Pop-tulum u domu za starije: Kreativni penzioneri oduševili novim verzijama slavnih albuma

Dobra ideja i puno strpljenja doveli su do uspješne realizacije projekta "The Show Must Go On" kojeg je osmislio djelatnik doma za umirovljenike u Engleskoj te nasmijao svoje štićenike, a onda i cijeli svijet.

Nakon puna četiri mjeseca lockdowna, stanovnici i djelatnici doma za umirovljenike u engleskom gradiću Edgwareu ostali su bez ideja za kraćenje dugih dana, sve dok se djelatnik Robert Speker nije dosjetio zabavnog projekta koji bi ljudima u trećoj životnoj dobi mogao donijeti kreativni zamah i osmijeh na lice, a usput inspirirati i druge “zaključane” umirovljenike.

Dom za umirovljenike Sydmar Lodge zbog pandemije od 12. ožujka ne prima posjetitelje, a to se, naravno, itekako reflektiralo na atmosferu među korisnicima doma. Kako bi ih potaknuo na “akciju”, Speker im je predložio da rekreiraju naslovnice legendarnih albuma, a njegova je ideja odmah naišla na odobravanje – i pregršt zainteresiranih umirovljenika. Svako je snimanje trajalo otprilike 45 minuta, osim onog u kojem je jedna umirovljenica kopirala naslovnicu albuma “Human” Rag’n’Bone Mana, pa je morala izdržati višesatno “tetoviranje”.

Među albumima su se našli “Bad” Michaela Jacksona, “21” popularne Adele, “Enema of the State” grupe Blink-182, a svoj obol dali su i zaposlenici doma, ponovivši slavnu naslovnicu albuma “Queen II”. “Odabrao bih naslovnicu za koju mislim da je najprikladnija, predložio bih je korisniku ili korisnici doma, a svi su bez razmišljanja odmah pristali”, ispričao je Speker i priznao da nije očekivao kako će njegov projekt prenijeti brojne svjetske agencije, ali i neke velike zvijezde.

Udovica Davida Bowieja, poznata manekenka i humanitarka Iman, podijelila je na društvenim mrežama “umirovljeničku verziju” albuma “Aladdin Sane” i pokrenula pravu virtualnu lavinu koja je, među ostalim, rezultirala i plemenitim djelom – umirovljenici su, naime, odabrali nekoliko humanitarnih udruga te na GoFundMe stranici dosad prikupili više od 30 tisuća kuna. “Reakcije su nevjerojatne. Prekrasan je osjećaj znati da smo nasmijali svijet, ali i pomogli nekome”, rekao je Speker za BBC o projektu u kojem je umirovljenike fotografirao po uzoru na legendarne naslovnice albuma.

“Prvotna namjera je bila da se svi dobro nasmijemo. Kad sam umirovljenicima pokazao dovršene radove, nisu mogli vjerovati, zavladala je opća histerija”, objašnjava Robert Speker. “Nisam ga mogla odbiti, uvijek traži načine kako da nas nasmije i zabavi pa sam bez razmišljanja pristala”, za BBC je izjavila gospođa Lily koja je u Spekerovu projektu utjelovila Madonnu s naslovnice albuma “True Blue”.

Foto: Robert Speker (Twitter)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More