Rakija i maske za dobar start: Premijerom filma Danila Šerbedžije otvoren Motovun Film Festival

Dosad najneobičnije izdanje festivala otvoreno je zdravicom i pretpremijerom filma Danila Šerbedžije za kojeg je scenarij napisala glumica Lana Barić.

Tradicija je ipak nastavljena – unatoč dosad najneobičnijim okolnostima, održana je jedina ovogodišnja projekcija Motovun Film Festivala u samom Motovunu. Publika je ispunila gledalište koje je bilo ograničenog kapaciteta i organizirano s razmakom sukladno epidemiološkim mjerama. “Često se pitamo je li čaša polupuna ili poluprazna, kao i je li sad motovunski trg polupun ili poluprazan, no naša su srca puna što ste podržali i ovogodišnje izdanje“, obratio se publici Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala.

Uslijedila je pretpremijera domaćeg filma “Tereza37”, novog uratka redatelja Danila Šerbedžije i scenarističkog prvijenca glumice Lane Barić koja je sjajno utjelovila ženu s kojom se svi možemo poistovjetiti. Tereza počinje preispitivati svoj život i brak te se prepušta novostečenoj slobodi, no ubrzo se nađe rastrgana između romantičnih nadanja i razočaravajuće stvarnosti. Publika, koja je imala čast prva vidjeti film, toplo je pozdravila autorsku ekipu nakon projekcije. Pretpremijera filma upravo u Motovunu još je značajnija zbog činjenice da su redatelj Šerbedžija i producentica Irena Marković svojedobno bili dio festivalske ekipe.

“Drago nam je da smo film prvi put prikazali upravo ovdje. Sretna sam da je festival ipak organiziran i nadam se da ćemo se sljedeće godine ovdje naći u normalnim okolnostima“, kazala je Lana Barić, inače i članica žirija ovogodišnjeg festivala.

Publiku je čekalo i iznenađenje u vidu tradicionalne zdravice rakijom, koja se obično održi na zatvaranju festivala. U skladu s epidemiološkim okolnostima, rakija nije dijeljena već se nalazila u epruvetama zalijepljenim ispod sjedalica. Uz želju za boljom situacijom sljedeće godine, Brdo filmova kreće na put do svih kojima će ove godine nedostajati. Istodobno s motovunskim događanjem, prva je projekcija održana i u Splitu u kojem će idućih dana biti prikazana još dva filma.

Već ovog vikenda kreće i istarska turneja koja će potrajati dobar dio kolovoza kad atraktivan motovunski program stiže u desetak mjesta. Punih tjedan dana, od 1. do 7. kolovoza u projekcijama će uživati dubrovačka publika, a tijekom ovog mjeseca filmovi će se prikazivati i u Šibeniku, Rijeci, Kostreni i Karlovcu.

Od 31. srpnja do 3. kolovoza kreću i pretpremijere u Zagrebu na Ljetnoj pozornici Tuškanac, a od 26. kolovoza do 6. rujna će u glavnom gradu, točnije u Laubi, biti prikazan sav ovogodišnji program i dodijeljene festivalske nagrade.

Splićane tako večeras čeka bugarski hit “U krugu”, ovjenčan s pet međunarodnih nagrada. Ova humorna mozaična drama, koja je lako mogla biti snimljena i na našim prostorima, prati tri policijske patrole i šest policajaca koji se u sofijskoj noći suočavaju s bezbrojnim apsurdima tranzicijskog društva, korupcijom, migrantima, odlutalim dementnim starcem i jednim neželjenim mrtvacem. Pravi adut za splitsku publiku 9. kolovoza bit će “Tereza37”, razorna i na trenutke humorna generacijska priča koja prati ženu u ranim tridesetima u raspadajućem ambijentu suvremenog Splita. Lani Barić glumačku podršku daju Ivana Roščić, Marija Škaričić, Leon Lučev, Goran Marković i druga poznata imena.

U subotu, 1. kolovoza počinje opsežan program u Dubrovniku koji će u Ljetnom kinu Jadran potrajati punih tjedan dana. Niz motovunskih poslastica otvaraju “Slatke stvari” kultnog nezavisnog redatelja Alexandrea Rockwella. Film o troje mladaca, koji tijekom ljeta bježe od kuće kako bi započeli karijeru otpadnika, nagrađen je Kristalnim medvjedom na Berlinaleu. Druge večeri prikazuju se Veličanstveni gubitnici, mračan, urnebesan i napet pljačkaški argentinski film s obratom i uzbudljiva priča o radničkoj solidarnosti i kolektivnoj osveti.

U ponedjeljak, 3. kolovoza pred publiku stiže ultimativni MeToo film “Asistentica”. Ambiciozna asistentica mogula zabavne industrije, koju glumi Julia Garner iz hit serije “Ozark”, postaje sve svjesnija zloćudnih radnji iza uredskih vrata njezina šefa. U svom prvijencu redateljica Kitty Green ogoljuje mehanizme koji štite prakse zlostavljanja moćnih pojedinaca. Dan kasnije u Dubrovniku igra “Rocca mijenja svijet”, film za djecu o nekonvencionalnoj 11-godišnjakinji koja živi s vjevericom. Srijedu, 5. kolovoza obilježit će “Zaposlene djevojke”, punokrvni ženski film o tri Francuskinje koje, skrbeći za obitelj, svakodnevno odlaze preko granice u Belgiju raditi u bordelu. Slijedi još jedan naslov za mlađi uzrast, “Moj brat lovi dinosaure”. Film o dječaku, koji se srami svog mlađeg brata s Downovim sindromom, osvojio je Nagradu mlade publike Europske filmske akademije. Posljednjeg dana, 7. kolovoza i dubrovačka će publika nakon Motovuna biti počašćena pretpremijerom domaćeg filma Tereza37.

Jedna motovunska projekcija održat će se i u Šibeniku, i to u sklopu popularnih večeri Srijedom po svijetu na Tvrđavi Barone. I ovdje je na rasporedu film “Zaposlene djevojke”, oda svakodnevnim junakinjama u borbi za opstanak. Projekcije u sva tri grada održat će se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, poručuju organizatori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More