Potraga za boljim životom uslijed krize pretvara se u ropstvo modernog doba

Filmski program na Human Rights Film Festivalu danas počinje u 17 sati projekcijom doku-igranog filma Granica u režiji autora Manuela Péreza Cáceresa koji će osobno predstaviti film i održati Q&A s publikom nakon projekcije.

Film Granica je svojevrsni eksperiment u kojem sudjeluje šest zatvorenika i osam volontera, a kojima je cilj postaviti predstavu unutar zatvora. No ubrzo dolazi do alarmantnog stanja zbog zarazne infekcije unutar zatvora, što sve sudionike tjera na osobno preispitivanje.

U isto vrijeme u dvorani Müller održat će se diskusija pod nazivom Strategije medijske borbe protiv fašizama na kojoj će sudjelovati Toni Gabrić (H-alter), Rade Dragojević (Novosti), Andrea Milat (Le Monde Diplomatique) i Andreja Žapčić (gong.hr).

U 19 sati u kinu Europa bit će prikazan singapurski film Ilo Ilo Anthonyja Chena. Film je smješten u Aziju devedesetih godina, a govori o Filipinkama koje u dolaze u Singapur kao domaćice, nastojeći osigurati egzistenciju svojima kući. No ova potraga za boljim životom uslijed krize se pretvara u ropstvo modernog doba. Spomenuti film ovjenčan je nizom nagrada na festivalima doljem svijeta, uključujući Zlatnu kameru za redatelja Chena na filmskom festivalu u Cannesu.

U 21 sat na rasporedu je dokumentarac Slika koja nedostaje redatelja Rithyja Panha (s obzirom na tehničke poteškoće nije bio prikazan u prvotnom terminu u utorak). Panh kroz svojevrsnu kroniku vlastitog djetinjstva pod režimom zloglasnog Pola Pota zapravo ukazuje na problem filmske prezentacije negativnih događaja iz povijesti. U ovom filmskom prikazu on se odlučuje za makete i minijaturne figurice od terakote da bi minuciozno rekonstruirao sjećanja na vlastito djetinjstvo u eri Crvenih Kmera, izmjenjujući ih s propagandnim found footageom. Film je osvojio nagradu Un Certain Regard za režiju na filmskom festivalu u Cannesu 2013.

Današnji program završava u 23 sata, projekcijom igranog filma Bazen Carlosa Machada Quintele. U središtu priče je apatičan i introvertiran bivši profesionalni plivač koji dočekuje četvero učenika, tinejdžere s posebnim potrebama. Film djeluje kao grupni portret na bazenu u nježnim pastelnim bojama i hipnotičkom tempu, no idila se ubrzo prekida.

Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More