Pavao Pavličić dobitnik Nazora za životno djelo

Nekoliko tjedana kasni objava dobitnika Nagrada Vladimir Nazor, kojom se u šest kategorija, od književnosti do arhitekture i urbanizma, vrednuju osobiti doprinosi hrvatskoj umjetnosti.

Ministarstvo kulture upravo je objavilo dobitnike, one kojima se ova ugledna nagrada dodjeljuje za djelo ostvareno u 2015. godini, i one koji su Nazora zaslužili cjeloživotnim djelom.

U književnosti, dobitnik Nazora za životno djelo je Pavao Pavličić, a dobitnik godišnje nagrade Delimir Rešicki, autor hvaljene zbirke poezije Lovci u snijegu (Fraktura).

Lovci u snijegu bave se konkretnom ljudskom patnjom, ali i i zlobom – od uvreda koje se dijele poslije fajrunta u seoskim krčmama pa sve do uljuđenih, ali sto puta perfidnijih diskvalifikacija u uredima u kojima, bez iznimke, sjede isključivo i jedino politički uhljebi svih vrsta, rekao je Delimir Rešicki o ovoj knjizi kojom se kao pjesnik javlja nakon višegodišnje pauze.

Odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 24. svibnja 2016. godine donio je odluke o dobitnicima „Nagrade Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu i na području glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

U kategoriji glazbe, nagradom za životno djelo ovjenčan je Alfi Kabiljo, a godišnjom Aljoša Jurinić, za pijanistički recital posvećen opusima Frédérica Chopina. U kategoriji filmske umjetnosti, nagrada za životno djelo pripala je Eduardu Galiću, a godišnja Ivoni Juki, za scenarij i režiju filma Ti mene nosiš.
Zlatko Keser laureat je nagrade za životno djelo u kategoriji likovne umjetnosti, dok je godišnju osvojio Svjetlan Junaković za izložbu Radi se o tom da zaustavim konja u Gliptoteci HAZU.

U kazališnoj umjetnosti, Nazora za životno djelo osvaja Ivica Boban, a godišnju nagradu Anja Šovagović za ulogu Violet Weston u predstavi Kolovoz u okrugu Osage.

Napokon, u polju arhitekture i urbanizma nagradu za životno djelo zaslužio je, prema mišljenju prosudbenog povjerenstva, Josip Uhlik, a godišnju nagradu Radionica arhitekture i Vanja Ilić za Muzej vučedolske kulture.

Svečanost dodjele Nagrade održat će se 19. lipnja 2016. godine u 20 sati u Hrvatskome državnom arhivu. Nagradu će dobitnicima uručiti ministar kulture Zlatko Hasanbegović i predsjednik Odbora „Nagrade Vladimir Nazor“ akademik Zvonko Kusić.

MR

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...