Otvara se 3. artOmat – sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta

Artomat 2012U petak, 14. prosinca 2012. s početkom u 19:00 sati, uz božičine slastice, piće i nastup DJ-a, otvara se treći artOmat – sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta.

Već treću godinu za redom, artOmat spaja kreativce različitih područja koji svojim nekonvencionalnim razmišljanjem sudjeluju u kreiranju izuzetno inspirativnog programa u jedinstvenoj atmosferi Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

I ove godine na istoj adresi 143 odabrana autora izlaže originalne, inovativne, unikatne radove koji istupaju iz standardne ponude te nas oduševljavaju svojim inspirativnim idejama i kreativnim rješenjima. Osim prodajno-izložbenog dijela, već tradicionalno se na programu nalaze besplatne edukativne likovne radionice, umjetnički performansi, glazbeni nastupi te od ove godine po prvi put i projekt Urbanka – Art for all festival.

Budući da se radi o festivalu različitih kreativnih iskustava, svaka radionica u sklopu Art for all festivala tematski je drugačija. Festival započinjemo u subotu, 15. prosinca s Maratonom portretiranja – disciplinom u kojoj renomirani umjetnici raznim tehnikama slikaju portrete zainteresiranim posjetiteljima, dok će se istovremeno u suradnji sa Udrugom Prijatelji životinja održati Dan tetoviranja (Solidarnost 269).

U nedjelju, 16. prosinca počinje četverodnevna Radionica Kamensko, nastala u suradnji Hrvatskog dizajnerskog društva i Udruge Kamensko, a dio je serije radionica Extraordinary Design započete 2011. Radionicu će voditi profesionalni modni i produkt dizajneri sa članicama Udruge Kamensko, na kojoj će se dvoje posjetitelja okušati u dizajniranju proizvoda na teme: Novi život stare odjeće, Šivaonica modnih dodataka, Novo ruho Božića, Obuci poklon!. Pokrovitelj radionice je Ured za
ravnopravnost spolova.

Istovremeno će se u nedjelju zbivati Kandinsky – kreativno iskustvo gdje će posjetitelji, slikajući po velikom platnu uz lagani ritam glazbe sa povezom oko očiju, doživjeti sjedinjenje glazbe i pokreta kista. Nedjeljni se program zatvara glazbenim performansom Protection Ksenije Ladić, u kojem se zvukovi postižu korištenjem tibetanskog posuđa i čaša, a djeluju poput masaže za osjetila.

U sklopu Art for all festivala također je nezaobilazna radionica Pekmez med, koja će se održati 16. i 17. prosinca, a na kojoj će se izrađivati plišani medvjedi.

Ove godine po prvi put, od 15. – 19. prosinca, Galerija Siva / AKC Medika aktivirat će underground prostor Doma hrvatskih likovnih umjetnika gdje će predstaviti svoj program GRAFFITI TAKE OVER / from the underground. Na programu, posjetitelji će moći izrađivati skice, naljepnice i kolaže na tematskim radionicama, moći će pogledati izložbu i filmove ili prelistati graffiti magazine Zagreb Fever.

Nakon Art for all festivala započinju umjetnički performansi, muzički nastupi te serija besplatnih edukativnih likovnih radionica. U utorak, 18. prosinca na performansu Taktilne prošlosti, nastalim u suradnji sa Klubvizijom SC, umjetnici tematiziraju specifičan prostor Galerije Bačva kroz izvedbu proširenog filma u tišini. Taj isti dan, nakon zatvaranja sajma, program se ekstenzivno nastavlja u Vip klubu gdje će skladateljica Ana Horvat izvoditi elektroakustičku glazbu za sve iskrene ljubitelje
elektroničkog zvuka.

U drugoj polovici artOmat-a očekuje nas nezaobilazna noć lampiona – performans Kapulica & Lampioni koji nas prati od samih početaka, a održat će se u četvrtak, 20. prosinca. Dan poslije, 21. prosinca, uoči kraja artOmat-a, a možda i svijeta, prema kalendaru Maya, očekuje nas Sudnji dan – nezavisni festival kreativnih komunikacija. Posljednji vikend artOmat-a završavamo, kao i obično,
božićnim sniženjima te plesnim performansom She Dervish.

Osim kupovine te inspirativnog programa, posjetitelji mogu uživati u lounge zoni artOmat-a koju je ove godine uredila više nagrađivana produkt dizajnerica Ana Tevšić, također zaslužna za uređenje izlagačkog prostora članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

artOmat je otvoren od 14. do 23. prosinca, radnim danom od 11:00 do 20:00 sati, vikendom od 11:00 do 19:00 sati. Ulaz na artOmat je besplatan kao i sav sajamski program.

M.R.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More