Jedna drugačija filmska nagrada

Film za 5U kinu Tuškanac 3. lipnja 2014. svečano je proglašen dobitnik druge nagrade “Film za 5” Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu, jedine škole u Hrvatskoj u kojoj se nastava odvija po programu umjetničke gimnazije.

Za razliku od nagrda koje dodjeljuju filmski kritičari ili od onih koje dodjeljuju članovi publike nekog festivala ili manifestacije, nagradu “Film za 5” dodjeljuju učenici od prvog do četvrtog razreda gimnazije.

Naime, “Film za 5” projekt je kojeg je u školskoj godini 2012./13. pokrenula Privatna umjetnička gimnazija s pravom javnosti, kako bi gimnazijalcima približila suvremenu hrvatsku kinematografiju, koju nisu aktivno pratili. Kako bi aktivno sudjelovali u projektu, osim samog gledanja filma, odlučeno je da će dodjeljivati nagradu.

Dodjeljuju ju na vrlo specifičan način pa tako gimnazijaci prvo odlaze s profesorima u kino pogledati film, zatim po dolasku u školu pišu osvrt o pogledanom filmu te ga ocjenjuju s ocjenama od 1 do 5. U školi se onda organiziraju okrugli stolovi s režiserima filmova i tako učenici imaju priliku stupiti u izravan kontakt s autorom filma i postaviti mu vlastita pitanja. Na kraju školske godine, učenici tajnim glasovanjem odabiru film koji ih se najviše dojmio. Nagradu, likovni rad učenika, dobiva film s najvišim ocjenama i najviše glasova na tajnom glasanju.

Osamdesetak gimnazijalaca ove školske godine pogledalo je 11 filmova. Redom su pogledali filmove: Obrana i zaštita, Šegrt Hlapić, Kauboji, Nije sve u lovi, Visoka modna napetost, Djeca jeseni, Šuti, Projekcije, Vis-a-Vis, Hitac i Majstori. U školi su gostovali redatelji Bobo Jelčić, Tomislav Mršić, Dario Pleić, Silvije Petranović, Filip Šovagović, Lukas Nola, Zrinko Ogresta, Robert Orhel i scenarist Zvonimir Munivrana i glumac Janko Popović Volarić.

Sukladno očekivanjima nagradili su komediju, pa su se lanjskom “Filmu za 5”, Svećenikovoj djeci, pridružili Kauboji. Nagradu, koju je izradila Adriana Rossi na svili, dodijelila je ravanteljica Rasima Kajić producentici Kauboja Suzani Pandek te glumcu Hrvoju Barišiću. Iako u školi ne žele otkriti rang listu 11 filmova, ipak se moglo načuti da drugi film s najvišim ocjenama nije bila komedija, već iznimno ozbiljan film Lucasa Nole, Šuti .

Lucas Nola

Kako bi svojim kolegama iz drugih škola što zornije prikazali što je projekt “Film za 5”, prošle i ove godine snimili su istoimeni dokumentarni film. Što učenici misle o projektu te o čemu su razgovarali za boravka režisera u PUGu pogledajte na projekcijama na Otvorenom danu u subotu 7. lipnja od 10 do 15 sati.

FMV

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...