Photodays: “Rasturili” studenti fotografije

7500 fotografija pristiglih na ovogodišnji, šesti natječaj Rovinj Photo Days, impozantna je brojka koja govori o rastućoj važnosti te manifestacije za suvremeno fotografsko stvaralaštvo u Hrvatskoj.

Finalisti u devet natjecateljskih kategorija predstavljeni su danas na konferenciji za novinare u Muzeju za umjetnost i obrt.

Selekciju je proveo žiri u sastavu: Žarko Vijatović, fotograf i povjesničar umjetnosti, Goran Trbuljak, konceptualni umjetnik, snimatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti, Michael Diemar, galerist, kustos, kolekcionar i predavač te Markita Franulić, povjesničarka umjetnosti i ravnateljica Tehničkog muzeja u Zagrebu.

– Žiri je prilikom odabira bio vođen kriterijem uspješnog spoja umjetničkog ili autorskog koncepta, snažne priče i fotografske realizacije, istaknula je Markita Franulić koja se na konferenciji za novinare doimala neobično oduševljena time što su među najzanimljivijim, najsvježijim radovima bili oni studenata ADU.

Očekivano, najveći odaziv autora bio je u kategoriji pejzaž, gdje su u finale ušli Boris Hnatjuk (Samobor), Nikola Šerventić (Zagreb), Mario Pućić (Zagreb). Jednako popularna bila je arhitektura s nominiranima Mario Pućić (Zagreb), Ivana Planinić (Novi Zagreb – Istok) i Bojan Mrđenović (Zagreb). U kategoriji moda najboljima su se pokazali Nikola Predović (Zagreb), Maja Jokić (Zagreb) i Suzana Holtgrave (Pula).

Među nominiranim autorima, u kategoriji publikacije nalaze se Eikon studio d.o.o. (Pula), Nenad Šaljić (Split) i Luka Tomac (Popovača), a u kategoriji primijenjene fotografije Miljenko Bernfest (Zagreb), Romano Decker i Dejan Kutić (Zagreb) te Barbara Šarić (Zagreb). Dokumentarnu fotografiju zastupaju Igor Sitar (Zagreb – Gornja Dubrava), Mario Topić (Zagreb) i Dalibor Talajić (Rovinj).

– Dok je u kategoriji pejzaž i arhitektura izbor bio težak zbog velikog broja vrlo kvalitetnih radova, u kategorijama akt/tijelo i portret situacija je bila obrnuta: te su teme bile slabije zastupljene pa i slabije kvalitete. Za kategoriju primijenjene fotografije pristigao je vrlo mali broj prijava, što je donekle i očekivano, jer ona zavisi od tržišta koje je u kolapsu, rekla je Markita Franulić.

Troje autora odabrano je i u kategoriji akt/tijelo, Igor Popović (Pula), Nives Milješić (Zagreb), Iva Korenčić (Zagreb) te u kategoriji portret Kristian Macinić (Poreč), Dario Belić (Velika Gorica) i Nikola Šerventić (Zagreb).

Među sedamdesetak prijavljenih umjetničkih koncepata najboljima su ocijenjene fotografije Bojana Mrđenovića (Zagreb), Nine Đurđević (Samobor) i Davora Konjikušića (Zagreb). Nina Đurđević ponudila je ironičnu i strašno zabavnu reinterpretaciju pin-up žanra, kroz niz golišavih auto-portreta i ironičnih citata glamuriziranih erotskih fotografija, zamijenivši površnu, potrošenu, unificiranu žensku golotinju – ljepotom stvarnog tijela. Ciklus radova Davora Konjikušića razorno je emotivan foto esej o smrti sestre.

– U pristupu većine odabranih autora prevladava svojevrsni intimistički dokumentarizam, bez obzira na kategoriju ili temu. Tema je zapravo katalizator za intimna preispitivanja. Više je riječ o interakciji s prostorom i vlastitom intimom ili prošlošću, o proizvodnji vlastitog mentalnog i fizičkog prostora nego o komunikaciji i dijalogu s drugim ljudima, o fotografijama koje se prije referiraju na subjektivno iskustvo, pa i ono posredovano slikom nego na osobnu participaciju u društvenim zbivanjima. No kritičnosti ipak ne nedostaje, no ona u ovom izboru nije „na prvu loptu, istaknula je Markita Franulić.

Dobitnik ovogodišnje Nagrade za životno djelo je priznati fotograf Josip Klarica. Njemu će u skopu festivala u Rovinju biti priređena retrospektivna izložba, dok će posebna priznanja za doprinose u fotografiji biti dodijeljena Zvonimiru Baričeviću i Miljenku Smokvini.

Završnica festivala fotografije Rovinj Photo Days bit će 7. lipnja u Rovinju, gdje će pobjednicima biti uručena priznanja i novčane nagrade. Potom će, kao i prijašnjih godina, nagrađeni radovi biti uvršteni u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More