Pedeset godina misterioznog Doctora koji putuje kroz prostor i vrijeme

Gospodar vremena, lik BBCjeve znanstveno fantastične serije, Doctor Who, u subotu 23. studenoga 2013. slavi 50 godina emitiranja na malim ekranima. Za tu je prigodu BBC odlučio Doktora, uz emitiranje na malome ekranu, prebaciti i na kino platna. Na žalost, Hrvatska nije jedna od 75 zemalja u kojima će u subotu biti moguće u 3D-u u kinima gledati specijalnu slavljeničku epizodu Doktorov dan (The Day of the Doctor).

“Zašto je Doctor Who zanimljiv?”, zasigurno se ovih dana pitaju oni koji nisu nikada gledali ovu duhovitu seriju. Na to jednostavno pitanje teško je dobiti odgovor jer ako ga postavite ljubitelju ovoga fikcionalnoga lika, kad jednom krenete govoriti o njemu, teško ćete ga zaustaviti. Sve je počelo davne 1963. kada je William Hartnell zaigrao misterioznog vanzemaljca, koji je sa svojom unukom Susan, putovao kroz prostor i vrijeme u TARDISu. Za razliku od drugih znanstvenofantastičnih junaka čiji su svemirski i vremenski brodovi pokušavali djelovati uvjerljivo, Doktorov TARDIS (eng. Time and Relative Dimensions in Space, hrv. Vrijeme i relativne dimenzije u Svemiru) izgleda kao britanska plava policijska telefonska govornica. Međutim, ima kameleonske sposobnosti te se stopi s pozadinom vremensko-prostorne točke u svemiru u koju dovede svoje putnike.

Već prvi Doktor na svojim putovanjima susreće neprijatelje koji će se naći i u slavljeničkoj epizodi, a to su Daleci i Cybermeni. Kroz epizode Doktor je putovao s pratiteljima i pratiteljicama, susretao s raznim povijesnim osobama te sukobljavao s raznim neprijateljima, uključujući i svoje “planetljane”, Galifrejce. Serija je emitirana do 1989. kada se činilo da će Doctor Who sa Sedmim Doktorom (kojeg je igrao Sylvester McCoy) nestati s malih ekrana. S televizijskim filmom BBC je 1996. pokušao oživjeti Doktora. Na žalost, film nije postigao uspjeh i s njim je i Osmi Doktor otišao u zaborav. Sve se promijenilo 2005. kada BBC donosi hrabru odluku ponovo vraćajući avanture čovjeka u plavoj kutiji na ekrane diljem svijeta.

Od prvoga Doktora do danas, do sada je bilo poznato da se Doctor Who regenerirao 11 puta. U mini epizodi naslovljenoj Doktorova noć (The Night of the Doctor) doznajemo da je Doktor imao i 12. regenaciju između Osmog (igrao ga je Paul McGann) i Devetog Doktora (igrao ga je Cristopher Eccleston). Zbog čega je Doktor odlučio sakriti tu svoju regeneraciju nazvanu Ratni Doktor (igra ga John Hurt), doznat ćemo u subotu.

Uz ovu mini epizodu koja je Paulu McGannu omogućila da drugi put zaigra Doktora, BBC je smislio brojne načine kako da animira svoju publiku. Uz puštanje inserata i dodatnih snimaka na službenim stranicama BBCja te službenoj stranici serije ovoga se tjedna pojavio i gotovo dvosatni dokumentarac. Pokazujući inserte iz epizoda i donoseći na ekran sve žive glumce koji su igrali Doktora, producenti na lukav način pojačavaju napetost iščekivanja nove epizode.

Sve što obožavateljima ove serije preostaje je čekati subotnju epizodu u kojoj će se susresti Deseti Doktor (igra ga David Tennant), Jedanaesti Doktor (Matt Smith), Ratni Doktor (igra ga John Hurt) i Rose Tyler (igra ju Billie Pyper). Doktorov dan će u subotu s početkom u 20.50 istovremeno biti prikazivan u kinima i emitiran na BBC 1. (Zahvaljujući livestreemu BBC1 dostupan je i u Hrvatskoj).

Frana Marija Vranković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More