”Paris,Texas” otvara prvu online retrospektivu u kinu Tuškanac

I could hear you, I could see you, smell you. I could hear your voice. Sometimes your voice would wake me up. It would wake me up in the middle of the night, just like you were in the room with me. Then... it slowly faded.

Legendarni film ceste njemačkog redatelja Wima Wendersa, Paris, Texas prikazuje se u petak, 17. travnja u 20 sati na online platformi kina Tuškanac. Film će biti raspoloživ putem linka na web stranici kina te dostupan za besplatno gledanje 24 sata. Film krase izvrsne glumačke izvedbe Harryja Deana Stantona i Nastassje Kinski, kao i kultni soundtrack Rya Coodera.

Time je kino Tuškanac postalo prvo kino u Hrvatskoj koje je priredilo retrospektivu u online okruženju! Naime, posrijedi je premijerna i iscrpna online retrospektiva Wima Wendersa, u sklopu koje će svaki drugi dan tijekom idućih mjesec dana na web stranici kina Tuškanac u 20 sati biti postavljen link na novi redateljev film, koji će uz naknadu od $2,99 (okvirne protuvrijednosti 20 kn) po filmu biti dostupan za gledanje 24 sata.

Riječ je tek o testnoj, probnoj fazi usluge, stoga za sada, kao i drugi kolege kinoprikazivači, kino za podršku koristi platformu Vimeo. Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove, a svaki film online retrospektive bit će najavljen na društvenim mrežama i web stranici kina. Detaljne informacije o programu te upute o korištenju Vimeo servisa, kartičnom plaćanju, preuzimanju besplatnog promo koda i dr. dostupne su ovdje.

Kino Tuškanac jedino je kino u Hrvatskoj specijalizirano posvećeno sustavnom prikazivanju isključivo kinotečnih sadržaja iz povijesti svjetske filmske baštine i suvremenog nerepertoarnog filma, odnosno onog filma koji ne nalazi distributera na domaćem tržištu, kao i hrvatskog baštinskog filma, te je kao takvo profilirano kao matična ustanova u širenju i razvijanju filmske kulture i jedno od nezaobilaznih filmofilskih okupljališta i kulturnih središta grada.

Također, kino Tuškanac specifično je i svojom prikazivačkom politikom jer za razliku od većine drugih kolega kinoprikazivača – čiji se redovni repertoar uglavnom temelji na višestrukom prikazivanju (bilo komercijalnih, bilo nezavisnih) filmova koji su u domaćoj distribuciji i za koje se ne plaćaju prava – kino Tuškanac za svaki film samostalno osigurava prikazivačka prava, prevodi filmove, izrađuje podnaslove i dobavlja kopije te stoga svaki film prikazuje svega jednom.

Unatoč brojnim organizacijskim i financijskim izazovima s kojima se zbog svoje specifičnosti susreće, kino Tuškanac ne odustaje od svoje publike.

MR

Foto: Paris, Texas

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More