Predstave, radionice i druženja: Cirkuski kolektiv ROOM 100 donosi veselje diljem Jadrana

Lastovo, Zadar, Tribunj i Split sljedeća su mjesta na koja ROOM 100 dolazi sa zanimljivim i edukativnim programima.

Da ovo posebno, pandemijsko ljeto ipak ne bi prošlo bez uzbuđenja, pobrinuo se splitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100, svojevrsna teatarska družina Antonije Kuzmanić i Jakova Labrovića koja već godinama osvaja prestižne nagrade i pozornost plijeni zanimljivim programima. Ovih dana, naime, dovode prvu predstavu suvremenog cirkusa na otok Lastovo. Kroz projekt “Cirkus na margini” i u suradnji s LAstovo.OTOKGLAZBE., udrugom Dobre Dobričević i Festivalom mediteranskog filma Split ovog četvrtka, 13. kolovoza u uvali Mihajla bit će izvedena akrobatska predstava “Fil” katalonskog dvojca Madame Gauc.

Riječ je o mladom suvremenom cirkuskom kolektivu nastalom za vrijeme školovanja Marije Palme i Raimona Matoa na cirkuskoj akademiji Codarts u Rotterdamu. Po povratku u Španjolsku Maria i Raimon nastavili su samostalno istraživanje akrobatike i teeterboarda te je tako nastala njihova prva produkcija – predstava “Fil”, mjesto susreta akrobatike i pokreta te dvije različite osobnosti.

Cia. Madame Gaüc | FIL from Julian Waisbord on Vimeo.

ROOM 100 dašak cirkusa, točnije, predstavu “Dijete od pijeska” dovodi u Tribunj i Zadar. Predstava “Dijete od pijeska” autorski je projekt Anje Ostojić nastao kao diplomska produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Gluma, a u koprodukciji ROOM 100. Predstava je nastala prema istoimenom romanu marokanskog pisca Tahar Ben Jellouna, nominiranog za Nobelovu nagradu za književnost. Kao i knjiga, predstava se bavi položajem žena u islamskoj kulturi, kritici tradicionalnog islama i marokanskog morala. Dramaturški prilagođen tekst prati najdublje unutarnje emocije i misli jedne žene kojoj je sudbina nametnula život muškarca. Predstava kombinira glumu i cirkuske vještine kontorcionizma i zračne tkanine.

Kroz projekt “Cirkus na margini” suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 i u suradnji s Cirkus Kolektivom, u Splitu će se od 18. do 24. kolovoza 2020. održati Ljetni cirkuski kamp s radionicom dramaturgije za suvremene cirkuske umjetnike s renomiranim cirkuskim dramaturgom, redateljem, profesorom i umjetnikom Robertom Magrom. Ljetni cirkuski kamp okupit će između 10 i 15 suvremenih cirkuskih umjetnika iz Hrvatske i regije koji iza sebe već imaju iskustvo kreiranja cirkuskih produkcija i željni su dodatnog znanja, koje nije tehničko već kreativno. Radionica će završiti javnom prezentacijom za sve zainteresirane.

Osnova edukacije cirkuskog umjetnika je fleksibilnost njegovog vokabulara, koji je siromašan u broj figura u usporedbi s kazalištem i plesom. Stoga suvremeni cirkus može biti kreativan samo ako se zna transformirati i učiniti svoj vokabular što fleksibilnijim i raznolikijim kroz specifični trening. Karakteristika cirkuskog umjetnika je da govori kroz metafore i pokušava otkriti još uvijek neistražene dijelove ljudske duše kako bi izazvao novu emociju koju prenosi do nas svojom tehnikom. Uz pomoć svoje fizičke spreme i vještine, kroz manipulaciju, gestu, koreografiju ili pokret, ukratko, uz pomoć svog čitavog tijela, cirkuski umjetnik stvara slike koje je publika pozvana da doživi, osjeti, dešifrira… Radni jezik na kampu je engleski uz mogućnost prijevoda na hrvatski.

Inače, Roberto Magro radi kao cirkuski dramaturg, redatelj, profesor i umjetnik u raznim zemljama. Školovao se u prestižnoj Academie Fratellini i nakon toga bio dio kolektiva “Les Oiseaux Fous” s kojim je putovao Europom prije nego što je osnovao vlastitu skupinu “Rital Brocante”. Njegov visoki afinitet za prijenos znanja i promišljanje o kreaciji i umjetničkom stvaranju doveo ga je do toga da postane umjetnički direktor cirkuske škole “Flic” u Torinu između 2005. i 2011. Našao je ravnotežu između svog rada pedagoga i uloge dramaturga i redatelja mnogih umjetnika i kolektiva. Kreirao je “Era, Sonnet for a clown” s kolektivom „MagdaClan“ i sudjelovao u nekoliko umjetničkih kreacija suvremenih cirkuskih kolektiva “eia”, “Psirc”, “Forman Brothers”, “Nos no Bambu”, “Circo no Ato” i mnogim drugima. Pokretač je festivala Brocante, a nastanio se u Barceloni 2013. godine kako bi na dvije godine preuzeo umjetničko vodstvo “La Central del Circ”, centra za razvoj suvremenog cirkusa u Kataloniji. Na kraju svog mandata nastavio je put i svoj rad kao stvaralac i pedagog. Redovito predaje u cirkuskim školama u Europi i Latinskoj Americi. Godine 2016. postavio je predstave za nekoliko europskih škola: “Life” (Codarts, Rotterdam), “Dia” (Flic, Torino), “Un minuto” (ESAC, Bruxelles).

Ljetni cirkuski kamp s Robertom Magrom dio je projekta “Cirkus na margini” nositelja ROOM 100 i partnerskih organizacija Cirkus Kolektiv, Festival mediteranskog filma Split, Udruge za promicanje kulture i umjetnost Dobre Dobričević i Udruge za kulturu i umjetnost Punktum. Program se provodi kroz platformu Clubture network.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More