Oživljavanje čarobnih bića iz hrvatske usmene baštine

Preko trna, preko grmaNakon uspješnih suradnji na predstavama “Dvolična igra“ na Sceni Lea Deutsch, “Dok nas smrt ne rastavi” u Jastrebarskom, “I živjeli su sretno…?” na Sceni Gorica te “Tko je to izumio?” u Teatru Tireni, dramaturginja i dramska spisateljica Nina Horvat i redateljica Frana Marija Vranković u Teatru Tirena pripremaju novu kazališnu predstavu za djecu.

Riječ je o predstavi “Preko trna, preko grma…”, koja će premijerno biti izvedena u nedjelju 6. travnja 2014. u 18 sati u Centru za kulturu Trešnjevka, a prvenstveno je namijenjena učenicima petog i šestog razreda osnovne škole.

Generacije i generacije djece odrastaju uz Lewisovu Narniju, Hogwarts J.K. Rowling, Tolkienovo Međuzemlje, Earthsea Ursule Le Guin, ne znajući da su se i u Hrvatskoj usmenom predajom prenosile priče o raznim mističnim bićima koja nastanjuju proplanke, šume, gorja, planine i otoke.

Upravo zato nastala je ova predstava u kojoj mala vila teenagerica napušta svoju šumu bez odobrenja roditelja, kako bi upoznala nekog tko je drugačiji od nje. Krene u pustolovinu u kojoj upoznaje brojna čudnovata bića, od kojih joj neka pomažu, neka odmažu a neka ju čak žele pojesti. Kako će uspjeti doći doma, što su štrige, što su mraki, kako muči mora otkrit će vam predstava nastala prema pričama iz hrvatskih narodnih predaja.

Nestašnu i radoznalu vilu tumači glumica Petra Težak, a njezine (po)/(od)magače glumac Ivan Bošnjak. Autorsku glazbu za predstavu skladao je Darko Horvat, za kostime je zaslužna Anamarija Filipović-Srhoj, a za scenografiju Marta Crnobrnja.

Nina Horvat: Preko grma, preko trna…
Režija: Frana Marija Vranković
Igraju: Petra Težak i Ivan Bošnjak
Kostimografija: Anamarija Filipović – Srhoj
Scenografija: Marta Crnobrnja
Glazba: Darko Horvat

Frana Marija Vranković magistrirala je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Režirala je dvadesetak predstava, koncerata i drugih događaja. Na Sveučilištu u Heidelbergu u Njemačkoj vodila je kazališnu radionicu u lipnju i srpnju 2012, a u srpnju 2013. vodila je kazališnu radionicu na 4. međunarodnoj ljetnoj školi hrvatskog jezika i hrvatske kulture Hrvatskih studija. Sudjelovala je na nekoliko međunarodnih kroatističkih znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu te objavila radove u zbornicima tih skupova. Ovo joj je druga suradnja s Teatrom Tirena.

Nina Horvat završila je studij dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao dramaturginja surađivala je na nekoliko predstava među kojima i “Raditi! Raditi… / pokušaji 6, 9, 11“, u &TD-u i “Genijalni genije” u Kazalištu lutaka Zadar. Tekst “I živjeli su sretno…?” postavljen joj je na Sceni Gorica, “Ružičasta sanjarica” u Maloj sceni a “Tko je to izumio” u Teatru Tirena u kojem radi i kao dramski pedagog. Dobitnica je nagrade ‘Marin Držić‘ za dramski tekst “Dok nas smrt ne rastavi” i nagrade publike Teatra.hr za tekst “I živjeli su sretno…?“.

Teatar Tirena postoji od 2007 godine. Njegove se aktivnosti mogu podijeliti u tri djelatnosti – kazalište, dramski studio i edukativne aktivnosti. U kazalištu se uprizoruju autorski tekstovi mladih hrvatskih pisaca. Tirena je prvo kazalište u Hrvatskoj koje je radilo interaktivne predstave u kojima publika aktivno sudjeluje rješavajući problemske situacije i određujući dalji tijek radnje.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More