Otvorene su prijave za sudjelovanje na 9. artOmat-u!

Ovogodišnji 9. artOmat održat će se u Domu hrvatskih likovnih umjetnika od 17. do 22. prosinca 2019. godine paralelno s manifestacijom Plati i nosi koja se odvija u galeriji Bačva. Na sajmu je moguće sudjelovati prijavom na natječaj koji traje od 24. listopada do 13. studenoga 2019. 

O ARTOMATU

ArtOmat je nekonvencionalni umjetnički sajam koji se održava jednom godišnje, u prosincu, u vrijeme zagrebačkog adventa. Sajam okuplja umjetnike i dizajnere koji djeluju unutar različitih polja likovne i primijenjene umjetnosti te dizajna. Na sajmu je zastupljena odabrana, recentna i nova umjetnička te dizajnerska produkcija koja se promiče i afirmira nasuprot konvencionalne tržišne ponude. ArtOmat, osim sajma, uključuje edukativni i izložbeni program u okviru kojeg se održavaju izložbe, kreativne radionice, razgovori s umjetnicima i dizajnerima te drugi popratni sadržaji.

Pristigle prijave na natječaj za sudjelovanje na sajmu prolaze kroz proces stručne selekcije. Stručni žiri nastoji osigurati podjednaku zastupljenost različitih umjetničkih polja i njihovih grana. U selekcijskom postupku razmatraju se autori/ce čija je umjetnička i dizajnerska produkcija kvalitetno osmišljena i realizirana, inventivna, nastala u ograničenim serijama, unikatna i ručno rađena, odražava kontinutet tradicijskih obrta u suvremenoj interpretaciji, odgovara na suvremene trendove i pokrete (npr. održivost, ponovna upotreba, upcycling), spaja različita umjetnička polja i slično.

OPĆE ODREDNICE NATJEČAJA

  • Natječaj je otvoren za sve zainteresirane likovne i primijenjene umjetnike, dizajnere, makere, kreativne manufakturiste i ostale aktere neovisno o profesionalnom statusu i stručnom članstvu;
  • Prijaviti se može fizička i/ili pravna osoba iz Hrvatske i inozemstva koja na artOmat-u posluje sukladno zakonima RH;
  • Prijaviti se možete individualno ili grupno do maksimalno tri autora;
  • Ako je primjenjivo prednost u selekcijskom procesu dajemo prijavama u kojima su (pored postojećih) prijavljeni radovi/proizvodi koji do sada nisu predstavljen u javnosti;
  • U procesu selekcije, a ovisno umjetničkom polju i granama, stručni žiri razmatra nekoliko od spomenutih kategorija: formalne, sadržajne i stilske aspekte radova te proizvoda; koncepcija; primjena i uporaba umjetničkih tehnika; vizualna komunikacija; funkcionalnost i primjenjivost;  cjelina radova/proizvoda; inventivnost; rijetkost radova/proizvoda na tržištu; analogija sa suvremenim trendovima i pokretima (npr. održivost, ponovna upotreba, upcycling); interdisciplinarno djelovanje; odnos rada/proizvoda s lokalnim kontekstom i slično;
  • Stručni žiri može izdvojiti jedan i/ili više radova/proizvoda iz pojedinačne i/ili grupne prijave za predstavljanje na sajmu;
  • Kod grupnih prijava, uz pojedinačno vrednovanje pristiglih radova, dodatno se razmatra grupna kohezija. Stručni žiri kod grupnih prijava može dati prijedlog spajanja jednog i/ili dva autora i grupe autora s drugim prijaviteljem, a organizator je taj koji dodatno razmatra prijedlog žirija.

UVJETI SUDJELOVANJA

Izabrani autori/izlagači ugovorom se obvezuju na sudjelovanje tijekom cijelog vremena trajanja artOmat-a. Autori/ izlagači potpisuju Ugovor o suradnji i Kodeks ponašanja kojima se obvezuju poštivati protokol, radno vrijeme, prostorne odrednice, dodijeljenu poziciju, uvjete promocije, poslovanje sukladno pravima RH i slično. Poziciju za izlaganje u prostorijama Doma HDLU-a autori ne biraju samostalno, već im je dodjeljuje organizator. Prijavitelj je isključivo nositelj ugovora. Uplatu može isključivo izvršiti prijavitelj koji je nositelj ugovora.

