Preminuo Branko Črnac Tusta, frontmen KUD Idijota

Branko Črnac TustaSinoć nešto prije ponoći u 56. godini preminuo je frontmen legendarne grupe KUD Idijoti, Branko Črnac Tusta, kojemu je još početkom 2011. godine dijagnosticiran karcinom pluća i grla.

Liječenje je isprva teklo po planu, pa je Tusta u jednom trenutku čak osjetio znatno poboljšanje, zbog čega se činilo da će se stvar brzo riješiti. No, iako je po pitanju svog izlječenja bio prilično optimističan, stanje mu se posljednjih mjeseci znatno pogoršalo.

Upravo zbog toga 24. listopada trebao je biti održan koncert podrške za Tustu pod nazivom Jebem ti rak! Branko Črnac Tusta – za tebe! u pulskom Uljaniku, a nastupe su već potvrdili Dubioza Kolektiv i Atheist Rap. Ipak, legendarni je pjevač u nedjelju, 14. listopada, izgubio bitku za život.

KUD Idijoti osnovani su u Puli 1981. godine, a popularnost su počeli stjecati 1987. godine nakon što su pobijedili na Omladinskom festivalu u Subotici u konkurenciji 300-injak sastava. Tri godine kasnije objavljen je njihov album prvijenac Bolivija R’n’R.

Već u svibnju iste godine, objavljuju i idući album Mi smo ovdje samo zbog para, koji je i do danas ostao njihov najprodavaniji. Zbog raspada SFRJ, nakratko je odgođeno objavljivanje njihovog trećeg albuma Glupost je neuništva, koji na kraju izdan 1992. godine. Iduće godine objavljuju album Tako je govorio Zaratusta, koji je ujedno bio i njihov prvi album objavljen na CD-u. Na njemu se našla jedna od najpoznatijih pjesama KUD Idijota, Za tebe, kao i O Bella Ciao.

Godine 1995. objavljuju CD Istra ti materina u suradnji sa pulskim sastavom Gori Ussi Winnetou. Odmah po objavljivanju albuma, Radio Pazin je zabranio njegovo izvođenje zbog pjesme Turbo cattolico u kojoj se spominje pazinski inkvizitor. Sastavu, koji je i prije bio zabranjivan i cenzuriran, ista stvar se dogodila i nakon intervjua u tjedniku Feral Tribune, nakon čega su zabranjeni na Radio Puli, te regionalnom dnevniku Glasu Istre.

Unatoč tome, sastav 1995. objavljuje album Megapunk, a godinu kasnije i EP Fuck. Početkom 1997. sastav potpisuje za diskografsku kuću Dancing Bear, te objavljuju album Cijena ponosa. Krajem 1999. objavljuju Gratis hits live, album sa nastupa u pulskom klubu Uljanik, povodom svog 18. rođendana. Remek-djelo, svoj zasada posljednji album, KUD Idijoti su objavili 2001. godine.

Indoor Inflatable Park In Dubai https://www.airmaniax.com/: Air Maniax offers inflatables field, zipzag and flycam for kids and grown-ups alike of any age, best case scenario indoor park in Dubai.

Marin Raster

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More