PechaKucha Night: Kreativni petak 13. za pomoć poplavljenima u regiji

PechaKucha Night
Nakon dvije godine ponovno će se po trinaesti put održati zagrebačka PechaKucha večer na kojoj će se u jedinstvenom formatu prezentacija od 20 slika u 20 sekundi publici predstaviti 14 kreativaca. U okviru programa moći će se pogledati i retrospektivna izložba Vlaste Delimar “To sam ja”, a sav prihod od ulaznica bit će namijenjen za pomoć poplavljenim područjima u regiji.

U petak 13. lipnja 2014. na južnom platou Muzeja suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, s početkom u 21:00 sat, održat će se PechaKucha Night Zagreb Vol.13 – SOS Balkan. Ulaznice po cijeni od 30 kuna moći će se kupiti na blagajni MSU-a već od 18:00 sati pa sve do ponoći, a sav prihod od ulaznica bit će uplaćen Hrvatskom Crvenom križu za pomoć poplavljenim područjima u cijeloj regiji. S kupljenom će se ulaznicom od 18:00 do 22:00 sata te večeri moći pogledati i retrospektivna izložba Vlaste Delimar “To sam ja”, a stručno vodstvo izložbom planirano je u 18:00 i 20:00 sati. Za sve koji ne stignu pogledati izložbu te večeri, ulaznica će vrijediti sve do nedjelje 15. lipnja.

PechaKucha Night su vremenski limitirane neformalne prezentacije kroz koje različiti kreativci u jednoj večeri svojim pričama inspiriraju publiku, a nastale su prije deset godina u Japanu te su se do danas proširile na preko 700 gradova diljem svijeta. U Zagrebu od početka 2009. ova događanja okupljaju sve veći broj publike, a održavaju se na različitim lokacijama. Predstavljač smije koristiti točno 20 fotografija i ima 20 sekundi za priču o svakoj od njih, odnosno točno 6 minuta i 40 sekundi prije nego što na red stiže sljedeći prezenter.

Publici će se ovaj put predstaviti: Mile Kekin iz Hladnog piva; Kolekcija Marinko Sudac; Lala Raščić, vizualna umjetnica s projetkom “Prokleta brana”; cijenjeni povjesničar umjetnosti Ješa Denegri; ovogodišnja dobitnica nagrade Hrvatskog novinarskog društva Barbara Matejčić; članica ovogodišnjeg kustoskog tima na Venecijanskom bijenalu, arhitektica Ana Dana Beroš; Andro Giunio koji spaja dizajn i glazbu; multimedijalni umjetnik i kulturni antropolog Bojan Mucko; Nikola Bojić koji se bavi umjetnošću u javnome prostoru; slovenski konceptualni umjetnik Janez Janša; književnik i novinar Željko Špoljar poznatiji kao Književna groupie; Jelena Iva Nikolić koja će predstaviti neobičnu eko tržnicu “Mali plac na tavanu”; direktor Queer Zagreb sezone i Festivala Perforacije Zvonimir Dobrović i plesni umjetnik Bruno Isaković te fotografkinja i jedna od organizatorica festivala Organ vida Marina Paulenka.

U ulozi modertora ovaj put su pisac Srđan Sandić i pjesnik Aleksandar Hut Kono, a nakon prezentacija glazbu pušta DJ Rea. Za dizajn plakata i vizualni identitet zaslužna je Marina Mijatović u suradnji s inicijativom SOS Balkan Posters.

###

PechaKucha Night Zagreb organiziraju Lana Cavar, Pakt media, 3LHD i Rasadnik Bruketa&Žinić, a ovo izdanje realizirano je u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti u Zagrebu. Projekt su podržali AVC Zagreb, V grupa, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Brokula&Ž, Beck’s, Cerovski Print Boutique, Trika, Vrtoljak, Nova forma i Domagoj Blažević.

PechaKucha Night osmislili su arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) u Tokiju 2003. godine, a naziv potječe od japanske riječi za ćaskanje ili u doslovnom prijevodu bla-bla. PechaKucha večeri su neprofitnog tipa te se nakon prezentacija publika uz glazbu može družiti i razgovarati s prezenterima. Ključ uspješnosti ovakvih prezentacija su stroga pravila koja prezentacije čine sažetima, razinu interesa stalno na vrhuncu te pružaju većem broju ljudi priliku da se predstavi u istoj večeri.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More