Kreativnost i mentalno zdravlje: Prijavi se na besplatnu radionicu art terapije

Voditeljica radionice je Tara Beata Racz, magistra psihologije i akademska slikarica sa završenom edukacijom i iskustvom u provođenju art terapije te sa snažnim senzibilitetom i znanjem kojim može konstruktivno pridonijeti podizanju svijesti o mentalnom zdravlju.

Uslijed aktualne epidemiološke situacije veliki broj ljudi našao se u karanteni i(li) samoizolaciji pri čemu se većina susrela sa snažnom introspekcijom koja je zbog hektične svakodnevnice učestalo zanemarena. Sukladno tome, pojavila se potreba za odgovornim i usmjerenim promišljanjem o vlastitom mentalnom zdravlju kao i zdravlju drugih članova zajednice. Jedno od rješenja može biti art terapija, odnosno, ciklus radionica usmjeren prema promoviranju važnosti mentalnog zdravlja, razumijevanju nas samih te poticanju solidarnog djelovanja prema ostalima u zajednici.

U zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević u utorak, 30. ožujka bit će održano predavanje o art terapiji kao svojevrstan uvod i opsežnije informiranje o temi. U nastavku, od 19 sati, održat će se i prva radionica. Organizatori mole zainteresirane da svoj dolazak, zbog epidemiološke situacije i ograničenog broja polaznika, najave na e-mail info@g-mk.hr.

Ovaj ciklus radionica traje mjesec dana. Radionice će se održavati jednom tjedno u trajanju od dva sata, a konceptualizirane su tako da se jedna radionica nadovezuje na drugu međusobno se nadopunjujući, te se na kraju ciklus zaokružuje u cjelovito iskustvo prirodnog tijeka. S obzirom na trajanje i na aktualnu epidemiološku situaciju te prostorne mogućnosti, GMK radionica je namijenjena za deset polaznika. Radionice su namijenjene svim zainteresiranim pojedincima, no poseban je fokus na mlađim odraslim osobama kao i osobama koje u svojoj neposrednoj blizini (obitelji, prijatelji) imaju osobu koja se susreće s preprekama po pitanju mentalnog zdravlja.

Voditeljica radionice je Tara Beata Racz, magistra psihologije i akademska slikarica sa završenom edukacijom i iskustvom u provođenju art terapije te sa snažnim senzibilitetom i znanjem kojim može konstruktivno pridonijeti podizanju svijesti o mentalnom zdravlju. Nadalje, neposredno uključivanje u radionice jedna je od provjerenih metoda aktivnog učenja stoga ovaj ciklus radionica utjelovljuje horizontalne metode edukacije i rada.

PROČITAJ I OVO! Savjeti i tehnike za hitno buđenje kreativnosti

Ciklus radionica kreativnog izražavanja u čijem je fokusu art terapija pilot je program udruge GMK te je sastavni dio interdisciplinarnog pristupa društvenim pitanjima u kojima je umjetnost medij komunikacije i interakcije. S obzirom na to da je cjelogodišnji program GMK 2021. usredotočen na temu politika solidarnosti, ovaj se projekt dotiče osnove za uspješno uzajamlje, a to je stabilan odnos prema poimanju sebe i svoje okoline.

Terapija umjetnošću u sebi integrira ekspresivne karakteristike umjetnosti i eksplorativne karakteristike psihoterapije. U terapiji umjetnošću naglasak je na stvaralačkom procesu i umjetničkom predmetu kao sredstvima izražavanja i komunikacije koji zajedno s terapeutom i klijentom čine dinamičku prostornu trijadu. Tehnike terapije umjetnošću temelje se na činjenici da je slika u bližem kontaktu s nesvjesnim, te da čovjekove misli i osjećaji koji dolaze iz nesvjesnog puno prije nalaze svoj izraz u slikama nego riječima.

Cilj ovih radionica je, poručuju organizatori, da se umjetničkim i kreativnim aktivnostima pomogne pojedincu da se prilagodi novonastalim izazovima u svojoj okolini, da potakne samorazumijevanje, da razvija empatiju i suosjećanje te da poboljša kvalitetu života.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More