Pavao Pavličić dobitnik Nazora za životno djelo

Nekoliko tjedana kasni objava dobitnika Nagrada Vladimir Nazor, kojom se u šest kategorija, od književnosti do arhitekture i urbanizma, vrednuju osobiti doprinosi hrvatskoj umjetnosti.

Ministarstvo kulture upravo je objavilo dobitnike, one kojima se ova ugledna nagrada dodjeljuje za djelo ostvareno u 2015. godini, i one koji su Nazora zaslužili cjeloživotnim djelom.

U književnosti, dobitnik Nazora za životno djelo je Pavao Pavličić, a dobitnik godišnje nagrade Delimir Rešicki, autor hvaljene zbirke poezije Lovci u snijegu (Fraktura).

Lovci u snijegu bave se konkretnom ljudskom patnjom, ali i i zlobom – od uvreda koje se dijele poslije fajrunta u seoskim krčmama pa sve do uljuđenih, ali sto puta perfidnijih diskvalifikacija u uredima u kojima, bez iznimke, sjede isključivo i jedino politički uhljebi svih vrsta, rekao je Delimir Rešicki o ovoj knjizi kojom se kao pjesnik javlja nakon višegodišnje pauze.

Odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 24. svibnja 2016. godine donio je odluke o dobitnicima „Nagrade Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu i na području glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

U kategoriji glazbe, nagradom za životno djelo ovjenčan je Alfi Kabiljo, a godišnjom Aljoša Jurinić, za pijanistički recital posvećen opusima Frédérica Chopina. U kategoriji filmske umjetnosti, nagrada za životno djelo pripala je Eduardu Galiću, a godišnja Ivoni Juki, za scenarij i režiju filma Ti mene nosiš.
Zlatko Keser laureat je nagrade za životno djelo u kategoriji likovne umjetnosti, dok je godišnju osvojio Svjetlan Junaković za izložbu Radi se o tom da zaustavim konja u Gliptoteci HAZU.

U kazališnoj umjetnosti, Nazora za životno djelo osvaja Ivica Boban, a godišnju nagradu Anja Šovagović za ulogu Violet Weston u predstavi Kolovoz u okrugu Osage.

Napokon, u polju arhitekture i urbanizma nagradu za životno djelo zaslužio je, prema mišljenju prosudbenog povjerenstva, Josip Uhlik, a godišnju nagradu Radionica arhitekture i Vanja Ilić za Muzej vučedolske kulture.

Svečanost dodjele Nagrade održat će se 19. lipnja 2016. godine u 20 sati u Hrvatskome državnom arhivu. Nagradu će dobitnicima uručiti ministar kulture Zlatko Hasanbegović i predsjednik Odbora „Nagrade Vladimir Nazor“ akademik Zvonko Kusić.

MR

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More