“Prazni spektakl”: Ogroman pad zarade i loše kritike za novu Wonder Woman

Nova uzdanica DC svemira pravi je gorko-slatki rekorder - prva na listi najgledanijih, ali sa zaradom koja bi prije pandemije i zatvaranja kina smatrana pravim debaklom.

“Wonder Woman 1984” redateljice Patty Jenkins s Gal Gadot u glavnoj ulozi postao je, prenose svjetski mediji, film s najvećom zaradom otkako su u pandemiji zatvorena kina diljem svijeta. I dok se Warner Bros. hvali brojkama, jasno je da su u usporedbi s onima prije pandemije – čista mizerija.

Iako je distribuiran tek u 2151 američko kino, film je tijekom blagdanskog tjedna u SAD-u zaradio 5,5 milijuna dolara, a s dodatnih 10,1 milijuna sa svjetskog tržišta, zasad se može pohvaliti ukupnom zaradom od 118,5 milijuna dolara. Kad se u jednadžbu uvrsti i podatak da je snimanje filma koštalo 200 milijuna dolara, zaključak glasi – u ovoj kombinaciji novog i starog normalnog, u kojem tržište ne postoji, a velika filmska studija ne gube nadu (jer su svoje skupe filmove već snimili ili dobrano ušli u produkciju za vrijeme rasplamsavanja pandemije), blockbustere se jednostavno ne isplati snimati niti distribuirati.

Usporedbe radi, prvi nastavak sage o Wonder Woman u svom je prvom vikendu prikazivanja 2017. godine donio 100 milijuna dolara. Njegov nasljednik stigao je nakon silnih odgoda u nadi da će se stvari tijekom 2020. vratiti u normalu, a izišao je u tek 35 posto američkih kina, praćen virtualnom premijerom koja se prenosila online. Da bi ipak došao do što većeg broja gledatelja, od Božića je dostupan i na streaming platformi HBO Max. Unatoč jakoj marketinškoj kampanji, zarada drugog nastavka predstavlja pad zarade od čak 67 posto i pravi je znak za uzbunu u holivudskim studijima koja “na lageru” imaju brojne filmove i bijesne planove kako da na njima zarade unatoč zatvorenim kinima.

“Zašto ne može jednostavno biti?”

Rekorder koji ipak nije ispunio financijska očekivanja (prije pandemije, procijenjeno je da će “Wonder Woman 1984” brzo dosegnuti zaradu od milijarde dolara) ima problema i s očekivanjem zagriženih fanova. “Najveći problem filma je što ima previše svega”, piše USA Today. Film je nazvan “praznim spektaklom” (Vulture), “prepotentnim” (Variety), a postavilo se i pitanje zbog čega Wonder Woman u svakom filmu mora opravdavati i obrazlagati svoje postojanje, ili, kako je to sročio Time, zašto ne može jednostavno biti. “Sad je, osim što povremeno zamahuje svojim čarobnim lasom, osedlana i s nekoliko predosadnih, uzvišenih govora o istini. To je očito jednakost za koju smo se borili”, piše Time.

U nadi da je značajan pad zarade tek prolazna stvar, a svjesni činjenice da se franšiza o superjunakinji ipak “primila”, iz tvrtke Warner Bros. potvrdili su da uskoro počinje produkcija trećeg nastavka, još jednom s Gal Gadot u glavnoj ulozi te Patty Jenkins kao redateljicom.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More