Glumački maestralna ”Priča o braku” na dijagonali američkog kontinenta

I feel like I’m in a dream

Priča o braku (Marriage Story, 2019., 136 min)
Režija: Noah Baumbach
Scenarij: Noah Baumbach
Glume: Adam Driver, Scarlett Johansson, Julia Greer, Merritt Wever, Laura Dern, Wallace Shawn

Redatelju i scenaristu Noahu Baumbachu, život je, kako sam kaže, najbolji materijal za filmove. Čini se i da mu je razvod braka izdašna tema jer se već u The Squid and the Whale iz 2005. bavio razvodom vlastitih roditelja, dok sada progovara o svojem osobnom iz 2013. s glumicom J.J.Leigh. U toj suvremenoj drami o odnosu supružnika tijekom i nakon mukotrpnog procesa do izražaja najviše dolazi njegov cjelovit rad s glumcima čiji je rezultat majstorsko izvlačenje maksimuma.

Snagu glavnih protagonista Nicole i Charlieja Barbera (Scarlett Johansson i Adam Driver), Baumbach je ravnomjerno rasporedio, te se oni u svojoj naivnosti i nesnalaženju u situacijama i dalje vole, no ne znaju što bi s time. Film nose moćne dijaloške i monološke scene – impresivna je prepirka supružnika u Charliejevu stanu, te Nicolein monolog u prvom susretu s odvjetnicom Norom (Laura Dern). Obje su snimljene u jednom kadru.

Driver je već toliko prepoznatljiv u Baumbachovim filmovima da ga se može smatrati stalnim postavom. Sve su žene zaljubljene u njegov lik, dok je on zaljubljen u vlastitu samozatajnu taštinu. Ako postoji vamp muškarac, onda je to on jer i poletna Nicoleina majka Sandra (u odličnoj izvedbi Julie Hagerty) neskriveno pada na njega, čineći njihov odnos komično intrigantnim. Vidimo tu tragove Bergmanovih odnosa među likovima i Allenovih dijaloga s dozom čuđenja američkom, posebno kalifornijskom pravu i materijalizmu na kojeg je njihova brakorazvodna parnica prisilno svedena.

Johansson je uvjerljiva kao često neodlučna, sočna i razigrana brižna supruga i majka. Njezina nespretna, pomalo jogunasta odluka da živi svoju sebe pored svih bračnih zadaća, psihološki je značajan moment, te razlog njezine i Charliejeve transformacije. ”I never really came alive for myself; I was only feeding his aliveness”, govori kroz suze odvjetnici na prvom susretu. Sposobnost supružnika Barber da oproste i promjene se tijekom procesa čini ih vrlo plastičnim likovima koje kao da poznajemo već godinama. Ispričavši gorku priču pomalo sladunjavo, redatelj otvara prostor glavnim glumcima za dosad možda i neviđene sposobnosti. Ležeran, katkad i humorističan pristup daje toplinu teškoj temi, pa tako ”Priča o braku” u konačnici nije iscrpljujuć, unatoč produženom trajanju.

Upečatljivim ponavljanjem riječi ”prostor”, kojim ponosni stanovnici Los Angelesa pokušavaju predočiti mistiku svojeg grada, Baumbach s podsmjehom naglašava kojoj američkoj filmskoj struji ostaje priklonjen. Senzibilnost uvijek aktualnog razvoda braka donosi filmu veliku popularnost, pa bi živopisni kraj bračnog kazališta u Netflixovu kinu mogao biti kandidat za glumu, scenarij, a možda i Oscara za režiju. Otkad su sadržaji s Netflixa postali ravnopravni natjecatelji u prestižnim svjetskim filmskim nagradama, jasno je da pitanje budućnosti kinodvorana nije samo hrvatsko.

Odličan balans estetike istočne i zapadne obale američke filmske produkcije čini završno film svojevrsnom NY – LA dijagonalom jer je njihovo rivalstvo svojevrsna podloga zapletu i jedan od razloga rastave Barberovih. Začinjenost elementom odvjetničkih serija koje smo gutali u devedesetima i njihovom kapricioznom retorikom iz sudnice, još je jedna stepenica dubljeg prikaza nepotrebnog formalizma sustava iznad kojeg Baumbach spretno postavlja precizno odrađeni odnos među likovima.

”Priča o braku” ponosno stoji uz rame Baumbachovu dosad najupečatljivijem uratku, romantičnoj art drami Frances Ha iz 2012. s intencijom da ga i prestigne. Ako ne zbog prijemčivosti same teme i sirove stvarnosti kojom se bavi, onda definitivno genijalnim odabirom glumaca i njihovom maestralnom izvedbom.

Iva Sirotić

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More