[VIDEO] Proglašeni pobjednici Izložbe hrvatskog dizajna 19/20, pogledajte najbolje radove

Osim nagrada i priznanja u osam studentskih i osam profesionalnih kategorija, proglašena je i Velika nagrada HDD-a koja je ove godine pripala umjetničkoj organizaciji Oaza, te Nagrada HDD-a za životno djelo koja se dodjeljuje industrijskoj dizajnerici Blaženki Kučinac.

Ususret Izložbi nagrađenih radova 19/20, koja će se održati u Muzeju za umjetnost i obrt od subote 14. studenog do 5. prosinca, proglašene su nagrade i posebna priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva za najbolje radove na Izložbi hrvatskog dizajna 19/20, prvoj koja se u svom cjelovitom obliku održava online. Samim tim predstavljena je i selekcija od ukupno 35 radova koji će biti izlagani u Muzeju za umjetnost i obrt tijekom sljedeća tri tjedna.

Online verziju Izložbe hrvatskog dizajna možete pogledati ovdje

Nagrada HDD-a za životno djelo po prvi puta se ove godine dodjeljuje ženi – industrijskoj dizajnerici Blaženki Kučinac. Blaženka Kučinac (1937.) među najproduktivnijim je hrvatskim produkt dizajnericama, specifično u području dizajna namještaja, a najveći dio svoje profesionalne karijere, od početka 1960-ih do početka 1980-ih provela je u osječkoj tvornici namještaja Mobilia Ivo Marinković. Među najznačajnijim njenim projektima ističu se tri serije tržišno iznimno uspješne kolekcije Dnevne sobe Osijek, te nagrađivani Varijabilni sustav dječjeg namještaja Pipi, koji se usjekao u kolektivno sjećanje nekoliko generacija.

Blaženka Kučinac na prvom radnom mjestu u Zagrebačkoj tvornici pokućstva

“Mi smo bili drugačiji od vas danas, bili smo skromni. Sve se crtalo ručno, a sve proporcije sam mjerila po sebi. Koristila sam rajšinu koju još uvijek čuvam a od pomoćnog pribora postojao je samo Letraset i samoljepivi kolaž”, rekla je Blaženka Kučinac u intervjuu objavljenom povodom dodjele nagrade za životno djelo.

Velika nagrada HDD-a dodjeljuje se projektu ili inicijativi koja je, prema ocjeni Međunarodnog ocjenjivačkog suda, bitno obilježila posljednje dvije godine u hrvatskom dizajnu svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom. Ove godine, po njihovoj odluci, to je projekt MADE IN Crafts and Design Narratives studija OAZA.

Izložba nagrađenih radova u Muzeju za umjetnost i obrt započinje u subotu 14. studenog od 12 sati. Slijedom posebnih okolnosti uvjetovanih epidemijom koronavirusa, nema formalnog otvorenja niti velikog okupljanja, a otvorena će biti do 5. prosinca unutar radnog vremena Muzeja.

Svi žele NJI3: Ženski dizajnerski trojac otkriva tajnu uspjeha i trajnosti

Dobitnici nagrada po prvi su put u 21 godinu održavanja ove izložbe, u njenom 11. izdanju, proglašeni online. Nagrade su proglasili članovi našeg Međunarodnog ocjenjivačkog suda, a to su hrvatski dizajneri Sanja Bachrach Krištofić, Karlo Kazinoti, Željko Serdarević, Svjetlana Despot, Marko Pavlović, Lea Vene, Vedran Židanik te internacionalni članovi žirija, grafički dizajner Bojan Hadžihalilović (BiH) i glavni urednik i suvlasnik Eye Magazinea John L. Walters (UK). U posebno pripremljenom polusatnom videu njima se pridružio i organizacijski tim Izložbe 19/20 Marko Golub, Mirjana Jakušić i Ora Mušćet, predsjednica HDD-a Maša Milovac i ravnatelj MUO Miroslav Gašparović.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More