Ponedjeljak na HRFF-u: Od himalajskih visina do mletačkog sindroma

U dupkom punom kinu Europa jučer je otvoreno novo, jedanaesto izdanje Human Rights Film Festivala. Festival je otvorio direktor Petar Milat, a službeno je započet uz projekcije dokumentarca “Bijeg” Srđana Keče te igranog filma “Camille Claudel 1915” Bruna Dumonta. Nakon otvaranja su uslijedile još dvije projekcije: dokumentaraca “Sickfuckpeople” Jurija Rechinskog te “Sati “u muzeju Jema Cohena.

Današnji dan uključuje filmski program, predavanja te večernji program u klubu Močvara. U 10 sati u dvorani Müller kina Europa održat će se predstavljanje nagrade Saharov Europskog parlamenta – riječ je o godišnjoj nagradi koju dodjeljuje Europski parlament u čast pojedincima ili organizacijama koji su posvetili svoje živote za obranu ljudskih prava i sloboda. Ovogodišnja dobitnica je Malala Yousafzai, pakistanska učenica i aktivistica za prava djece. U predstavljanju sudjeluju Rada Borić, dr. sc. Snježana Vasiljević i Tomislav Cvitković uz moderatoricu Andreu Čović iz Ureda za informiranje Europskog parlamenta.

Filmski program počinje u 15 sati projekcijom austrijskog dokumentarca Što sreća jest Haralda Friedla – to je road-movie kroz donedavno najzatvoreniju zemlju u himalajskim visinama, Butan koji ubrzano želi doseći sreću. I to na način da Ministarstvo sreće popisuje stanovništvo i bilježi njihove stavove.

U 17 sati na rasporedu je dokumentarac Čaj ili struja redatelja Jérômea le Mairea – epska priča o implementaciji struje u malom, izoliranom selu usred planinskog masiva Visoki Atlas u Maroku. Dok promatramo neminovne posljednice koje električni aparati – svjetlo, mobiteli i televizije – imaju na njihov dosadašnji način života, film razotkriva paradigmu transformacije društvenih vrijednosti. Čaj ili struja je 2012. zaradio nominaciju za najbolji dokumentarni film Europske filmske akademije.

U isto vrijeme u dvorani Müller kina Europa održat će se diskusija Umjetnost, mentalno zdravlje i intelektualne poteškoće, uz projekciju filma Novi dan Tomislava Žaje. Bit će govora o trenutnom stanju i značajnoj ugroženosti prava osoba s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj. U diskusiji sudjeluju Tomislav Žaja, Amela Frankl, Mario Kovač, predstavnik Udruge za samozastupanje, a moderator je Tin Gazivoda.

U 19 sati u kinu Europa slijedi projekcija njemačko-talijanskog dokumentarca Mletački sindrom Andreasa Pichlera koji progovara o negativnom utjecaju masovnog turizma – a posebno kruzera! – na Veneciju. Tijekom 2013. Veneciju je posjetilo 20 milijuna stranaca, tj. 60 tisuća turista dnevno, što je više od trenutnog broja stanovnika (48 tisuća). Ovaj film prikazuje ostatke venecijanskog života – supkulturu industrije turističkih servisa, luku za monstruozne kruzere, Venecijance koji sele jer više ne mogu pronaći stanove po prihvatljivim cijenama. Film koji je iznimno aktualan i za hrvatske gradove!

Filmski program završava projekcijom u 21 sat, i to filma Psi lutalice Tsai Ming-lianga, dobitnika nagrade žirija za režiju na ovogodišnjoj venecijanskoj Mostri. Riječ je o nenarativnoj filmskoj meditaciji o siromašnoj obitelji koja živi na ekstremnim marginama Taipeia, glavnog grada Tajvana.

Današnji program završava posebnim glazbenim programom Ples za Šiša: nogom na oblaku, posvećenom Željku Zorici Šišu, velikom multimedijalnom umjetniku i aktivistu koji je preminuo ove godine. U programu će sudjelovati Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo, Zlatko Burić Kićo, Capri, Igor Pavlica, Bic, Miro Mance, Andreja Kurelec Košavić i mnogi drugi.

Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More