Otvoren 3. Zagreb Art: Instalacije, izložbe i umjetnine okupirale Tehnički muzej

Iako zbog epidemioloških prilika svečano otvorenje nije održano, brojni posjetitelji su od popodnevnih sati pa sve do ponoći uživali u izložbama i programu.

U Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla otvoren je 3. Zagreb Art, kako ga nazivaju organizatori, središnji događaj hrvatskog tržišta umjetnina. U prizemlju, na prodajnom sajmu, predstavljene su brojne vodeće galerije i umjetnici prisutni na hrvatskom tržištu umjetnina, dok je kat rezerviran za tri izložbe – TRILIK(A3), Marš iz mog horoskopa! i Projekcija mraka.

TRILIK(A3) je multimedijalna izložba alumnija i diplomanata triju hrvatskih umjetničkih akademija – Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Izložbom koja na neki način povezuje mladu hrvatsku umjetničku scenu akademije nastavljaju promovirati svoje studente i nakon što su postali diplomanti i alumniji.

Skupnom izložbom Marš iz mog horoskopa! kustosica Selma Hafizović kroz radove pet umjetnika (Lina Franko, Rebecca Ribichini, Ahren Warner, Adrianna Liedtke i Sofia Albina Novikoff Unger) prikazuje razvoj identiteta kao pojavu ili rezultat vjerovanja u kapitalističko, razvojno oblikovanje identiteta. Što znači napredak i što može značiti oblikovanje identiteta i intimnosti u suprotnosti ili u skladu s razvojem kapitalizma? Posebice u vremenu u kojem opiranje napretku poprima oblike apatije, konformizma, ali i bijesa.

Svjetlosnom instalacijom Projekcija mraka Ivan Lušičić Liik u središte postavlja nevidljivi objekt. Rotirajući crni objekt postavljen u središte crne prostorije vidljiv je samo kao sjena na zidu i to zahvaljujući reflektorima koji ga obasjavaju. Kako se objekt rotira, njegova struktura se otkriva kroz sjene na zidu, kao animacija 3D skeniranja objekta.

“Tehnički muzej Nikola Tesla i ove godine sa zadovoljstvom pruža partnersku podršku manifestaciji Art Zagreb. Ove godine to je osobito bitno u okolnostima kada je zbog potresa onemogućen redoviti rad mnogih kulturnih ustanova te kada je mnogim pojedincima, udrugama i ustanovama otežan rad i egzistencija zbog epidemije COVID-a. Stoga smatramo da je bitno podržati održavanje kulturnih i umjetničkih projekata kako zbog kontinuiteta rada i prezentacije umjetnika tako i zbog potreba i razvoja publike“ poručila je ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić o sajmu koji traje do 29. rujna.

Foto: Matej Jurčević

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More