Snalaženje u “novom normalnom”: Otvorene dosad najneobičnije Dubrovačke ljetne igre

Umjesto tradicionalnog gužvanja ispred crkve sv. Vlaha, Dubrovčani i njihovi gosti ove su godine svjedočili "raštrkanoj ceremoniji" na nekoliko lokacija koja je u potpunosti i na štetu posjetitelja bila podređena televizijskom prijenosu.

Podizanjem zastave Libertas na tvrđavi sv. Ivan sinoć su u Gradskoj luci Dubrovnik svečano otvorene 71. Dubrovačke ljetne igre, koje će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na trinaest scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i drugi visoki dužnosnici ceremoniju su pratili s broda Zrinski, a ostala publika otvaranje je pratila sa zidina, s rive te s brodica u luci, uz pridržavanje epidemioloških mjera fizičke distance.

Scenarij i režiju ceremonije potpisala je Marina Pejnović, a sudjelovali su Festivalski dramski ansambl kojeg je predvodila Linda Begonja u ulozi Negromanta, Folklorni ansambl Linđo i brojni volonteri. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je Tomislav Fačini, a Jazz orkestrom HRT-a Miron Hauser. Nastupili su i pijanist Aljoša Jurinić, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, bariton Fabijan Komljenović te Ivan Bonačić na saksofonu.

U 47 festivalskih dana, 71. Igre će publici predstaviti gotovo 50 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi, a već večeras s početkom u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora, glazbeni program Igara otvara pijanist Aljoša Jurinić klavirskim recitalom “Spomenik Beethovenu”, a izvest će Sonatu br. 21 u C-duru i Andante favori, ali i djela Schumanna i Mendelssohna skladana u svrhu podizanja spomenika Beethovenu u njegovu rodnom gradu Bonnu.

Visoki dužnosnici ceremoniju su pratili s broda

“Izuzetno sam ponosna što će se 71. Igre održati, i to prvenstveno zahvaljujući potpori ministrice Obuljen Koržinek koja je imala viziju i želju da se festival održi. Stoga, tijekom pandemije nismo spavali, već smo na relaciji Dubrovnik – Zagreb konstruktivno razgovarali o novim oblicima i modalitetima koji bi trebali obilježiti ovogodišnje Igre. Bili smo puni nade da će se to dogoditi i eto nas, danas smo ovdje. Jedan smo od rijetkih festivala koji će se ipak održati i moramo biti toga svjesni i ponosni na tu činjenicu”, naglasila je intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Prvi premijerni dramski naslov bit će “Mara i Kata”, autorski projekt Saše Božića inspiriran popularnom emisijom “Na posjedu u kundurica“ Petra Kušelja emitiranoj na Radio Dubrovniku te knjigom “Dubrovačke kundurice“ Dese Begović Mrkušić. Nataša Dangubić kao Mara i Doris Šarić Kukuljica kao Kata, sa Svete Marije odvest će publiku na apsurdno putovanje Gradom, od kraja devedesetih do recentnih vremena. Krajem srpnja publiku očekuje i premijera paripatetičke predstave “Dubrovačka zrcala – tri struka lovorike, pelina i vrijesau zajedničkoj režiji Dore Ruždjak Podolski i Marine Pejnović koju je dramaturg Hrvoje Ivanković sadržajno bazirao na poeziji dubrovačkih baštinskih i suvremenih pjesnika. Glavni prizori u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla kojeg čine Nikša Butjer, Glorija Dubelj, Andrej Kopčok, Iva Kraljević, Lujo Kunčević, Romano Nikolić, Doris Šarić Kukuljica, Dražen Šivak, Livio Badurina, Nataša Kopeč, Maro Martinović i Šimun Stanko, odvijat će se na tri lokacije: Pustijerni, Mrtvom zvonu i Na Andriji.

