Dok nestaju Agrokori i Algoritmi, časopis Kontura i dalje izlazi

Nakon zanimljivog druženja autora i umjetnika uz ležerno moderirani razgovor ispred Galerije 3,14 kojim je u srpnju predstavljena nova Kontura, glavi urednik, likovni kritičar Feđa Gavrilović organizirao je u Galeriji Forum predstavljanje ljetnog dvobroja (137/138) Konture. Gavrilović je već na predstavljanju prošlog broja pojasnio svoju viziju Konture kao “tradicionalnog umjetničkog medija u kojem se prostor daje živućim umjetnicima uz pikantni književni dodatak koji potpisuje najveći hrvatski satiričar Pavle Svirac u svojoj kolumni Art Groupie.” Osim toga, od prošlog broja Kontura je bogatija za još jedan literarni dodatak koji potpisuje za sada misteriozni Zlatko Kraljić. Tema novog broja “Autonomija slikarskog jezika”sagledava različite problematike s kojima je suočeno slikarstvo u doba hiperprodukcije narativa i instantnih objašnjenja.

Art magazin Kontura izlazi već 26 godina i to u 4 broja (dva broja i jedan dvobroj). Jedini je specijalizirani časopis za likovnu umjetnost u Hrvatskoj. U početku je Kontura bila prvenstveno namijenjena užem krugu stručne publike, ali s godinama je privukla širu skupinu zainteresiranu za različite vidove umjetnosti. Konturu rado čitaju likovni umjetnici, kritičari i teoretičari umjetnosti, ali i kolekcionari, galeristi i svi oni kojima je poznavanje i praćenje umjetnosti dio svakodnevice. U posljednjih 25 godina Konturu su uređivali njezin osnivač Zdravko Mihočinec (glavni i odgovorni urednik Konturinih izdanja koji je ujedno vlasnik istoimene aukcijske kuće i galerije) i povjesničari umjetnosti/likovni kritičari: Goran Blagus, Branka Hlevnjak, Nikola Albaneže, Leila Topić, Krešo Purgar i Feđa Gavrilović.

Impresivna brojka od 752 teksta koji su do sada objavljeni podrazumijevaju sva važnija imena hrvatske likovne kritike. Mihočinec ističe kako su brojni mlađi suradnici svoje prvijence likovne kritike objavili upravo na stranicama Konture što smatra odličnom praksom koja je urodila brojnim kvalitetnim suradnjama.

Mihočinecu, Gavriloviću i uredništvu želimo još mnogo promocija novih brojeva u dobrom društvu, čitateljstvu još rijetko kvalitetnih članaka, a vama koji se pitate kome još u doba sveopće ekonomske i duhovne krize treba ulašteni, pomno izdizajnirani art magazin zapunjen intelektualnim razmatranjima o hrvatskoj i svjetskoj likovnoj sceni, vama posebno želimo novi broj Konture pod prstima. Putovat ćete od Dubrovnika, preko Opatije i Zagreba, do Venecije i Pariza i nazad čak do Albanije.

Anita Ruso
Foto: Jovica Drobnjak

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More