Pavle Svirac iz 2013. postavlja pitanja Pavlu Svircu iz 2050. godine

Inspiriran gledanjem performansa Dalibora Martinisa u emisiji “Drugi format”, instalirao sam si na štap od metle skajp kamericu posuđenu od novinara Lasića.

Od starih lonaca napravio sam nešto nalik robotu, odnosno čovjeku budućnosti. Nazvao sam ga “KREPILOID #56987”. Trebao je predstavljati mene u 2050. godini.

Natočio sam si čašu “Simfonije” i ledeno ozbiljnim, pomalo robotskim glasom krenuo toj antropomorfnoj, voluminoznoj hrpi lonaca postavljati pitanja. Skajp kamerica je sve to, uz tihi zuj, pohranjivala za budućnost.

PRVO PITANJE: Jesi li pročtao sva tri toma Sibile Petlevski, objedinjena pod naslovom “Tabu”? Je li ti to otvorilo nove vidike o književnom stvaralaštvu?

DRUGO PITANJE: Povlačiš li se još uvijek po ofucanim književnim i ostalim umjetničkim domjencima i promocijama na kojima se već svatko svakome popeo na kurac?

TREĆE PITANJE: Grabaju li se preostali novinari kulture i dalje za kanape sendviče s majonezom i lososom?

ČETVRTO PITANJE: Jesi li fakat tako jadni očajnik da se i dalje motaš među tom luzerskom novinarsko – književno – likovnjačkom ekipom?

PETO PITANJE: Jesi li, nakon onoga u kukuruzištu 2007., još koji put osjetio da ti djevojka ili žena u ljubavnom grču čvrsto obavija noge oko kukova kao oko striptiz štange?

ŠESTO PITANJE: Da li Robert Perišić i dalje misli da jedini od hrvatskih pisaca uspijeva u svojoj prozi skicirat najmodernije probleme modernog doba ? I da li i dalje svoje mlade sljedbenike podučava da pišu kratke rečenice s puno dijaloga kao on?

SEDMO PITANJE: Da li si uspio klonirati staru da se brine o tebi i u tvojoj pedesetoj?

OSMO PITANJE: Je je Fraktura objavila 20 tomova sabranih djela Vladimira Stojsavljevića u zlatotisku?

DEVETO PITANJE: Jesi li se morao silom prilika vratiti u usrano Đakovo i da li ti se sad tamo lokalni klinci rugaju kao i svim kretenima koji su brijali da će u Hrvatskoj postati veliki pisci, dramatičari, likovni umjetnici, režiseri, nakladnici, a potrošili su najbolje godine i energiju na to sranje, za grebanje za potpore Ministarstva kulture i Grada te za rezidencijalne boravke u Prištini preko HDP-a?

DESETO PITANJE: Je li Zarez počeo isplaćivati honorare, barem u hrani i odjeći?

JEDANAESTO PITANJE: Priprema li si predsjednik društva pisaca Nikola Petković veliki književno-znanstveni skup u povodu devedesete obljetnice svog rođenja u Vili Arko? Je li uspio napraviti ikoji kurac u poboljšanju statusa pisaca ili je te četiri godine samo inkubatorski grijao stolicu Velimiru Viskoviću, za slučaj da ovaj popuši intendantsku stolicu u HNK?

DVANAESTO PITANJE: Je li Ana Lederer još uvijek intedantica HNK?

TRINAESTO PITANJE: Je li urednik Zareza Boris Postnikov napokon uspio svojim nejakim rukama prokopati kanal za odvodnju na vikendici Andree Zlatar u Čehima, što mu je naložila kao uvjet da postane intendant solinskih ljetnih igara?

 

Nakon što sam dovršio performans, ugasio sam kamericu i otišao u Muzej suvremene umjetnosti, bio je besplatan upad za posjetitelje. Spustio sam se dvadesetak puta niz onaj imbecilni tobogan kroz koji noću, nakon aerobik treninga, limeno odjekuju hihoti pripitih kustosa, i zamišljao da se u toj suludoj brzini spusta probijam kroz vrijeme i približavam Pavlu Svircu iz 2050. koji me čeka spokojan, sretan, spolovila umirenog od mnogih indukcijskih snošaja sa sajber djevojkama budućnosti.

Književna Groupie

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More