Prijavite se na trogodišnji interdisciplinarni istraživački projekt CIRCUS WITHOUT CIRCUS

Trogodišnji program sastoji se od rezidencija uz prateću mentorsku potporu renomiranih umjetnika iz četiri uključene zemlje.

Otvoren je poziv za sudjelovanje u trogodišnjem interdisciplinarnom istraživačkom projektu CIRCUS WITHOUT CIRCUS za umjetnike iz svijeta suvremenog cirkusa i iz svih ostalih umjetničkih područja poput glazbe, filma, plesa, kazališta, dizajna, arhitekture, vizualnih umjetnosti itd.

Ukupno 16 europskih umjetnika (osam iz cirkuskog i osam iz drugih umjetničkih područja) iz Hrvatske, Belgije, Danske i Francuske, bit će odabrano za trogodišnji program usmjeren na poticanje međudisciplinarnih istraživanja, suradnje i umjetničke razmjene.

Odabrani umjetnici sudjelovat će u trogodišnjem programu koji se sastoji od rezidencija uz prateću mentorsku potporu renomiranih umjetnika iz sektora, umrežavanja i povećanja vidljivosti te prezentacijskih prilika u četiri uključene zemlje.

Rok: 3. prosinca 2020.

Organiziran od strane četiri partnerske organizacije (u Hrvatskoj je to suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 s pridruženim partnerom Umjetničkom akademijom u Splitu) i sufinanciran od strane Kreativne Europe (program Europske Unije), CIRCUS WITHOUT CIRCUS ima za cilj olakšati prekogranične suradnje i razviti i istražiti međudisciplinarne metode rada. Kao sudionik, pozvani ste da izađete iz svoje zone komfora, preispitate granice svoje discipline i otvorite se umjetničkom procesu u suradnji s drugim umjetnikom.

Ovaj program je za Vas, ako:

 • ste umjetnik na početku svoje karijere, ali trenutno ne studirate – ili ako ste u procesu mijenjanja smjera u kojem se vaša karijera razvija
 • živite i/ili primarno radite u Belgiji, Hrvatskoj, Danskoj ili Francuskoj
 • imate najmanje 18 godina
 • ste otvorenog uma, znatiželjni i željni raditi i istraživati s različitim umjetnicima
 • dobro govorite i razumijete engleski jezik (engleski jezik je radni jezik)
 • se prijavljujete kao individualni umjetnik. Dueti ili grupe neće biti razmatrani.

Projektni partneri odabrat će 16 umjetnika koji će biti upareni u duete – 1 cirkuski umjetnik i 1 umjetnik  iz drugog umjetničkog polja. Kao umjetnik nećete unaprijed znati s kim biste trebali raditi – samo znate da ćete raditi s umjetnikom iz različitog umjetničkog polja od vašeg i iz različite zemlje u kojoj radite/boravite.

Rezidencijska potpora

Svaki odabrani umjetnik sudjelovat će u dvije rezidencije u trajanju od 12 dana, svaki put s novim umjetnikom iz različitog polja. Jedan umjetnik će uvijek biti cirkuski umjetnik.

Ne postoje očekivanja u smislu određenog umjetničkog ishoda. Primarni cilj rezidencija je obogatiti i proširiti umjetničku praksu sudionika i stvarati inspiraciju za širenje polja izvedbenih umjetnosti. Istraživanje će biti potrebno dokumentirati i javno prezentirati.

Umjetnička potpora

Program umjetničke potpore čine susreti odabranih umjetnika s renomiranim profesionalcima iz izvedbenih umjetnosti tijekom rezidencija. Program će biti organiziran posebno za svaku rezidenciju i može uključivati umjetničko mentorstvo, feedback, sastanke i umrežavanje. Program ima za cilj razvijati i inspirirati umjetnike te im omogućiti ostvarivanje održive internacionalne karijere.

Dokumentiranje i dijeljenje

CIRCUS WITHOUT CIRCUS je istraživački projekt, čiji eksperimenti i zaključci su namijenjeni razvoju izvedbenih umjetnosti. Ako budete izabrani, od vas se očekuje da budete otvoreni za suradnju, istraživanje i dijeljenje s umjetnikom s kojim ste spareni, mentorima/organizacijama koje su dio programa podrške te s publikom i ostalim profesionalcima.

Kao dio ovog istraživačkog projekta, bit će kreiran online portal za dokumentiranje s intervjuima, alatima i umjetničkim produktima koji će biti razvijeni tijekom rezidencija. Također, morat ćete se obvezati javno podijeliti svoje istraživanje nakon rezidencije, a to može biti u bilo kojoj formi koja odgovara vašem radu – razgovor, izvedba, slike, video, itd.

Obaveze

Projekt se odvija u periodu od 2021. do 2023. godine s prvim krugom rezidencija od travnja do rujna 2021. i drugim krugom od lipnja 2022. do travnja 2023. godine. Javne prezentacije radova će biti organizirane na kraju rezidencija i/ili u drugim periodima vezanim za festivale/sezone projektnih partnera uz završnu prezentaciju svih dueta u Splitu u travnju 2023. godine.

Kao sudionik, obvezujete se da ćete biti dio projekta tijekom cijelog perioda i da ćete sudjelovati u aktivnostima koje uključuju dvije rezidencije, javnu/e prezentaciju/e, dijeljenje znanja, itd.

Financijska i ostala potpora

Svi odabrani umjetnici primit će financijsku potporu u vidu:

 • pokrivenih putnih troškova, smještaja i hrane tijekom rezidencija i prezentacija (potiče se putovanje vlakom)
 • honorara u iznosu od 170,00 € za svaki radni dan tijekom rezidencije

te potporu u vidu radnog prostora, programa umjetničke podrške i tehničke podrške tijekom rezidencija.

Kako se prijaviti?

Ako Vam ovaj način rada odgovara i inspirira Vas te ako zadovoljavate uvjete prijave, radujemo se Vašoj prijavi!

Obavezni prijavni obrazac možete preuzeti ovdje: https://circus-without-circus.eu/downloads/CIRCUS-WITHOUT-CIRCUS_application-form

Kad budete ispunjavali prijavnicu, molimo Vas da označite periode kad ste slobodni. Vaši slobodni termini su potrebni kako bi partneri na projektu bili u mogućnosti što lakše upariti kombinacije umjetnika.

Dodatno nam pošaljete svoje životopise kao i poveznice na slike/videa prethodnih radova (max. 10 slika i 4 videa).

Sav materijal (obavezni obrazac, životopis i slike/videa) šalju se u jednom mailu na adresu : info@circuswithoutcircus.eu

ROK ZA PRIJAVU JE 3. PROSINCA 2020.

Odluku o selektiranim umjetnicima objavit ćemo svim prijaviteljima do 15. siječnja 2021. Obavit ćemo pred-intervjue s potencijalnim kandidatima preko Zooma.

Ako imate bilo kakvih pitanja vezanih za program ili proces prijave, molimo vas da kontaktirate partnera iz Vaše zemlje:

 • Hrvatska: ROOM 100 – kontakt Antonia Kuzmanić, peculiarfamilies@gmail.com
 • Belgija: Circuscentrum – kontakt Maarten Verhelst, maarten@circuscentrum.be
 • Danska: Metropolis – Københavns Internationale Teater – kontakt Louise Kaare Jacobsen, lkj@kit.dk
 • Francuska: Le Manège de Reims – kontakt Bruno Lobé, b.lobe@manege-reims.eu, i Nina Vandenberghe, n.vandenberghe@manege-reims.eu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More