Potresna godina, potresne fotografije: Pogledajte pobjednike velikog foto-natječaja

Katastrofalni požari u Australiji, sukobi u Hong Kongu, građanski prosvjedi u Čileu te osebujne ličnosti iz serije “Tiger King” samo su neke od tema pobjedničkih radova natječaja organizacije “World Press Photo Foundation”.

U poznatoj bečkoj fotografskoj galeriji WestLicht po devetnaesti će put, od 11. rujna do 25. listopada, biti izložene najbolje svjetske novinske fotografije s upečatljivim prikazom događaja koji su obilježili proteklu godinu. Radi se o izložbi neprofitne organizacije za fotonovinarstvo “World Press Photo Foundation” sa sjedištem u Amsterdamu koja od 1955. organizira natječaje za izbor najboljih novinskih fotografija. One zatim obilaze svijet u obliku putujuće izložbe koja se smatra najvažnijim pregledom aktualnih dostignuća međunarodnog fotonovinarstva.

Ove je godine pobjedu odnijela fotografija pod nazivom “Straight Voice” koju je u sudanskoj prijestolnici Khartoumu snimio Yasuyoshi Chiba, japanski fotograf francuske novinske agencije AFP. Poslije višemjesečnih prosvjeda sudanska je vojska 2019. izvela državni udar protiv diktatora Omara al-Bašira nakon gotovo trideset godina njegove vladavine. No, prosvjedi su se nastavili uz zahtjev da se oformi civilna vlada, na što je vojska reagirala nasiljem. Samo nekoliko dana prije nastanka ove fotografije vojnici su otvorili vatru na prosvjednike i pritom mnoge od njih usmrtili.

Straight Voice © Yasuyoshi Chiba za Agence France-Presse

Fotografija “Straight Voice” prikazuje scenu s jednog od prosvjeda održanih 19. lipnja 2019. Na njoj se vidi mladi aktivist koji recitira poeziju u trenutku nestanka struje (kojeg je vojska izazvala namjerno, s ciljem gušenja prosvjeda) dok ga ostali prosvjednici iz mraka osvjetljavaju svojim mobitelima. U kolovozu te godine u Sudanu je konačno dogovorena uspostava nove prijelazne vlade.

“Bio je to jedini miran trenutak prosvjeda koji sam doživio tijekom svog boravka tamo. Njihovo neprekinuto zajedništvo doimalo se poput žara koji bi se u svakom trenutku mogao ponovo rasplamsati”, rekao je Chiba o svojoj fotografiji.

Požari u Australiji © Matthew Abbott, Panos Pictures, za The New York Times

Dolazak izložbe u Beč komentirao je član uprave bečke galerije WestLicht, Peter Coeln. “Fotoreporteri nam svakodnevno s velikom osobnom predanošću prenose ono što se događa u svijetu, riskirajući pritom nerijetko vlastiti život. U ovim vremenima, kada je kretanje mnogim ljudima ograničeno, postajemo još svjesniji važnosti takvih informacija iz prve ruke. Nagrade World Press Photo svake godine ne postavljaju samo standarde dobrog fotonovinarstva, već u prvi plan stavljaju i autore, fotografkinje i fotografe, koji u svakodnevnom moru vijesti često budu previđeni”, izjavio je Coeln.

Na ovogodišnji natječaj World Press Photo prijavilo se oko 4.300 fotografa s gotovo 74.000 fotografija, a povjerenstvo je dodijelilo 44 nagrade u osam kategorija. Neki od tematiziranih prizora bili su katastrofalni šumski požari u Australiji, sukob demokratskog pokreta i državne vlasti u Hong Kongu, građanski prosvjedi u Čileu te osebujne ličnosti iz Netflixove dokumentarne serije “Tiger King”.

Sudionici Netflixove dokumentarne serije Tiger King © Steve Winter za National Geographic

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More