Počinje Ulični triptih: Street art majstori uljepšavaju centar Zagreba

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba kreće novi umjetnički projekt koji predstavlja jednu "sasvim drukčiju uličnu izložbu".

U organizaciji umjetničkog kolektiva Udruge Preuredi moju pumpu koja stoji iza ljetne manifestacije Art park i Turističke zajednice grada Zagreba, ovog vikenda počinje novi projekt pod nazivom Ulični triptih, koji će tijekom 2021. godine obogaćivati zagrebačke ulice malim street art remek djelima. Posjetitelji će tako moći razgledati besplatnu izložbu u centru grada, zastati ispred “umjetničkog platna” te upoznati rad aktualnog umjetnika, a ako budete u pravo vrijeme na pravom mjestu, možda i ulovite umjetnika na djelu.

Prvi trojac koji će pretvoriti panele u mala umjetnička djela bit će umjetnici Mislav Lešić, Zvonimir Haramija Hans i Boris Bare, a početni vikend projekta, od 12. do 14. ožujka, oslikavat će se paneli u Radićevoj ulici (kod broja 42), zatim na Dolcu 1 (kod glavnih stepenica tržnice Dolac) te na Trgu bana Jelačića 11 (Centar za posjetitelje).

PROČITAJ I OVO! “Svaki mural ima svoju priču”: Boris Bare o street artu, birokraciji i dimnjaku na Trešnjevci

Riječ je o jedinstvenom cjelogodišnjem programu uličnih izložbi koji će ponuditi presjek aktualne domaće street art scene. U sklopu projekta, ulični paneli postat će “živo” slikarsko platno, ulica privremeni umjetnički atelje, a odabrani umjetnici svoj će rad imati prilike izložiti kroz jedinstvenu formu „izložbe u promjeni”. Postav Uličnog triptiha mijenjat će se u ciklusima – svaka tri mjeseca na panelima će osvanuti tri nova umjetnička rada s potpisom različitih hrvatskih autora. Također, kao dodatni element iznenađenja, jedna od tri lokacije svaki put će biti drukčija.

Radovi Borisa Bare za Okolo (Foto: Michel Kubaček)

“S idejom skretanja misli od neizvjesne stvarnosti, potresa i svih njegovih vidljivih posljedica te sa željom da se uz pomoć kista i spreja osvježi centar grada, nadamo se da će novi izložbeni koncept uljepšati pogled na zagrebačke ulice i razvedriti svakodnevicu Zagrepčanima”, izjavili su organizatori ovim povodom.

“Kroz naš novi projekt Ulični triptih želimo pokazati da kist i sprej ne znače uvijek vandalizam, već da oni mogu stvoriti istinsku vizualnu umjetnost na javnim prostorima. Povezali smo se s najznačajnijim predstavnicima domaće street art scene te će svaka tri mjeseca novi umjetnici ostaviti svoj autorski trag izražavajući se putem različitih stilova i formi. Tako ćemo, kroz Ulični triptih, na određenim lokacijama u našem gradu, od kojih je naš Centar za posjetitelje uvijek središnja lokacija, stvoriti cjelogodišnju atrakciju te prenijeti pozitivne poruke uređenjem urbanog okruženja na suvremeni način”, objašnjava direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More