uspijeva stvoriti kompleksnu dokumentarističku fuziju, koja upotrebom izuzetne fotografije na neposredan način, spaja opservaciju psećeg života na ulicama Moskve s arhivskim snimkama eksperimenta i lansiranjima u orbitu njihovih dalekih srodnika Lajke i njezinih potomaka, te pripovjedačem čija priča stvara ritam koji nas u potpunosti opušta u poziciji najboljeg čovjekovog prijatelja, no navodi nas da se zapitamo čime smo zaslužili to prijateljstvo“.

[VIDEO] “Nadilazi kategoriju najboljeg filma”: Proglašeni pobjednici Zagreb Film Festivala

Žiri je u dokumentarnoj konkurenciji odlučio dodijeliti čak dva posebna priznanja – filmovima “Dobro došli u Čečeniju” redatelja Davida Francea i “Služiti druge” redatelja Davidea Maldija. Žiri je posebno priznanje dodijelio filmu “Dobro došli u Čečeniju” jer se radi o “izuzetnom aktivističkom filmu koji upotrebom tzv. ‘deepfake’ tehnologije za digitalnu manipulaciju lica, vješto zaobilazi klasične metode skrivanja identiteta protagonista i kreira začudnu vizualnu transformaciju glavnih aktera. Film je i alarmantan poziv na akciju i gorki podsjetnik kako zloupotreba vladajućih struktura može u potpunosti uništiti fundamentalno pravo na život“, obrazložio je žiri svoju odluku. Drugo posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji odlazi filmu Služiti druge jer “u ovom portretu izgubljene nevinosti i začudnom prikazu ulaska u svijet rada teško je razaznati glumu od stvarnosti, a autor na zanimljiv način razotkriva ambivalentnost svojih protagonista te stvara dirljivu odu adolescenciji“.

Nakon kratke ceremonije dodjele nagrada uz svečanu projekciju SF distopije “Posljednji i prvi ljudi”, zanimljive filmske međuigre između triju neobičnih protagonista – jugoslavenskih partizanskih spomenika, naracije škotske glumice Tilde Swinton i glazbe islandskog minimalističkog kompozitora Jóhanna Jóhannssona, službeno je završeno 13. izdanje Subversive Film Festivala.

Iako su ovogodišnje nagrade dodijeljene, publika će sve ponedjeljka, 7. prosinca u ponoć imati priliku pogledati pobjedničke filmove i druge filmove iz natjecateljskog i popratnog programa 13. Subversive Film Festivala na online platformi volimdokumentarce.net.

Foto: Sanja Bistričić

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More