PROCES SELEKCIJE

Sve pristigle prijave razmatra stručni žiri. Imena članova žirija 9. artOmat-a bit će naknadno objavljena na službenim stranicama i društvenim mrežama. Po završteku rada žirija, svi prijavljeni autori/izlagači bit će putem e-maila obaviješteni o rezultatima, a najkasnije do 22.11.2019.

KOTIZACIJA I PROSTORNE ODREDNICE

Sajamski dio artOmat-a održava se u kružnom prostoru galerije Prsten i galerije PM, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb. TLOCRT

Izlagačima se dodjeljuje prostor minimalne veličine od 9m2 s jednim zidom za izlaganje u kojem je moguće izlagati pojedinačno ili grupno (maksimalno tri autora). Prostor koji se dodjeljuje autorima/izlagačima je prazan (bez namještaja i opreme za izlaganje) te im je dostupna električna energija. Prostor za izlaganje autori/izlagači uređuju sami isključivo u terminu kojeg odredi organizator te sami osiguravaju opremu za izlaganje te potrebne djelatnike. Načine i metode poslovanja autori/izlagači obavljaju samostalno u skladu sa zakonskim odredbama Republike Hrvatske, a o kojima se samostalno informiraju. Izvan radnog vremena galerije predmete i radove moguće je ostaviti izložbenom prostoru, koji je pod sigurnosnom zaštitom te koja se zaključava. U prostoru ima slobodnog pristupa Internetu (Wi-Fi).

Naknada za sudjelovanje iznosi 1.200,00 kuna (uključen PDV 25%) te se koristi za  sufinanciranje troškova organizacije artOmata.

POGODNOST ZA ČLANOVE HDLU-A

Pored mogućnosti prijave uz naknadu, redoviti članovi HDLU-a mogu se prijaviti za izlaganje na HDLU-ovom združenom prezentacijskom prostoru bez plaćanja naknade. Kvota izlagača na HDLU-ovom prezentacijskom prostoru ograničena je te sve prijave neovisno o članstvu prolaze postupak žiriranja. Organizator određuje izlagačke pozicije unutar grupnog prezentacijskog prostora, dok umjetnici zajedno definiraju izložbeni postav.

POSTUPAK PRIJAVE

Narativni dio prijave ispunjava se online dok se vizualni dio (fotografije) šalju odvojeno e-mailom.

Prijavu je potrebno ispuniti i poslati zaključno sa 13. studenim 2019.

Online prijavnica nalazi se OVDJE – PRIJAVNICA ZA 9.ARTOMAT

Uz prijavnicu potrebno je poslati 10 do 15 fotografija vašeg rada/proizvoda u rezoluciji za web ili poveznicu na fotografije putem WeTransfer na E-mail adresu: artomat.hdlu@gmail.coms naznakom: ”ZA NATJEČAJ – 9. artOmat IME I PREZIME prijavitelja“.

Napomena: sve fotografije trebaju biti imenovane IME I PREZIME prijavitelja ili ime branda.

Nepotpune ili zakašnjele prijave neće se razmatrati.

ROKOVI

Natječaj je otvoren od 23. listopada do 13. studenog 2019.

Obavijest o rezultatima poslat će se svim prijaviteljima putem e-maila s kojeg je pristigla prijava najkasnije 22. studenog 2019.

Ugovor s HDLU se treba potpisati najkasnije do 6. prosinca 2019. kada je i rok za uplatu participacije.

Važni datumi: 

Trajanje natječaja: 23.10. – 13.11.2019.

Rezultati natječaja: 22.11. 2019.

Potpisivanje ugovora: najkasnije do 6.12.2019.

Trajanje 9. artOmat-a: 17. – 22.12.2019.

Priprema prostora: 16. i 17.12.2019.

Spremanje prostora: 22.12. (nakon radnog vremena) i 23.12. u terminu 9 – 12 sati

Radno vrijeme:

Otvorenje: 17. prosinca 2019., 20 – 23h

Dani u tjednu: od srijede,18. do petka, 20. prosinca 2019., 15 – 21h

Subota, 21. prosinca 2019., 11h – 21h

Nedjelja, 22. prosinca 2019., 11h – 18h

KONTAKT

Za sva dodatna pitanja obratite se isključivo e-mailom na: artomat.hdlu@gmail.com.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More