Pedeset nijansi sive potiče nasilje nad ženama!?

Pedeset nijansi siveNajprodavaniji erotski roman, Pedeset nijansi sive, potiče nasilje nad ženama, barem ako je vjerovati znanstvenicima i njihovom najnovijem istraživanju čiji su rezultati objavljeni u britanskim medijima.

U zaključku istraživanja,objavljenom u Journal of Women’s Health, autorica Amy Bonomi i koautori koji su provodili ovo istraživanje navode kako emocionalno i seksualno zlostavljanje, koje se naširoko opisuje u romanu, uzrokuju patnju glavnog ženskog lika. Kada se ovoj tezi pribroji činjenica da su 25 posto žena žrtve nasilja od strane svojih intimnih partnera, cijela stvar zvuči kao prilično gadna optužba.

‘Ova knjiga potiče i naglašava zlostavljanje i bez obzira na to što je predstavljena kao erotska i romantična knjiga za žene. Erotska komponenta mogla je biti postignuta i bez zlostavljanja’, smatra Amy Bonomi, autorica ovog istraživanja provedenog na sveučilištu Ohio gdje su proveli detaljnu analizu romana kako bi razjasnili obrazac za partnersko nasilje propisano od strane adekvatnih institucija.

Glavni ženski lik, Anastasia, ima iste reakcije kao i zlostavljane žene. Neprestano se osjeća ugroženo, nema samopouzdanja, mijenja svoje ponašanje kako bi održala mir u vezi i postaje potpuno zarobljena u svojoj vezi.

Nakon objavljivanja knjige Pedeset nijansi sive, vatrogasci su nebrojeno puta bili pozvani da pomognu ljudima koji su lisicama ostali vezani za svoje krevete. Knjigu je napisala E. L. James i objavila 2011. godine, a od tada je prodana u 70 milijuna primjeraka i time postala najbrže prodavana knjiga svih vremena.

Film temeljen na romanu trenutačno je u procesu snimanja.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More