“Ovo će proći”: Domaći glazbenici surađuju virtualno i pokušavaju utješiti narod

Probe više nisu u garažama, već na Skypeu, a "band aid spika" postala je novi svjetski, ali i domaći trend. Donosimo šest (zasad) najboljih digitalnih suradnji nastalih u samoizolacijskim trenucima kreativnosti i dosade.

Internet odjednom nije najgora stvar na svijetu – u izolaciji je mnogima postao jedina opcija za zabavu, a glazbenicima je, nakon što su sve pozornice i klubovi zabranjeni, postao jedino mjesto na kojem mogu animirati publiku te u ovom čudnom vremenu ne pasti u zaborav. Naglo se digitalizirala i domaća glazbena scena, pa split screen pršti YouTubeom dok glazbenici u svojim stanovima traže televizični kutak kako bi se posnimili i postali dio nove generacije band-aida.

I dok se Hollywood (u ovom slučaju predvođen Eltonom Johnom) već toliko zbrojio da kućnim koncertima skupljaju novac za ljude pogođene koronavirusom, hrvatska glazbena scena još ispipava prostor. Ipak, u posljednja dva tjedna izolacije nastalo je nekoliko zabavnih (i odlično izvedenih) videa koji su pokazali da blizina nije uvijek i pod svaku cijenu uvjet za “dobar jam“.

1) Zagrebački gitarist Ante Gelo animirao je nakon razornog potresa brojne sugrađane i osmislio sad već viralnu verziju klasika “Zagrebačkim ulicama”. Osim autora pjesme Jadranka Črnka, u emotivnu izvedbu uključio je pjevače, glumce, kniževnike i svirače te u kratkom roku postao pravi YouTube hit.

2) I grupa Hladno pivo okupila je impresivan popis suradnika u vlastitoj utješnoj himni “Ovo će proći”. Rambo Amadeus, Gibonni, Amira Medunjanin i Edo Maajka samo su neki od glazbenika udruženi u poruci strpljenja. “Veliko hvala Rambu Amadeusu što mi je poklonio par svojih stihova o potrebi sklada između prirode i čovjeka, te znanstveniku Igoru Rudanu što mi je znanstveno potvrdio da će ovo proći”, poručuje Mile Kekin.

3) Više od dvadeset glazbenika sudjelovalo je u virtualnoj suradnji koju predvode 4 Tenora, odnosno Vladimir Garić, Đani Stipaničev, Filip Hozjak i Marko Pecotić Peco. Klasik legendarnog Luisa Armostronga obradili su u društvu World Online Tamburitza Orchestra, čiji su se članovi, osim iz Hrvatske, priključili iz SAD-a, Austrije i Srbije.

4) Vokalni sastav Messengers obožava gospel i višeglasje, pa je njihovih dvanaest članova već u prvim danima izolacije bilo spremno za akciju. Ako vam je puna kapa svega, možda njihov “Swingin’ With the Saints” pomogne.

5) Trenutno najpopularnija stvar od svih na našem popisu je “Himna karantene” u izvedbi Luke Bulića i TBF-a. Nekadašnji hit “Pozitivan stav” govorio je o prevenciji HIV-a, ali je uz male dorade opet postao aktualan: “Ma kakva izolacija, za to mu njegov puca, nema veze to što tu i tamo zakašljuca”.

6) Još jedna ohrabrujuća poruka stiže iz redova grupe Psihomodo Pop. I oni imaju hit koji je (čak i bez tekstualne dorade) postao mantra brojnih izoliranih korisnika interneta. Sve će doista biti u redu, samo, po kojem redu? Vrijeme propitkivanja svakako brže prolazi uz pjesmu.

 

Dorijan Klarić

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More