Helena Petković: “Računi su mi veći stres od toga hoće li na scenu pasti snijeg ili slon”

U kolovoz Igre ulaze s još jednom premijerom, glazbeno-scenskim djelom za djecu i mlade “Zlatno libro – bajke iz dubrovačkog kraja na igralištu Collegiuma Ragusinum, u režiji Helene Petković, nastaloj u koprodukciji Igara i Kazališta Marina Držića, prema publikaciji Dubrovačkih muzeja autora Aleksandre Piteše i Ivice Kipre. Glazbu za predstavu skladao je Ivan Končić, dok će komornim orkestrom sastavljenim od ponajboljih dubrovačkih glazbenika na izvedbama ravnati Franko Klisović. Festivalska će publika ovog ljeta moći pogledati i Držićevu “Grižuluu režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec u parku Gradac od 20. kolovoza. Predstava je to koja nastaje u sklopu projekta “Future Epics” sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, a u kojoj će uz Festivalski dramski ansambl kojeg čine Ozren Grabarić, Nataša Dangubić, Perica Martinović, Branimir Vidić te Boris Barukčić sudjelovati i studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Dramski program 71. Igara uključuje i gostovanja Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu s predstavom “Tri sestre, autorskim projektom Bobe Jelčića prema Čehovu, te hvaljene predstave “Tko se boji Virginije Woolf? Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Lenke Udovički s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi. U suradnji sa Splitskim ljetom na Igrama će gostovati i predstava “Marta i sedam strahova“ u produkciji Kazališne družine KUFER i KunstTeatra u suradnji s udrugom BoliMe prema tekstu Ivane Vuković i u režiji Natalije Manojlović te predstavaGore Zagrebačkog plesnog ansambla kroz Plesnu mrežu Hrvatske. Za najmlađu publiku, Igre u atrij Interuniverzitetskog centra donose i dvije predstave Gradskog kazališta lutaka u Splitu, “Domaše” Ane Marije Veselčić u kooprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu te “Stonogu Gogu” prema tekstu Adrijane Grgičević u kooprodukciji s Teatrom Poco Loco.

Tradicionalnim vatrometom i ove je godine završena ceremonija otvorenja

Ukoliko epidemiološka situacija dopusti, publika će vidjeti i plesnu predstavu “Zagrljaj koreografkinje Meleat Fredriksson u produkciji Vytlicke centra za izvedbene umjetnosti iz Švedske, u kojoj plesači istražuju „crni“ ili „afrički pogled“ kao način propitivanja vladajućih vrijednosti unutar zapadnog društva, te predstavu “Intimnost”, autorski rad Biljane Srbljanović i Andreja Nosova u produkciji Fondacije Heartefact iz Beograda, a u sklopu europskog projekta “Future Epics”.

Program 71. Dubrovačkih ljetnih igara možete pogledati ovdje

Glazbeni program 71. Igara ovo ljeto ponosno nose ugledni hrvatski glazbeni umjetnici, dobitnici prestižnih međunarodnih priznanja i osvojenih natjecanja, a otvorit će ga već u subotu 11. srpnja Aljoša Jurinić klavirskim recitalom “Spomenik Beethovenu” u atriju Kneževa dvora. Osim što je jedan od najperspektivnijih hrvatskih mladih glazbenika kojemu je 2015. godine uručena nagrada Vladimir Nazor te nagrada Milka Trnina 2017. godine, Jurinić je i pobjednik pijanističkog natjecanja Robert Schumann, finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi te laureat Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine, a lani je za svoj festivalski nastup s violončelistom Lukom Šulićem nagrađen nagradom Orlando za najbolje ostvarenje u glazbenom program prošlogodišnjih jubilarnih 70. Igara. Uz Beethovenu Sonatu br. 21 u C-duru i Andante favori koji je prvotno zamišljen kao stavak Waldstein sonate, Aljoša Jurinić izvest će i djela Schumanna i Mendelssohna skladana u svrhu podizanja spomenika Beethovenu u njegovu rodnom gradu Bonnu.

