“Prema novom svjetlu”: Virtualna izložba zagrebačkih umjetnika o čudnoj 2020. godini

Članovi HDLU Zagreb dali su svoje viđenje 2020. godine, a pandemija, distanca i maske pokazali su se kao okosnica njihovih radova skupljenih u veliku virtualnu izložbu.

”Prema novom svjetlu” predstavlja zadnju ovogodišnju, 16. po redu skupnu virtualnu izložbu na portalu Zagrebački likovni umjetnici u organizaciji HDLU Zagreb, na kojoj je 48 autora/ica predstavilo svoja recentna djela, nastala u 2020. godini. “Željeli smo pokazati kakve misli, želje, strepnje, ali i nade su nas zaokupljale kroz čitavu ovu godinu, u kojoj je nepoznata bolest preispitivala granice naše izdržljivosti, tjerajući nas u izolaciju, u kojoj smo pronalazili utočište u kreativnom radu, kroz naše virtualne izložbe djeleći svoja likovna djela pred publikom na internetu i društvenim mrežama i usvajajući tako jedan novi način prezentacije kulturnih i umjetničkih sadržaja u javnom prostoru”, poručuju iz HDLU Zagreb.

Virtualnu izložbu “Prema novom svjetlu” možete pogledati ovdje

“Mnogi slikari i fotografi kroz svoja djela istraživali su svoje unutarnje svjetove, rapsodije boja u prirodi kroz koje su se prelamala njihova emocionalna i duhovna stanja, samotne pejzaže gradova, posebno i u Zagrebu nakon potresa, energiju koja je pulsirala u njima upijajući doživljaje iz vanjskog svijeta i tražeći način da se manifestira prema tom istom svijetu sa individualno transformiranim utiscima i spoznajama. Pitanje koje se cijelo vrijeme probijalo bilo je – što ostaje u nama kada se naruši uobičajeni tijek života na kojega smo navikli, prema čemu tada upiremo svoj pogled, koje zaboravljene stvari ponovo otkrivamo, u čemu tražimo nadu, iscjeljenje, snagu koja nas uvijek iznova obnavlja, donoseći osjećaj strasti i budnosti…..u čemu pronalazimo smisao i čvrsto uporište u nemirnim vremenima, novu viziju koja nas usmjerava?”, piše u uvodonom tekstu izložbe Krešimira Gojanović.

“Okupili smo veliki broj domaćih likovnih stvaralaca, ne samo iz udruge HDLU Zagreb, nego i iz drugih hrvatskih strukovnih umjetničkih udruga koje smo zvali na suradnju, a posebno nas veseli što su se na našim virtualnim izložbama uključivali i neki autori iz drugih država u našem okruženju – Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Srbije…, te se nadamo da ćemo te suradnje razvijati i ubuduće. Sjajno smo surađivali i sa našim prijateljima iz Hrvatskog društva karikaturista koji su nam kroz čitavu ovu godinu slali svoja djela, komentirajući pandemiju, odgovor ljudi na nju, neke naše lokalne ‘moćnike’ i svakodnevicu u kojoj smo živjeli sa svim njezinim smiješnim stranama, koje su se ipak uočavale usprkos težini situacije. Tako je i humor bio svojevrsni lijek, koji je povezivao i ohrabrivao ljude, te nas nagonio i da stvari sagledavamo iz drugačijih, manje uobičajenih, ali potencijalno perspektivnijih i optimističnijih kuteva”, ističe Gojanović.

“Pandemija nam je puno toga uskratila, ali su se otvorila i neka nova vrata, u vrijeme oko zimskog solsticija kada duge noći i prekratski dani prekrivaju svijet tamom, u trenucima introspektivnog sažimanja svega onog što smo prošli kroz ovu godinu, polako se probija svijest da smo još tu, živimo bolje poznavajući sebe u svojim slabostima, ali i novoj snazi koja se otkrila u krizi, sposobnosti povezivanja i kreativnih rješenja koja ljudski um mora iznjedriti svaki put kada se suočava sa nečim do tada nepoznatim”, zaključuje.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More