Počinje najveći filmski festival ikad: 100 hvaljenih filmova besplatno na YouTubeu

Spektakularne najave nisu bile šala - odbrojavamo sitno do globalnog festivala koji bi za filmsku umjetnost vrlo lako mogao postati nešto najbolje što se dogodilo u ružnoj pandemijskoj priči.

Filmski znalci i poklonici u velikom stilu dolaze na svoje – Tribeca Enterprises i YouTube objavili su program prvog globalnog filmskog festivala We Are One, u sklopu kojeg će biti prikazano više od stotinu filmova po izboru selektora dvadeset i jednog vodećeg filmskog festivala iz više od 35 zemalja, uz prateći program razgovora, VR sadržaja i glazbenih nastupa. Ovim desetodnevnim digitalnim događajem odaje se priznanje umjetnicima iz svih dijelova svijeta, a u centar pažnje stavljaju se filmovi koji mogu proizvesti promjene i produktivno povezati globalnu publiku.

Festival je okupio neke nekih od najtalentiranijih svjetskih umjetnika, naratora i selektora u želji da tijekom pandemije Covid-19 ljubiteljima filma pruži zabavu i utjehu, a organizacijama koje se bore protiv ovog globalnog zdravstvenog izazova podršku, i u potpunosti će se održati na YouTube kanalu u razdoblju od 29. svibnja do 7. lipnja.

Detaljan program festivala možete pogledati ovdje

Globalni filmski festival We Are One gledateljima će omogućiti da iz perspektive umjetnika iskuse različite kulture. Sve zasebne festivalske selekcije oblikovane su tako da predstave osobenosti pojedinačnih filmskih festivala koji su sudjelovali u njegovoj pripremi, a da istovremeno autorima odabranih filmova osiguraju pristup gledateljima širom svijeta. Za mnoge od preko stotinu uvrštenih filmova sudjelovanje na festivalu predstavlja značajnu prekretnicu, budući da će njih trinaest na festivalu doživjeti svoju svjetsku, 31 svoju online, a pet svoju međunarodnu premijeru.

Preko 35 zemalja predstavit će se s ukupno 23 narativna i osam dokumentarnih dugometražnih filmova, 57 narativnih i 15 dokumentarnih kratkih filmova, 15 arhivskih i četiri ekskluzivno festivalska razgovora, te pet programskih sadržaja iz domena virtualne realnosti.

Na festivalu će biti prikazana i ukrajinsko-izraelska 15-minutna drama “Anna”

Istaknuti festivalski sadržaji uključuju dokumentarni film o legendarnom američkom uličnom fotografu, “Ricky Powell: individualist”, za koji su, između ostalih, govorili Natasha Lyonneand i LL Cool J; online premijeru jedinstvenog satiričnog filma o profesionalnim tjeračima majmuna “Eeb Allay Ooo!” koji je osvojio glavnu nagradu Filmskog festivala u Mumbaiju; svjetsku premijeru dugometražnog dokumentarca Joana Chena “Željezni čekić” o legendarnoj kineskoj odbojkaškoj olimpijki Jenny Lang Ping. Gledatelji će moći pogledati više od pedeset narativnih i dokumentarnih kratkih filmova, uključujući svjetsku premijeru japanskog narativnog kratkog filma “Konferencija u Yalti” online, koju je ekskluzivno za festival snimio redatelj Koji Fukada; globalnu premijeru kratkog dokumentarnog filma “Motorcycle Drive By”, te kratke filmove Dreamworks Animation studija “Bilby”, “Usidren” i “Ptičja karma”.

Epizodni program uključuje premijeru izraelskog, ženski vođenog, neo-noir psihološkog TV trilera “Još uvijek Alice” te dvodijelni dokumentarac “Ona bi mogla biti sljedeća” o očekivanjima pripadnica etničkih manjina.

Globalni filmski festival We Are One bit će domaćin i nekolicini strukturiranih razgovora, kako onih izvučenih iz arhive, tako i potpuno novih, koji će gledateljima omogućiti da se prisjete značajnih trenutaka iz povijesti filma. Između ostalog, bit će prikazani razgovori Francisa Forda Coppole sa Stevenom Soderberghom te razgovori s Guillermom del Torom, Jane Campion i Claire Danes. 360 VR selekcija obuhvatit će dokumentarac “Putovati kao crnac”, nominiran za nagradu Emmy, te znanstveno-fantastični narativni film “Atlas V” s Billom Skarsgårdom u glavnoj ulozi, kao i djela drugih talentiranih autora, uključujući Johna Legenda, Oprah Winfrey i Lupitu Nyong’o.