Festivalskoj publici će se predstaviti i Trio Eusebius, pobjednik 16. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, kojeg čine violinistica Eva Šulić, čelistica Tonka Javorović te pijanist David Vuković, dok će klavirski duo Dalibor Cikojević i Zrinka Ivančić u Kneževom dvoru izvesti Papandopulovu plesnu suitu Horoskop uz nastup udaraljkaša Karmen Pervitić i Frana Krsta Šercara te mladih plesača Viktorije Bubalo i Šimuna Stankova. Ispred crkve sv. Ignacija nastupit će Papandopulo kvartet kojeg čine saksofonisti Nikola Fabijanić, Goran Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, koji veliku važnost pridaju promicanju suvremene glazbe, osobito djela mladih hrvatskih i inozemnih autora pa su tako i ovom prigodom na programu njihovog koncerta skladbe Borisa Papandopula, Gorana Tudora i Petra Obradovića. Koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra u parku Gradac pod dirigentskom palicom mlade talijansko-turske dirigentice Nil Venditti uz pijanista Marijana Đuzela zasigurno će, s repertoarom na kojem su Beethovenov Carski koncert te Simfonija br. 1, biti prava i prigodna glazbena poslastica povodom 250. obljetnice rođenja ovog slavnog skladatelja. Publiku očekuje i glazbeni program Dubrovnik na glazbenoj hridi, nastao suradnjom Igara i zaklade Caboga Stiftung, kao večer komornih djela posvećena dubrovačkim glazbenicima. Istaknuti umjetnici, mezzosopranistica Janja Vuletić i gitarist Maroje Brčić, zajednički će nastupiti u atriju Kneževa dvora, te uz izvedbu španjolskih majstora, i praizvesti Pjesmice s dna škrinje Zorana Juranića, dok će se za svečano zatvaranje 71. Igara 25. kolovoza ispred Katedrale, pod pokroviteljstvom Mastercarda, pobrinuti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati maestro Ivo Lipanović uz nastup svjetskih opernih zvijezda, sopranistice Lane Kos i baritona Željka Lučića.

Foto: arhiva Dubrovačkih ljetnih igara

Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu ove godine publici će predstaviti Folklorni ansambl Linđo nastupima na pozornici u parku Gradac te Ženska klapa FA Linđo koncertom u atriju Kneževa dvora kojim će obilježiti svoju dvadesetu obljetnicu postojanja. Ovogodišnji popratni program Igara donosi tradicionalnu besplatnu projekciju domaćeg filma pobjednika Pulskog filmskog festivala u ljetnom kinu Jadran te filmsku projekciju i predavanje Hrana kao slasni ”privolitelj” Udruge Kinookus u ljetnikovcu Bunić-Kaboga, dok će u atriju palače Sponza biti otvorene izložbe dubrovačkih umjetnika: „Horizont sjećanja Ivane Dražić Selmani 12. srpnja, Time out Viktora Daldona 11. kolovoza te Igora HajdarhodžićaDubrovnik plovina platou u Lazaretima 25. srpnja.

Osvrćući se na ovogodišnju financijsku situaciju, ravnateljica Ivana Medo Bogdanović kazala je kako je trenutni proračun 71. Igara za gotovo 60% manji od prvotno planiranog i usvojenog proračuna i iznosi 6,5 milijuna kuna.

“Festival će se ovo ljeto morati održati sa značajno smanjenim sredstvima od prihoda od ulaznica i najmova i bez financijske potpore turističkih zajednica, međutim uz snažnu potporu sponzora i donatora koji su poduprli Igre sa skoro 2 milijuna kuna. Manji proračun utječe kako na program tako i na organizacijske aspekte no veliki je uspjeh to što će festivala uopće biti”, naglasila je Ivana Medo Bogdanović.

Dubrovačke ljetne igre će, poručuju organizatori, poštivati preporuke HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja svih festivalskih događanja, a to isto se moli gledatelje. Za svaku izvedbu vodit će se evidencija osoba koje sudjeluju u programu kao i evidencija gledatelja od kojih će se već pri kupnji ulaznica zatražiti da ostave svoje ime, prezime i kontakt broj. Festivalske blagajne će imati postavljene zaštitne pregrade između blagajnika i posjetitelja te će se osigurati beskontaktno plaćanje. Sva sjedeća i stojeća mjesta će biti označena i međusobno udaljena najmanje 1,5 metar, poštivat će se i preporučena udaljenost od 4 metra između publike i izvođača na sceni. Gledateljima će biti dostupna dezinfekcijska sredstva, a preporučuje se i korištenje zaštitnih maski.

Foto: arhiva Dubrovačkih ljetnih igara

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More