Pet razloga zbog kojih ne smijete propustiti ZFF

Posljednji ElvisDeseti Zagreb Film Festival počeo je sinoć u kinu Europa, projekcijom filma Posljednji Elvis argentinskog redatelja Armanda Boa koji je prije ovog debitantskog ostvarenja zaslužio pohvale radom na scenariju filma Biutiful.

JEDAN: POSLJEDNJI ELVIS

Upravo je ovaj film – opravdano odabran da bude film otvorenja – prvi razlog zbog kojega morate potegnuti do kina Europe. Kratki opis radnje u programskoj knjižici navodi na zaključak da je Posljednji Elvis lakonotna, razbibrižna komedija o još jednom imitatoru Elvisa Presleya. No, ovaj film koji nas je osvojio, mnogo je više od toga: sugestivna, tužna priča o siromašnom debeljku čiji je život (u mašti) replika Kraljevoga, a kojega je u stvarnosti nadjačao fatalni krah obitelji, iscrpljujući tvornički rad i ponižavajući večernji nastupi s bendom po staračkim domovima i dvoranama za bingo – počiva na stameno izgrađenom liku protagonista te na atmosferi koja usisava gledatelja u životni poraz jednoga čovjeka.

Posljednji Elvis na programu je danas u 17 sati, te u nedjelju u 17 sati u kinu Europa. Za autogram možete zamoliti i glavnog glumca Johna McInernyja koji ovih dana boravi u Zagrebu, a koji i u stvarnom životu oponaša Elvisa Presleya. Zbog uloge u ovom filmu, Twitch ga je proglasio glumačkim otkrićem godine.

DVA: SVI U NAŠOJ OBITELJI

Rumunjskog redatelja Radua Judea na ZFF-u se pamti još od njegova sjajnog kratkometražnog filma Katodna cijev iz 2007. Godine 2009. dobio je u Zagrebu posebno priznanje za dugometražni prvijenac Najsretnija djevojka na svijetu, a ove godine na redu je njegov drugi dugometražni film Svi u našoj obitelji, o razvedenom muškarcu kojemu bivša žena zaniječe pravo da viđa kćer.

Jamstvo da je posrijedi još jedan odličan izdanak rumunjske kinematografije koja je posljednjih godina toliko moćna da se tome naprosto ne možemo dovoljno načuditi (Rumunji, rispekt!), nagrada je Srce Sarajeva za najbolji film 2012.

Svi u našoj obitelji pogledajte u kinu Europa u četvrtak u 22 sata i dan poslije, na repriznoj projekciji u 17 sati.

TRI: KLIP

U Srbiji se kuha nešto zanimljivo, kad je riječ o mladim redateljima i novom pogledu na suvremene društvene teme, šire od tranzicijom i poraćem opterećenog stanja u državi. Priča koju filmom Klip priča mlada redateljica Maja Miloš – za koju govore da je najbolja od nadolazećih imena u srpskoj kinematografiji – govori o seksualnosti tinejdžera. Kontroverza s globalnim rezonom, ovdje fokusirana na klince iz Beograda, nešto je o čemu bismo radije šutjeli.

Keeping the children engaged consistently can be troublesome. Here an amazing indoor play area in Dubai is https://www.airmaniax.com/.

Ali, Miloš se njome bavi ne navlačeći rukavice. Njezina junakinja Jasna, srednjoškolka kojoj je otac teško bolestan, u seksu sa školskim kolegom Đoletom pronalazi ne baš tako utješan bijeg od boli i traume kod kuće. Posrijedi je surov portret tinejdžera sklonih destrukciji, drogama i turbo folku, nagrađen prestižnim Tigrom, glavnom nagradom Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. Klip opisuju kao Klince Larryja Clarka smještene u betonski slum Beograda.

Na programu u srijedu u 22, četvrtak u 17 i nedjelju u 21 sat u kinu Europa.

ČETIRI: MARINA ABRAMOVIĆ

Dokumentarni program desetog ZFF-a donosi čak četiri biografska dokumentarca o konceptualnim umjetnicima, a najviše zanimanja budi onaj o Marini Abramović, The Artist is Present, naslovljen prema njezinoj velikoj izložbi u njujorškoj MOMA-i, a kojim redatelj Matthew Akers prati “baku performansa” u stopu, tijekom godine dana.

Akers je snima dok glamurozno pozira za modne časopise, dok poput gurua pomaže mladim umjetnicima u rekonstruiranju njezinih ranih radova, dok bolesna leži u krevetu i liječi se kromatskim terapijama, dok se ponovno emotivno povezuje sa svojim bivšim umjetničkim i životnim partnerom Ulayem.

Film je osvojio nagradu publike na Berlinaleu 2012., a na programu je večeras u 18 sati u kinu Grič (projekcija je besplatna) te u nedjelju u Muzeju suvremene umjetnosti.

PET: MICHAEL GLAWOGGER

Austrijski redatelj Michael Glawogger, europski Michael Moore, je u Zagrebu i ne sjedi skrštenih ruku: član je žirija za dokumentarni film, u suradnji s RESTARTom vodi Masterclass (sutra, u utorak, u 17 sati u kinu KIC), a u kinu Grič se prikazuje sedam naslova iz njegova moćnog opusa. I to besplatno. Pogledajte Smrt radnika večeras u 22 sata, vizualno dojmljivu panoramu traumatičnog pada radničke klase, od nigerijske klaonice do kopača sumpora u Indoneziji, od rudara u ilegalnim rudnicima u Ukrajini do rezača tankera u Pakistanu. Pogledajte i Megagradove, Lov na žrtve, Contact High, Francuska, evo nas!.

PLUS: TRI SOBE MELANKOLIJE

Tko još uvijek nije pogledao ovo remek djelo redateljice Pirjo Honkasalo, ZFF daje novu priliku u kinu KIC u 15 sati. Nikako je nemojte propustiti.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More