Po-ho-ho-čelo je: Poslušajte šest potpuno novih hrvatskih božićnih pjesama

Manje koncerata u "novom normalnom" očito je dovelo do naglog rasplamsavanja inspiracije, pa se radijskim eterom nedavno zavrtjelo čak šest novih božićnih pjesama. Vrijedi li ijedna?

Nekoć davno, izdavanjem božićnih pjesama na domaćoj estradi se bavio samo Krunoslav Kićo Slabinac, ali tektonske promjene u glazbi devedesetih dovele su do nekih novih razmišljanja, pa su pjesme s praporcima i stihovima prilagođenim za čeznutljivi prosinac postale obavezni dio svakog glazbenog portfolija. Posve logično, jer su Mariah Carey (“All I Want For Christmas Is You”) i George Michael (“Last Christmas”) svima pokazali da se od modernog božićnog klasika itekako dobro može živjeti.

Glazbeno-blagdanski kviz: Znaš li dovršiti stihove najpoznatijih hrvatskih božićnih pjesama?

Ipak, postoji kvaka – nije lako napisati nešto što će s vremenom postati moderni božićni klasik. Pjesma mora mirisati na Božić, biti pozitivna i imati “ono nešto”, a to je na hrvatskoj glazbenoj sceni za rukom pošlo tek nekolicini autora. Zahtjevna, ali i zabavna utrka za naklonost domaćih slušatelja nastavlja se i ove godine, a možda je čak i užarenija nego neke prošle, i to zbog posebnog prosinca u kojem ćemo blagdane slaviti “novo normalno” i u kojem je, procijenili su glazbeni poznavatelji, toplina Božića u obiteljskom ugođaju važnija i potrebnija nego ikad.

Upravo objavljene domaće božićne pjesme govore o ljubavi, čudima, medenjacima i mačkama, a sve imaju istu misiju – “natjerati” slušatelje da ih streamaju, plejaju, slušaju i pjevaju svakog idućeg prosinca. Je li kome od njih uspjelo? Poslušajte i procijenite!

“Od Božića do Božića”, Tonči Huljić i Marko Tolja

Iako se na prvu ne čine kao glazbeni istomišljenici, klikovi na YouTubeu svjedoče o tome da su Tonči Huljić i Marko Tolja za narod zapravo dobitna kombinacija – njihova pjesma od prvog se dana svog javnog života nalazi u YouTube trendovima (po novom, velikom uspjehu svakog izvođača), a u dva tjedna pregledana je više od 300 tisuća puta.

“Ovo je apsolutno atipična božićna pjesma i nitko pametan je neće shvatiti ozbiljno, a to i je poanta pjesme! Uglavnom, kad misliš da te 2020. godina više ne može iznenaditi onda te nazove Tonči Huljić da snimite božićnu pjesmu”, kaže Marko Tolja o neočekivanoj suradnji s Huljićem, kojem je ovaj projekt bio – svojevrsni obračun. “Svaki Božić me s radija krenu maltretirati Sinatra, Buble i ostatak swing ekipe, e sad je ovo moj obračun sa swingerima. A Tolja je jedan od likova s kojima sam se posebno htio obračunati i eto tako je imao sreće i našao se u ovoj pjesmi”, zaključuje hitmaker Tonči kojeg ćete, ako nastavite skrolati, još jednom sresti u ovom božićnom pregledu.

“Mašem snovima (božićna)”, Scifidelity Orchestra

Scifidelity Orchestra su Filip, Stjepan i Benjamin Horvat te Robert Pajić, postoje već sedam godina, a iz knjige uspjeha izdvajaju aktualni album “Holiday Special”, nominiran za Porin 2019. u kategoriji najboljeg instrumentalnog albuma te plasman u finale Supertalenta Nove TV. Za svoju novu blagdansku uzdanicu kažu da je “najoriginalnija božićna pjesma koju ćete čuti ovih blagdana”, a snimili su je u suradnji sa zagrebačkim glazbenikom Iggyjem Biznisom.

“U vezi, u poslu ili nekoj drugoj instanci ljudskih odnosa – uvijek je komplicirano. No, da bismo ostali ljudi potrebno je to sve zbrojiti, oduzeti i na kraju se nasmijati na svoj račun”, kažu članovi benda o novoj pjesmi.

“Naš Božić”, NU Voices

Aleksandar Baić, Boris Štok, Eni Jurišić, Matija Cvek, Nika Turković, Nina Saffron, Noa Rupčić, Vjekoslav Ključarić i Željka Veverec udružili su se u obradi božićnog hita Nine Badrić objavljenog prije punih 26 godina.

