FOTO: Potraga za Isusom na gej plaži

isusGrafiti “Isus u srcu” preplavili su prije godinu-dvije zagrebačke, splitske i dubrovačke fasade takvom silinom da se taj jednostavni, pomalo infantilni crni natpis – četiri slova Isusova imena uokvirena stiliziranim srcem – snažno urezao u svijest građana, ali i umjetnika.

Na street art sceni inače se brzo dozna za nove projekte autora koji djeluju pod pseudonimom, ali autor Isusa u srcu ostao je nepoznanica sve do danas. Zaintrigirani, sudionici kustosko-umjetničkog kolektiva iz Splita, prošle su se godine djenuli u istraživanje, a rezultat je izložba Isus u srcu, otvorena u ponedjeljak u splitskoj Galeriji Praktika.

Tragom misterioznih natpisa koji su se mogli iščitati na puno načina, ovisno o količini ironije u pristupu, izložba bilježi tragove i urbane legende nastale oko grafita. Doprinos zabavnom umjetničkom istraživanju dali su fotografkinje i fotografi Marina Kelava, Saša Pocrnić, Tonči Kranjčević Batalić, Natasha Kadin, Jelena Galić, Zela Luša, Jelena Njeguš, Tereza Miš, Antonia Trobec, Mate Prlić, Marin Tudor, Ivan Loparić, Ivan Odrljin, Mirjana Lolić, Sanela Marković, Sara Ivelić, Josipa Maroš i drugi. Njihove su fotografije na izložbi ponuđene u obliku razglednica, a izbor donosimo niže u foto galeriji.

– Neki od natpisa su prebrisani, na primjer ovi u Beogradu i na splitskoj Zapadnoj obali, pa stoje kao dokument vremena, kao mapiranje procesa teritorijalizacije gradskih prostora koju je autor “Isusa u srcu” agilno provodio, stvorivši urbani javni fenomen, ističe Natasha Kadin iz udruge Mavena.

Detektivsko traganje za umjetnikom-vandalom uključilo je obilaske starih gradskih jezgri, ali i predgrađa i divljih plaža. Zanimljivo je da je baš splitska gej plaža Duilovo označena s najviše “srčeka”.

MH

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More