Zatrpajmo im inbox: Pošalji pismo podrške suprugama nasilnih političara

Budi promjena koju želiš vidjeti u društvu! Priključi se Arteistovoj kampanji pisanja pisama podrške suprugama nasilnih političara koje su javno istupile i prekinule šutnju o muževima zlostavljačima. U nastavku je primjerak pisma podrške Mari Tomašević, supruzi požeško-slavonskog župana, koji možeš kopirati i poslati na adresu Požeško-slavonske županije putem ovog obrasca te na adresu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – ministarstvo@mdomsp.hr. Zašto na adresu tog ministarstva? Zbog ove ministričine izjave:

 Meni je žao da bilo koja obitelj dođe u ovakvu situaciju da se u javnom prostoru o tome raspravlja. Trebali su to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih ili bračnih odnosa.

Ministrica Murganić danas se brani ovim priopćenjem.

Pismo podrške možeš preoblikovati i tako da ga adresiraš na gospođu Lalovac koju je ugledni SDP-ovac mlatio i verbalno zlostavljao dok je bila na kemoterapiji. U javnost je istinu o nasilju iznijela prije točno godinu dana, no slučaj se “ispuhao” puno brže nego ovaj s Tomaševićima. Podršku gospođi Lalovac pošalji SDP-u putem ove poveznice.

Pokaži da ti je stalo i svojim glasom pomozi graditi društvo u kojemu se, za početak, od supruga zlostavljača neće tražiti da šutke trpe nasilje. Potpiši u ime svoje mame, sestre, kćeri, bake; podijeli prijateljima, šalji u svih šesnaest. Zatrpajmo im inbox!

Gospođo Tomašević,

Ustrajte! Nade ima, vi ste nam je dali: svojom odlukom da javno progovorite o nasilju koje ste godinama trpjeli, ohrabrili ste tisuće žena koje prolaze kroz istu muku, bol, poniženje i degradiranje. Hvala vam u ime naših majki, sestara, kćeri. Hvala u ime djevojčica koje će u brak ulaziti sa samopoštovanjem, snagom i ponosom, ne pristajući da ih nasilnici svedu na žrtve.

Nade ima – iako to nipošto nije Nada Murganić, ministrica koja nam je svima poručila da trpimo nasilje muževa zlostavljača, da trpimo u svoja četiri zida.

Čin na koji ste se odlučili kad ste prije nekoliko mjeseci u javnost iznijeli istinu o svome suprugu zlostavljaču, rijetko je junaštvo. Koliko rijetko, reći će vam podatak da je danas svaka treća žena u Hrvatskoj žrtva nasilja u obitelji. Trećina žena u ovom društvu prolazi to što ste prolazili Vi. Golem dio njih nastavit će šutke trpjeti, a svoje će modrice sakrivati, kao što im poručuje Nada Murganić. Dio njih tragično će skončati. U posljednjih deset godina, nasilni supruzi ubili su više od 300 žena.

Znamo da Vam je teško i da se Vaša moralna pobjeda čini kao poraz, a hrabrost kao kukavičluk. Znamo da prolazite kroz užasno razdoblje i da ste možda čak lakše podnosili fizičke udarce nego osudu patrijarhalne sredine. Znamo kako Vam jezivo i bešćutno zvuči poruka ministrice Nade Murganić da je obiteljsko nasilje nešto što obitelj rješava u svoja četiri zida. I nama svima tako zvuči. Jezivo je, bešćutno i opako očekivati od žrtava da se pokore zlostavljačima. A što takva poruka dolazi od osobe na čelu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – to je tek čudovišna ironija.

Prvi put ste žrtvom bili unutar mitska “svoja četiri zida”. Drugi put ste žrtvom postali kad ste zbog prekida šutnje o zlostavljanju počeli biti osuđivani od neposredne i virtualne sredine, kao i političara od kojih ste, s punim pravom, očekivali više. Čini vam se da se vitalnost reviktimizacije stalno obnavlja i to Vas čini slabom, krhkom.

Razumijemo zašto ste odlučili povući optužbe protiv župana Tomaševića. Čovjek ste. Cijena koju ste platili, svojom kožom i obrazom, golema je. Zaslužili ste da Vas, ako Vam ne mogu pomoći da zadržite svoje dostojanstvo, barem puste na miru. Zaslužili ste taj mir.

Hvala Vam.

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...