Nika Turković: “Glasno, neotesano i besmisleno vrijeđanje nije obeshrabrujuće, ali umara”

“Ovog proljeća, brzo nakon lockdowna, javio mi se Branko Friedman i pitao me želim li producirati novu verziju starog božićnog hita ‘Naš Božić’. Imao je jasnu viziju gospel popa koji bi se pjevao zborski, tako da glavnu vokalnu liniju pjeva mali zbor sastavljen od vrhunskih vokala novijih generacija. Ideja mi se svidjela i odmah sam pristao. Onda smo pjesmu pustili da se ‘kiseli’ do nakon ljeta kad smo krenuli u produkciju. Iskustvo rada s ukupno devet glavnih i osam pratećih pjevačica i pjevača bilo je stvarno nešto posebno… A završilo je na ostvarivanju mog novog rekorda – 137 kanala u miksu!”, rekao je o novom band aidu producent Zvonimir Dusper Dus.

“Božić je i njima”, Ivana Kindl

Malo soul ugođaja, ali s posebnom božićnom temom – brigom za životinje u hladnim danima koji su pred nama, donosi Ivana Kindl, deklarirana ljubiteljica gospela i mačaka. Na ideju je, kaže, došla s dečko, glazbenikom Alenom Križajem, u strastvenom razgovoru u kojem su zaključili da božićnu pjesmu još nitko nije posvetio mačkama.

“Oboje smo veliki ljubitelji životinja, osobito mačaka, tema se logički nametnula. Zasuzile su nam oči i to je bilo to. Krenuli smo s refrenom i njegovom idejom teksta i melodije, nakon čega sam napisala ostale stihove i oblikovala melodiju za strofe. Osim maca koje imamo doma, brinem se i o uličnim mačkama. Povezana sam s volonterima iz raznih udruga koji su vrlo požrtvovni i bez kojih bi situacija bila još gora. Srce mi puca kad vidim pse i mace koji na hladnoći čekaju udomljenje. Ova pjesma je nastala kako bismo osvijestili ljude da gledaju srcem i potaknemo ih da otvore vrata tim nježnim dušama koje će im obogatiti život”, kaže Ivana Kindl, koja u repertoaru već ima jednu blagdansku pjesmu, “Sretan Božić”.

Kad se sretnu Kurt i Beyonce: Ivana Kindl preporučuje pet albuma koji su joj obilježili život

“Čudo je moguće”, Jacques Houdek

I Ivanin “soul brat” Jacques Houdek u životopisu ima pjesmu za prosinac, “Božićnu” još s početka karijere. Za novu se blagdansku pjesmu, kaže, odlučio upravo zbog vremena u kojem se nalazimo, takozvanog “novog normalnog”.

“U moru raznih novih božićnih pjesama, siguran sam da je baš ova najposebnija, jer točno odražava ovo teško vrijeme u kojem živimo, ne podilazi nekoj lažnoj ‘blagdanskoj fešti’ i ne hini da je nešto što nije. Ova pjesma je istinita. A istina je da je situacija u svijetu i u lijepoj našoj strahovita, jeziva… Istina je i da se svi bojimo budućnosti. Stoga mi ne zamjerite što ove godine nemam ni snage ni usuda pjevati o zvončićima, klinčićima, pahuljicama, kuhanom vinu ili sličnim temama. Jer sam realan i racionalan čovjek, jer još uvijek osjećam empatiju i sućut prema svima koji su izgubili svoje bližnje, kao i prema svima koji su u bolnicama, na respiratorima i bore se za goli život”, rekao je Jacques o novom potencijalnom božićnom hitu.

“Medenjak”, Domenica

Maloprije spomenuti gospodin Huljić ima još jednu novu božićnu pjesmu, i to u izvedbi trenutne miljenice tinejdžerske publike i njegove najjače perjanice nove generacije, Domenice. Da stvar bude bolja, njezina najbolja prijateljica je Hana Huljić, Tončijeva kći, koja je napisala glazbu, a s bratom Ivanom Huljićem i tekst ove pjesme – ako tražite vodič na temu “Kako uključiti vlastitu obitelj u svoj biznis”, život Tončija Huljića prava je inspiracija.

Ako ste se tek ovim člankom slučajno i nakratko uključili u domaću glazbenu scenu – Domenica je nova Tajči/Minea/Lana, s Korčule je i zvuči kao najbolje od Magazina 1997. godine. “Imam priliku da mi moja najbolja prijateljica napiše pjesmu, da je snimimo i da to napokon izlazi van. Nekako kad je sve to krenulo, kad je bila ta ideja, mislila sam da toliko dobro zvuči da se neće ostvariti i sad kad je već tu, sretna sam”, rekla je za Novu TV o svojoj prvoj božićnoj pjesmi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More