Potresna prepiska zavađenih pisaca

Poštovani kolega,
ili da ne pretjerujem, kolega bi vam mogao biti netko vještiji baratanju riječima, poštovani dakle gospodine Špoljar, izražavam svoje veliko žaljenje što danas niste došli na kavu, premda sam, ovako pod bremenom godina, potegnuo sve do vašeg rezidencijalnog kvarta.

Vi ste, eto, uzeli sebi za pravo dignuti nos jer je, valjda, netko vas uvrijedio, enervirao ili učinio kakvugod već nepravdu prema vašoj osobi što meni, kunem se, nije bilo ni na kraj pameti. No dobro, došla je Maja s kojom sam dogovarao cijeli niz prijevoda i tako dalje.

Istinabog, nisam odgovorio na nekoliko vaših tekstualnih poruka koje sam procijenio kao nekakav pokušaj provokacije, tvornog ataka na moje črčkarije, a koje ja, jasno, uopće ne smatram črčkarijama, ali da se sad ne uvlačimo u neplodnu raspravu o literaturi i sličnim problemima, prepustimo taj faux pas zaboravu, mogao bih sad navesti cijeli niz primjera, a i sami ste tome svjedočili, kada sam nesebično poticao vaše literarne izlete, kao recimo onomad kada ste mi se požalili da vas grupa prijatelja gospođe Hrgović maltretira nazivajući vaš nagrađivani roman prilično praznim i dosadnjikavim štivom, nisam li nazvao njihove ocjene promašenima premda možda i nisu baš u svemu bili u krivu, nisam li, ali pustimo sada to po strani.

Pustimo to k vragu. Nos može svatko dignuti, to je najlakše, zato vas pozivam na kavu gdje ćemo se praviti da nitko od nas nikada i nije uzimao učešća u nekakvoj književnosti. Ne ponašajmo se kao uvrijeđene frajle.

Ostavimo po strani čak i to što ste, hoćeš-nećeš, svojim sitnim provokacijama možebitno utjecali na sud jedne od svega par novinara kulture u ovoj zemlji, spomenutu gospođu Hrgović.

Za svaku sigurnost, a pod uvjetom da prihvatite poziv na kavu, pozivam kao sekundanta, dobrohotnog svjedoka, istu tu gospođu Hrgović. Ne prihvatite li poziv, bože moj, što se tu može.

Kao znak dobre volje na dogovoreno mjestu mogu donijet prva dijela Proustovog djela koje ste željeli pročitati. Svih trinaest knjiga pak neću moći dovući jer sam već prestar i preumoran za takove poduhvate,

pozdrav.

Više od 1100 profesionalaca na kastingu u UAE-u koriste Miranda Davidson Studios kako bi pronašli talente za TV produkcije. Uživajte u TV reklamama, tiskanim kampanjama, filmovima i još mnogo toga. Stvorite besplatni profil. Pogledajte Jobs. Vrste: glumci, modeli, svježa lica, izvođači, profesionalci, amateri.

Dobro, da,

bio sam možda prenagao, reagirao sam nagonski jer sam od vašeg romana mnogo više očekivao, čime sam u startu pogriješio, ionako mi se sve počelo gaditi, i svoje priče o piscima Felix Krull smatram teškim smećem jer imaju neki odvratni ton i retardirane su, to istinski mislim. Donekle cjenim jedino Gumenog galeba jer tu sam jedino uspio prenijeti nešto od odurne egzistencijalne težine koja prati ne znam koji kurac.

Ionako se knjiga totalno prebacuje na Kindle i to je napokon kraj, svi pišu o tome da to dolazi. A možda baš to bude spas za sve nas potpune gubitnike, utopiti se u tom digitalnom moru sa pomno isklesanim literarnim kamenovima o vratom.

Osjećam da ću baš u tom digitalnom dobu napisati svoje najbolje djelo. Digitalno doba možda postane i spas. Meni je blog mnogo dao, mnogo više od formalnih puteva knjižarstva.

Spreman sam doći na kavu autom tamo negdje kod Vas i pokupit čitavog Prusta. Sad ću to krenut čitat da se ubacim u totalno ništavilo.
Kindle je poveznica s Proustom, Kindle će mi dati snagu da ispišem svoj Le perdu de temps koji ionako više neće ni čitati ljudi, nego kerubini za koje sam siguran da su oko mene i da me zapravo oni nagonjaju na pisanje da bi imali što čitati. Kerubini su skup astralnih bića.

Što se tiče gospođe Hrgović, ona je dobro. Na Vaše insinuacije sažaljivo se nasmijala. Na naš ću sastanak ponijeti usoljene srdele koje Vam šalje.

Srdačno,
Vaš Špoljar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More