“Iznimno smo uzbuđeni što ćemo svijetu ove sedmice predstaviti rezultat zajedničkih napora naših partnerskih festivala i YouTubea. Zajedno smo uspjeli napraviti kvalitetan program koji precizno odražava suptilne stilske razlike koje svaki festival uključen u ovu inicijativu čine jedinstvenim. Globalni filmski festival We Are One publici će pružiti priliku da uživaju u filmskoj umjetnosti u cjelini, ali i da uživaju u osobenim kvalitetama koji svaki film koji pogledamo čine duboko upečatljivim”, izjavila je Jane Rosenthal, suosnivačica i glavna izvršna direktorica međunarodne medijske kompanije Tribeca Enterprises i Tribeca Film Festivala.

Kratki film “Bilby” jedan je od aduta animiranog programa festivala We Are One

“Jedna od divnih osobina filma i drugih vizualnih sadržaja je njihova sposobnost da pričaju priče i povezuju gledatelje bez obzira na to gdje gledatelji žive i odakle dolaze. Taj fenomen već godinama pratimo na YouTubeu, ali naročito danas kada ljudi osjećaju potrebu da ostanu povezani i da se zabave. Program Globalnog filmskog festivala We Are One, nastao pod koordinatorskom palicom Tribeca Enterprisesa, ima tu čarobnu moć da gledatelje iz svih dijelova svijeta prenese u specifične situacije i rasvijetli im te situacije iz osobne perspektive cijenjenih filmskih festivala koji su se opredijelili za sudjelovanje u ovoj inicijativi”, izjavio je Robert Kyncl, glavni poslovni direktor YouTubea.

U pripremi programa globalnog filmskog festivala sudjelovali su jedinstveni filmski festivali širom svijeta, uključujući Međunarodni festival animiranog filma Annecy, Međunarodni filmski festival u Berlinu, BFI filmski festival u Londonu, Filmski festival u Cannesu, Međunarodni filmski festival Guadalajara, Međunarodni filmski festivala i nagrade Macao (IFFAM), Međunarodni filmski festival u Rotterdamu (IFFR), Filmski festival u Jerusalemu, Filmski festival u Mumbaiju (MAMI), Međunarodni filmski festival Karlovy Vary, Filmskog festivala u Locarnu, Međunarodni filmski festival u Marrakechu, Filmski festival u New Yorku, Međunarodni filmski festival u San Sebastianu, Sarajevo Film Festival, Filmski festival Sundance, Filmski festival u Sydneyu, Međunarodni filmski festival u Tokiju, Međunarodni filmski festival u Torontu, Tribeca Film Festival i Filmski festival u Veneciji.

“Film nije samo rezultat zajedničkog rada već je i zajedničko iskustvo. U vrijeme kada smo prisiljeni da održavamo socijalnu distancu, duh suradnje i zajedništva potrebni su nam više nego ikada ranije. Zbog toga nas istinski raduje sudjelovanje u We Are One inicijativi. Svim našim divnim umjetnicima želimo da što prije opet dobiju priliku da gledateljima predstavljaju svoje radove na kino platnu”, stoji u izjavi Mariette Rissenbeek i Carla Chatriana, direktorskog dvojca Filmskog festivala u Berlinu.

Film “Air Conditioner” prati neobičan tijek događaja u Luandi, glavnom gradu Angole

“Osim što je izraz našeg prijateljstva i solidarnosti s kolegama iz Tribece, sudjelovanje u We Are One inicijativi doživljavamo kao priliku da gledateljima širom svijeta pokažemo što Venecija konkretno radi kako bi podržali nove filmske autore, te nam kao takvo predstavlja čast i zadovoljstvo”, dodao je Alberto Barbera, direktor Filmskog festivala u Veneciji.

“Festivali su mjesta povezivanja, okupljanja i dijeljenja. Sada više nego ikad, to su ključne stvari za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanje naše zajedničke budućnosti. Festivali su mjesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo gdje želimo ići i da pokažemo da smo svi dio iste cjeline – jedno”, izjavili su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović u ime Sarajevo Film Festivala.

U duhu svoje misije, festival želi ujediniti umjetnike, autore i selektore u čast jedinstvene filmske umjetnosti pričanja priča. Osim namjere da u trenutku velike potrebe gledateljima ponudi utjehu i zabavu, cilj projekta je i pružimo priliku da kroz donacije, između ostalih, pomognu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, UNICEF-u, UNHCR-u, te organizacijama Save the Children, Doktori bez granica, Leket Israel, Give2Asia, GO Fondaciji i drugima. Gledatelji će imati priliku da podrže napore na suzbijanju Covid-19 pandemije putem linka ili tipke za donacije na stranici svakog filma.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More