Performeri preuzimaju Zagreb: Pogledajte što sve donosi festival Ganz nove Perforacije

“Iako je vrijeme karantene bilo ispunjenom kulturnim sadržajima on-line tipa, iskustvo ipak pokazuje da ništa ne može zamijeniti živu izvedbu i izravni proces uživanja u umjetnosti."

Ganz nove Perforacije, festival izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa održava se od  6. do 11. listopada na petnaestak različitih lokacija u Zagrebu. U okviru festivalskih programa održat će se i Noć performansa 17. listopada te post-festum program 11. i 12. studenog. Ganz nove Perforacije svojevrstan je hibrid dva festivala, PerforacijaGanz novog, koji su spajanjem svojih kreativnih i produkcijskih snaga postali snažna točka oko koje se okuplja nezavisna domaća scena.

“Iako je vrijeme karantene bilo ispunjenom kulturnim sadržajima on-line tipa, iskustvo ipak pokazuje da ništa ne može zamijeniti živu izvedbu i izravni proces uživanja u umjetnosti. Ova se godina pokazala puna neizvjesnosti te nas osvijestila da ne znamo što donosi sutra i da baš zato uživamo u danas. Ulaz je, kao i uvijek slobodan u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima”, poručuju organizatori.

“Playing reality” (Foto: Jelena Janković)

Festival počinje u utorak, 6. listopada premijerom plesne predstave “Playing reality”, Koraljke Begović i Jasne Žmak, koja za svoje ishodište uzima svima znane dječje igre te ih transformira u plesne sekvence gradeći  kompleksniju rekonstrukciju poznatog svijeta igara. Plesna umjetnica Roberta Milevoj u radu “Rob3rta”, koji je svojevrsni nastavak ranijih istraživanja “Roberta, Roberta” i “Opet Roberta”, analizira kapacitete vlastitog izvođačkog tijela u korelaciji s emotivnim segmentom bića, dok Zrinka Užbinec predstavlja “Eksplodiranu sluz”, koreografski pokušaj sastavljanja čudovišta nastao iz želje da se kroz plesni kolaž izazove normativna i jednoslojna percepcija tijela.

Kolektiv Zvukospjevi (Hewitt, Slipčević, Guzmić) uprizoruje audiovizualni projekt “Sightings-Sittings” koji se nastavlja na zvučno i ambijentalno istraživanje lokacija Sjevernog mora, područje između La Manche i Norveškog mora, započet u sklopu rezidencije Otočka veza. Predstava “Ispravak” kazališne redateljice Marine Petković Liker dio je izvedbenog ciklusa “Udaljenosti”, ona je njezina peta, vjerojatno završna epizoda. Inspirirana razgovorima sa stanovnicima Darde u Baranji, ova je predstava (kao i cijeli ciklus), svjedočenje i analiziranje paradigmatskog problema života u još uvijek poslijeratnoj Hrvatskoj. Multidisciplinarna umjetnica Nina Kurtela predstavit će se s novom edicijom instalacije “Znakulturizacija” na prometnim znakovima diljem Grada. Od međunarodnih gostiju, u ovogodišnjem sve-domaćem programu, predstavit će se Mala Kline s participativnim radom “Dream Hostel Zagreb – Vizije ekcesa”, te također slovenska grupa Feminalz s “Tehnoburleskom Kradljivci slika”.

Slovenska grupa Feminalz (Foto: Nada Žgank)

Festival završava 11. listopada noćnom zvučnom šetnjom “Dolac spava” Pavlice Bajsić Brazzoduro, kroz koju nas vodi glas u slušalicama s povremenim glazbenim intervencijama uživo, tjerajući nas na promišljanje o različitim gradovima koji supostoje na jednom prostoru, posebice onog grada koji se, iz prašine naših dimnjaka i kostiju, tek treba uzdići. U postfestum programu 11. studenog, svoj autorski rad “Keinberg” premijerno će predstaviti jedna od najzanimljivijih autorica mlađe generacije, Vedrana Klepica.

Jesen donosi ganz novu kulturnu ponudu, a novonormalno, sudeći prema programu, i dugo očekivanu dominaciju  ženskih autorica.

U site-specific programu Ganz novih Perforacija, poznatoj Noći performansa, podnaslovljenoj “Sve je moguće osim nemogućeg prostora za performans”, koja se bavi istraživanjem novih prostora za performans i društvene odnose 17. listopada tijekom 24 sata svoje performativne radove izvest će Milijana Babić i Centar za ženske studije, Petra Mrša, Vlasta Delimar i Milan Božić, Vladimir Novak, Miha Erjavec (name:), Selma Banich, Antonio Grgić, Nika Bokić, Rajna Racz i Marin Živković.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More