Do posla u školi u nekoliko koraka – sve što ste željeli znati, a negirali ste da to želite

Da stvar bude odmah na početku jasna: neće vam biti lako. No, ako se želite upustiti u tako lijep posao s tako sjajnim radnim vremenom, ako želite biti jedan od sretnika s dugim ljetnim praznicima, ne bi ni smjelo biti lako.

Krenut ćemo od pretpostavke da ste negdje, nekad, diplomirali neki od predmeta koji se uče u školama i položili pedagoške predmete. Svoje znanje dakle nosite u malom prstu, a ona pedagogija, sociologija i psihologija koju ste pritom usputno odslušali ulijevaju vam kamenu sigurnost da znate kako stati pred tridesetak tek poluodgojenih materijala za ljude. Vrijeme je da se krene.

Prijavili ste državi svoju želju za prosvjećivanjem, svaki dan pratite natječaje, no nailazite na šutnju ili uglavnom papirnate odbijenice, ne znate što vam je činiti. Pred vama je nekoliko koraka.

1. Nađite nekoga tko radi u školi. To je ključni korak. Dok Vas netko iz kruga zaposlenih u prosvjeti ne preporuči ravnatelju/ici škole koja traži novog člana kolektiva, teško da ćete dobiti priliku za prvi razgovor, a kamoli doći do posla. Nemojte da Vam se ovaj nužan korak čini gadljivim, smatrajte ga prvim zakonom koji morate poštivati. Ako nemate nikog poznatog, pronađite ga. Snađite se. Nedavno je primjerice započelo prikazivanje «Ane Karenjine» u kinima. To je dobra prilika da upoznate nekoliko profesorica u zadnjim redovima. U suprotnom, morat ćete ići na stručne skupove.

2. Ako imate položen stručni ispit, nikada to ne priznajte. Ako Vas nekad netko pozove na razgovor, to će biti zbog točke 1 i tada neće biti važno imate li potvrdu da ste svoju praksu odslužili ili ne. Ako pak ne budete još ispunili zahtjev točke 1, bolje je da nemate stručni ispit – kao pripravnik, još uvijek ste u krugu odabranih koji ipak mogu dobiti posao i stručno se «osbosobiti za rad bez zasnivanja radnog odnosa», kako lijepo i često navodi HZZ, ali barem ćete imati 1600 kuna u džepu i nećete sjediti doma gledajući reprize Sulejmana.

3. Doznajte na vrijeme kada će negdje netko ići na bolovanje ili u mirovinu i otiđite se što prije upoznati s ravnateljem/icom pa će Vas pozvati kad bude vrijeme. Zaista, to je najelegantniji način, ali naravno nužno predmnijeva upotrebu osobe iz točke 2.

4. Ne čitajte natječaje. Kada su raspisani, u toj školi uglavnom već postoji osoba koja radi upravo to što piše na natječaju. Dok škola objavi oglas, već se pozvalo onu osobu iz točke 3, koja je znala doći na vrijeme zbog osobe iz točke 1. Vi niste, zato ne zatrpavajte tajništvo svojim papirima.

5. Nikada ne odlazite sa svojim dokumentima po školama, nenajavljeno i bez urgiranja osobe iz točke 2. Nema potrebe da ostavljate u tajništvu svoje dokumente «da Vas se zove, ako se pokaže potreba za zamjenom». Ako to činite, jasno je da ste netko s ulice, netko tko ne poznaje način funkcioniranja i nije se potrudio naučiti pravila. Čak ako tajnica primi Vaše papire, to je samo znak da Vas žali ili joj se hladi kava pa žuri. Poslije će ih baciti u smeće.

6. Šesta točka je izuzetno delikatna. No, ako imate nekog na zanimljivoj političkoj poziciji, možete ga zamoliti da školi pošalje dopis s Vašim imenom kao jedinim kandidatom za posao. No, čuvajte si tu kartu ako čujete da se otvara mjesto, recimo, u školi preko puta Vaše zgrade ili u najboljoj gradskoj gimnaziji.

7. Konačno: nikada ne dovodite u pitanje plaću koju ćete dobivati jednom kad dobijete željeni posao. Sve Vaše znanje i trud uvijek će biti naplativi osmijehom nekog djeteta iz prve klupe, Vaša plaća bit će mogućnost da odgajate djecu roditelja koji to ne stižu ili ne znaju, Vaš bonus mogućnost da sudjelujete u stvaranju nove nove Hrvatske.

A upravo ta Hrvatska počinje s ovih nekoliko pravila.

Korana Serdarević

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More