“Poput dolaska na cilj”: Goran Bogdan nominiran za najboljeg europskog glumca

Zahvaljujući ulozi u filmu "Otac", Bogdan je postao prvi hrvatski glumac s ovom prestižnom nominacijom, a konkurencija mu je, među ostalima, i popularni Viggo Mortensen iz "Gospodara prstenova".

Europska filmska akademija objavila je konačan popis nominacija za Europske filmske nagrade, a naš glumac Goran Bogdan nominiran je u kategoriji najboljeg europskog glumca za ulogu u filmu “Otac” redatelja Srdana Golubovića. Dobitnici nagrada bit će poznati u subotu, 12. prosinca, kad će se putem videoprijenosa uživo iz sjedišta EFA-e u Berlinu održati 33. dodjela Europskih filmskih nagrada.

Podsjetimo, Zrinka Cvitešić 2010. godine nominirana je u kategoriji najbolje europske glumice za ulogu Lune u filmu “Na putu” redateljice Jasmile Žbanić. Bogdan je tako prvi hrvatski glumac nominiran u kategoriji najboljeg europskog glumca.

“Velika mi je čast i neizmjerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Sretan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osjetljivoj temi. Od prvih proba s redateljem Srdanom Golubovićem ispunjavalo me što plovimo zajedno ovako nježnim temama kao što je očinstvo i borba čovjeka za pronalaženjem u svijetu u koji ne pripada. U ovo doba gdje smo svi pomalo ‘Otac’ nominacija je poput dolaska na cilj. Meni je ova vijest svakako uljepšala ovo ludo vrijeme. Iz dubine srca sam zahvalan”, izjavio je povodom nominacije Goran Bogdan.

“Meni je ova vijest svakako uljepšala ovo ludo vrijeme”, izjavio je Goran Bogdan

Europske filmske nagrade, europski pandan Oscarima, najznačajnija su filmska priznanja Starog kontinenta, kojima Europska filmska akademija (EFA) svake godine slavi izvrsnost na polju filma. Uz Bogdana, finalisti u kategoriji najboljeg glumca su Bartosz Bielenia (“Corpus Christi”), Viggo Mortensen (“Falling”), Elio Germano (“Hidden Away”), Luca Marinelli (“Martin Eden”) i Mads Mikkelsen (“Another Round”).

Radnja filma “Otac” temelji se na stvarnom događaju, a slijedi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu, gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru. Film je u veljači premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija, nastavljajući globalni uspjeh koji je ovom redatelju donio prethodni film, “Krugovi”.

Za svoju ulogu Goran Bogdan nagrađen je na beogradskom FEST-u, gdje je film osvojio i nagradu FEDEORA te onu za najpopularniji film, kao i Zlatnom arenom za najbolje glumačko ostvarenje na Pulskom filmskom festivalu. Inače, u Puli je “Otac” osvojio i nagradu publike, Zlatna vrata, i to kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen prosječnom ocjenom 5,0.

Pripremite “svečanu dekicu”: Ovogodišnji Zagreb Film Festival možete pratiti s vašeg kauča

Uz Gorana Bogdana, glavne uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenarij zajednički potpisuju Srdan Golubović i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Film je nastao u koprodukciji čak šest zemalja – Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a hrvatski su producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More